Witam serdecznie.
Próbuję sprzedać własny samochód już od dość długiego czasu i jak niektórzy wiedzą nie jest to łatwe. Właśnie trafiła mi się okazja zamiany na auto, które by mi pasowało, ale jest mały problem...
Człowiek, który posiada ten samochód jest osobą prywatną, sprowadził go z Francji ponad pół roku temu i jeździ cały czas na francuskich blachach. Jak twierdzi opłacona jest akcyza oraz urząd skarbowy, auto ma wykupione ubezpieczenie w Warcie jeszcze na pół roku oraz ważny przegląd techniczny. Jego zdaniem wystarczy rejestracja w urzędzie komunikacji oraz opłacenie recyklingu.
W związku z powyższym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych w tych sprawach:
1. Czy możliwe jest poruszanie się wyżej opisanym pojazdem po naszych drogach?
2. Jakie dokumenty powinienem dostać od niego żebym mógł zarejestrować auto na siebie?
3. Czy w trakcie rejestracji nikt się nie przyczepi do tego, że auto jest tak długo nierejestrowane od momentu sprowadzenia?
4. Czy do zamiany naszych aut wystarczy standardowy druk umowy zamiany?
5. Czy do rejestracji będę potrzebował również jego umowę zakupu, fakturę z Francji?
6. Opłatę recyklingową opłacam na swoje nazwisko czy jego ( jako sprowadzającego auto do Polski)?
7. Jakich kosztów mogę się spodziewać? Jeżeli dobrze liczę to około 1250zł ( karta pojazdu, recykling i rejestracja )
Bardzo proszę o podpowiedzi, bo sprawa dość pilna, a nie chciałbym wpakować się w auto, którego nie będę mógł zarejestrować.