Witam, od dawna rozważam kupno samochodu. Po uwagę biorę 3 wozy: golf IV, Seat Leon, Audi a3.
Myślę, że jestem już najbardziej zdecydowany na Seata Leona 1 generacji. Chciałbym samochód przynajmniej z 2001-2003 roku, chociaż wiem, że nie ma co przy tym wieku auta sugerować się przebiegiem na zegarach, ani rocznikiem, ale stanem.
Interesują mnie 3 jednostki napędowe i tutaj pytanie do Was z którą mieliście do czynienia, która jest najtrwalsza i bezproblemowa w eksploatacji oraz w razie czego tania przy awariach:
1.6 8v 1595cm3 - 102KM
1.6 16v 1597cm3 - 105KM
1.8 20v - 1781cm3 - 125KM
Do którego najlepiej podejdzie dobra instalacja gazowa sekwencyjna Landi Renzo?
We wszystkich 3 autach montowano wymienione przeze mnie jednostki napędowe?
Następna moja wątpliwość to czy wszystkie te auta mają KONTROLĘ TRAKCJI ESP i czy powinny mieć jakiś przycisk do jej odłączania? Jeśli tak to w których miejscach ich w tych autach szukać? A jeśli nie to jakich wersji szukać, żeby miały kontrolę trakcji?
Chcę przed zakupem sprawdzić auto w autoryzowanym serwisie. I tutaj pytanie czy np. jeżeli Seata wezmę do salonu ASO VW, Skody lub Audi to bez problemu mi sprawdzą to auto?
Co są w stanie sprawdzić mi w ASO i na czym taka kontrola polega? Ile kosztuje przeprowadzenie takiego przeglądu w ASO, a ile u normalnego mechanika z dobrym sprzętem?
Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy oglądaniu tych aut i co powinno wzbudzić we mnie szczególną ciekawość? Co powinienem otrzymać przy zakupie? (jaką ilość kluczy, jakie dokumenty jeśli auto jest sprowadzone?)
Jakie są najbardziej pospolite awarie w tych autach, co najszybciej się psuje, jakie są słabe punkty i co mogą przede mną zataić sprzedający?
Jaką kwotę powinienem szykować na taki zadbany egzemplarz?
PRZEPRASZAM ZA OGROM PYTAŃ, ALE CHCĘ DOBRZE ZAGOSPODAROWAĆ SWOJE PIENIĄDZE I KUPIĆ ZADBANY EGZEMPLARZ GDYŻ NIE BĘDZIE MNIE STAĆ ZA SZYBKO, ŻEBY ZMIENIĆ AUTO.
Z góry dziękuję Wszystkim za zainteresowanie i chęć pomocy.
Pozdrawiam