Land rover Freelander, czy warto?

Moderatorzy: fourup, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Land rover Freelander, czy warto?

Post» 30 Paź 2009, 23:05

Witam. Mam zamiar kupić freelandera w dieslu(2.0 112km) 1998r-1999r. Auto bedzie używane w wiekszosci w miescie. Wszędzie gdzie czytam piszą różne opinie. Jedni piszą że warto, dobre auto. Inni zaś ze ciagle sie psuje,drogie częsci i wogole niewarto. W razie gdybym mial juz coś kupowac to na co zwracac szczególną uwage?. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. pozdrawiam
Kamilexx
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

Re: Land rover Freelander, czy warto?

Post» 31 Paź 2009, 13:54

auto ogólnie dobre. przy zakupie jeżeli będziesz oglądać to zwróć uwagę ze auto nie powinno hałasować podczas jazdy, przy pełnym skręcie bez żadnych stuków. zwróć także uwagę jeżeli jest to anglik to czy jest dobrze przełożony czy nie ma maglownicy od opla. zobacz sobie jak wygląda magiel od lr a jak od opla różnica jest. zobacz czy czy lampy maja homologacje na Europe. czy klima działa. ogólnie silnik powinien być suchy. sprawdź wszystkie pokrętła i guziczki czy działają. i czy nie ma mokrego dywanika. zajrzyj pod auto i zobacz czy nic nie cieknie i czy masz założony wal napędowy. cześć sprzedawców ściąga wal nie informując o tym kupującego i wtedy auto jest zrywne i ma lepsze przyspieszenie. podjedz na stacje diagnostyczna niech ci zrobią przegląd. jeśli sprzedający nie ma nic do ukrycia to na pewno się zgodzi. pedały powinny ładnie chodzić.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: grudziadz

Post» 31 Paź 2009, 15:56

a co to za różnica czy jest od lr czy od opla?Jak odróżnic silniki 112KM i 98KM? bo słyszalem ze te słabsze są bardziej awaryjne
Kamilexx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 31 Paź 2009, 18:41

chcesz zacząć przygode z SUV-em to odpuśc LR Freelandera
Auto awaryjne i kapryśne, a najczęstsze awarie b drogie w naprawie i koszty są b wysokie.

Samemu to raczej trudno Ci będzie odróżnić przekładnie oplowską od LR o ile wcześniej tego nie widziałeś

Przakładki są robione na oplowskich maglownicach nie na oryginale
Jeżeli już tak koniecznie chcesz kupić LR to zwróć uwagę na wszelkie wycia i głośne szumy podczas jazdy frelkiem, mogą one wskażywać na duże wydatki - awaria skrzyni, przekładni kątowej potocznie zwanej reduktorem oraz tylnego mostu

Podczas jazdy testowej pozamykaj szyby, wyłącz radio i rozpęź się do 100 km/h i nadstawiaj uszu, wszelkie drgania auta i wibracje też nie są normalne jeżeli jedziesz po dobrej nawierzchni

Wybrane przez Ciebie roczniki to auta z wieloma chorobami wieku dziecięcego, lepiej poszukaj innego SUV-a np: Honda, Nissan itp...
Freelander 2004 1.8 16V
Konrad Targówek lub 147750Mhz SQ5OMU
Konrad Targówek
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

Post» 31 Paź 2009, 20:21

tak naprawde to chodzilo o wersje z silnikiem rovera. sprzedajacy napisal ze to td4 chociaz to niebyla prawda. A co bys innego polecił? tylko nie vitare, wogole mi sie niepodoba
Kamilexx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 19 Lis 2009, 14:14

Moja opinia na temat tego auta jest dobra
Posiadam od 3lat wersja z silnikiem rover'a i nie narzekam na usterkowość
auto ma 10lat więc może coś czasem się stać to normalne
Jest jak na mój gust oszczędne 7.8l ON miasto /100km to wynik który mnie cieszy
poprzednio miałem Terrano II 2.7td i konsumował 12l
w terenie sobie radzi bo jest lekki ale to nie przeprawowy pojazd i brak mu skrzyni redukcyjnej (dołączanych napędów itp.)
Moim następnym chyba też będzie freelander ale td4 na discovery w rozsądnym roczniku
raczej nie mam kasy
Ogólnie marka LR mi odpowiada ale trzeba wiedzieć gdzie z nim jechać do warsztatu bo nie każdy mechanik się za niego weźmie
Awatar użytkownika
Przemas74
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Szczecin

Post» 12 Gru 2009, 18:24

nie warto, ale jak chcesz bardzo to ja chętnie mojego sprzedam :)
Awatar użytkownika
ostrobrody
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Północ

Land Rover Freelander