Lakier male rysy

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

lakier male rysy

Post» 12 Maj 2010, 15:04

ostatnio czyscilem samochod, najpierw myjnia automatyczna po czym zauważyłem, ze na samochodzi zostalo kilka ptasich znakow, wzialem gąbkę i starlem je ;/ i lakier zmatowal (mowie o tej czesci gabki ktora jest szorstka) ;-(

tak to jest jak najpierw czlowiek sie nie zastanowi

szukam czegos taniego zeby owe rysy zniknęły, mam na mysli jakis wosk czy cos do 50zł ale zeby bylo skuteczne i nie zostawilo gorszych sladow (podobno TEMPO niszczy lakier, zostawia slady etc.)
kabura
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Polska

Re: Lakier male rysy

Post» 12 Maj 2010, 22:14

Witaj jeśli rysy są nie głębokie to śmiało ożyj samego mleczka i po problemie na większe zarysowania dobra jest pasta g6 ale to już ostateczność pozdrawiam
DOHC
dohc
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: BIELSKO

Post» 13 Maj 2010, 11:39

Lepiej weź cos lepszego niż tempo. Mleczko to dobry pomysł - możesz dobrac do koloru T-cut CarPlan Mleczko. Jest z regneratorem odrazu to utleni Ci ten zmatowiały lakier

Pamiętaj że akcesoria czyszczące to podstawa, bo można sobie zniszczyć lakier, dlatego odrazu pisze -> do woskowania 1-gąbeczka do nakładania 2- mikrofibra do docierania

Generalnie zapraszam na stronę, znajdziesz tam coś co ożywi ten lakier. A na przyszłość radzę myć samochód ręcznie, albo zakupić preparat na ptasie odchody :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez Autoamigo, 13 Maj 2010, 21:50, edytowano w sumie 1 raz
Autoamigo
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Ząbki

Post» 13 Maj 2010, 14:37

dziekuje wam :-)

i jeszcze jedno. Kupilem samochod z kilkoma bardzo glebokimi rysami, one sa krótkie i mam ich bardzo mało ale czy da rade jakos je zatuszować?

da sie pewno kredka ale jak to zrobic no i zeby ta kredka nie kosztowala mnie 100zł bo wtedy po prostu oleje te rysy bo mi praktycznie prawie wszystko jedno
kabura
Początkujący
Początkujący

Post» 13 Maj 2010, 16:21

Najpierw dokładnie oczyścić, nałożyć kredke koloryzującą, zawoskować tą powierzchnie. Trzeba będzie te czynność powtarzać mniej więcej co 15 myć auta (ciężko dokładnie powiedzieć)
kredka, wosk do wyboru, nie ścierny, albo T-cut w kolorze.
Generalnie taka kredka wystarczy Ci na dłuższy okres :wink:
Ostatnio edytowany przez Autoamigo, 13 Maj 2010, 21:49, edytowano w sumie 1 raz
Autoamigo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 13 Maj 2010, 16:51

i takie glupie pytanko, czym umyc najpierw karoserię zeby byla odtłuszczona i mozna bylo klasc owy wosk?

oraz jak sie kladzie wosk? okrezne ruchy? czy mam szukac w google? ;p
kabura
Początkujący
Początkujący

Post» 13 Maj 2010, 17:47

Najbradziej tradycyjnym środkiem jest płyn do mycia naczyń :-) Najlepiej się tym myje i nawet lepiej myje niż jakies specjalne płyny szampony itp. A późnie nałóż wosk i bedzie git
Awatar użytkownika
re_volt
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 13 Maj 2010, 20:18

Hehe płyn do mycia naczyń absolutni odpada, jest to chemia dobra dla ceramiki a nie lakieru. Takie domowe detergenty zawieraja zazwyczaj silne związki alkaiczne i sole odtłuszczające - w skrócie usuwają warstwe woskowa (jeśli była wcześniej) i mogą doprowadzić do zmatowienia lakieru !! Nie myjcie samochodów płynami do naczyń :)

Do umycia karoseri dobry szmpon + gąbka chłonna (samochodowa żeby nie rysowała lakieru), z szamponów polecam CarPlan koncentrat 1/3 nakrętki na wiaderko wody.

Woskuj zawsze ruchami okrężnymi. Najpierw nakładasz wosk, rozprowadzasz go - jak pojawi się "mgiełka" polerujesz szmatką z mikrofibry

Generalnie na każdym produkcie jest instrukcja obsługi, więc nie marnuj czasu na google :wink:

[ Dodano: Czw Maj 13, 2010 21:19 ]
Jak masz więcej pytań to pisz :) dobór chemi w znacznym stopniu zależy od lakieru i efektu który chce się uzyskać.
Ostatnio edytowany przez Autoamigo, 13 Maj 2010, 21:49, edytowano w sumie 1 raz
Autoamigo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 13 Maj 2010, 21:52

Co ty gadasz zawsze myło się ludwikiem i jakoś nigdy się nic nie działo :) A o żadnym zmatowieniu lakieru nie ma mowy :)
Awatar użytkownika
re_volt
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 14 Maj 2010, 08:44

no wlasnie tez pomyslalem o plynie do mycia naczyń, a jak nie mozna to wodą umyję ;/ strasznie szkoda mi pieniedzy bo jak wyjdzie mnie to dosc drogo to zostawie te rysy ;p mnie nie zalezy az tak bardzo ;p w koncu to 15letni samochod
kabura
Początkujący
Początkujący

Post» 14 Maj 2010, 11:52

Właśnie tak jest jak pisze. Chcesz to myj ludwikiem, po prostu można dbać o samochód albo nie. :lol:
Autoamigo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 14 Maj 2010, 12:58

dzięki ;p ale wybieram ludwiczka, gdybym mial bmw to kupilbym ten szampon :) ale nie warto dla kilku malych rysek po gąbce zaraz wydawac 120zł a to na to i na tamto zeby nawoskowac o_O :) nie dla mnie.

dziękuję za informacje ;p
kabura
Początkujący
Początkujący

Post» 14 Maj 2010, 13:18

Nawet BMW może myć ludwikiem i nic się nie stanie ;) Daje sobie rękeę uciąć.... Powodzenia :cool:
Awatar użytkownika
re_volt
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 14 Maj 2010, 16:24

nie no ja wiem, ale takie gadanie ze ludwik cos zepsuje to tylko naciąganie na kupno jakiego szamponu :) wg mnie oczywiscie, w sumie ludwik to nie kret ktory jest toksyczny, gdyby toksyczny byl ludwik to by naczyn nim sie nie mylo :D proste i logiczne :) dziekuje
kabura
Początkujący
Początkujący

Post» 14 Maj 2010, 20:07

Święta racja ;) Nie ma tam substancji które mogą zniszczyć lub zmatowić lakier ;) Jeżeli ktoś ma kase na szampony to proszę bardzo ale ludwik jest najlepszy albo proszek do prania ;) Sprawdzone
Awatar użytkownika
re_volt
Nowicjusz
Nowicjusz

Następna