Land Rover Freelander-problem z kontrolkami

Moderatorzy: fourup, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Land Rover Freelander-problem z kontrolkami

Post» 01 Sie 2009, 08:58

Witam jestem posiadaczem freelandera td4 z 2004 roku niedawno zauważyłem ze co jakiś czas oświecają sie dwie kontrolki w tym samym czasie z kontroli trakcji (TC) a druga to taki samochód z górki i za nim jest wykrzyknik i gasną po kilkunastu sekundach.Nie wiem dlaczego tak sie dzieje dlatego prosze o bardzo szybką odpowiedz :!: :!: :!: I z góry dziękuję :!: :!: :!:
grztom
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

Post» 03 Sie 2009, 22:01

jeśli po przekręceniu kluczyka, zanim odpalisz silnik, kontrolki te gasną po kilku sek. to by znaczyło że podczas jazdy urywa Ci się kontakt, a więc sprawdź styki
pozdr
az td4
friluś1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: wrocław

Post» 04 Sie 2009, 12:00

Kontrolki gasną zaraz po odpaleniu silnika-czytałem w instrukcji t jest to normalne w celu sprawdzenia kontrolek.A w czasie jazdy włanczają sie na ok 15-20 sek i gasną. :???:
grztom
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 04 Sie 2009, 19:48

czy sprawdzałeś jak sprawują się same układy ?
jeśli są ok, a tak powinno być auto masz młode, to obstawiam jakieś przejście pod wpływem np. wstrząsu. poszukam schematu el. będziemy mądrzejsi.
pozdr.
az td4

[ Dodano: Wto Sie 04, 2009 21:11 ]
... sprawdź czy nie przegrzewają Ci się hamulce, co może być przyczyną Twojego problemu, mówi o tym instrukcja :
Układ kontroli trakcji - POMARAŃCZOWA
Zapala się w celu sprawdzenia żarówki i systemu po przekręceniu kluczyka we włączniku zapłonu w pozycję ‚II’ i gaśnie po około 4 sekundach. Kontrolka zapala się na minimum 2 sekundy, za każdym razem, gdy działa układ kontroli trakcji.
Jeżeli kontrolka świeci się w sposób ciągły, gdy nie działa układ kontroli trakcji, oznacza to usterkę układu. Należy natychmiast wezwać
pomoc drogową. Kontrolka również wskazuje przegrzanie. Jeżeli wymagane jest zadziałanie układu kontroli trakcji, lecz hamulce są zbyt rozgrzane, lampka
będzie migać przez okres, w którym wymagane jest działanie kontroli trakcji i trakcja została utracona.

System kontroli zjazdu (HDC) ‚usterka’ – POMARAŃCZOWA
Zapala się na krótko po przekręceniu kluczyka we włączniku zapłonu do pozycji ‘II’, w celu sprawdzenia żarówki. Lampka zaczyna migać, jeżeli pojawia się niebezpieczeństwo przegrzania hamulców i miga do czasu ich ochłodzenia (patrz również ‚Samoczynne wyłączenie systemu HDC’, strona 114). Jeżeli lampka zapala się w innych okolicznościach, oznacza to usterkę systemu.
W takiej sytuacji, należy wyłączyć system HDC i zwrócić się do ASD Land Rover.
pozdr.
az td4
friluś1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 05 Sie 2009, 08:20

też już to czytałem w instrukcji-gdyby sie przegrzewały hamulce to te autko z tym wykrzyknikiem by migało a nie świeciło na ok.15-20 sekund ciągle.Jak mam sprawdzić te układy???
grztom
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 05 Sie 2009, 22:46

wertuję Haynes'a i niestety nie znajduję w schematach tych obwodów, może macpaw5 się odezwie i coś poradzi. obwody te są powiązane z cujnikami ABS, może tu trzeba szukać przyczyny czy nie robiłeś coś przy nich? tak czy inaczej bez serwisowego kompa chyba się nie obędzie. sory to tyle...
friluś1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 06 Sie 2009, 11:52

nic przy nich nie robiłem.Teraz jeżdzę parę dni i w ogóle mi sie nie oświeciły te kontrolki.
grztom
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 06 Sie 2009, 19:24

... samo się zepsuło, samo się naprawiło !? Nie parkujesz auta w wilgotnym garażu ?

az td4
friluś1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 06 Sie 2009, 21:44

bardzo wilgotno tam nie ma ale napewno cos tam jest wilgoci :!: :!: :!:

[ Dodano: Sob Sie 08, 2009 11:17 ]
zauważyłem ze te kontrolki włanczają sie gdy jest upał a samochód stoi na słońu w chłodniejsze dni nie mam problemu z tymi kontrolkami.Może faktycznie to te hamulce się przegrzewają.
grztom
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 18 Sie 2009, 00:28

po 2004 roku freelander wycofał się z napédu 3x3 i zmienia napęd na 4x4. od października 1997 do 2004 to nie jest 4x4 to3x3. to bardzo zły i wadliwy napęd. w większości tych samochodów twój problempojawia się pomiędzy 70- 90 tys mil.unit skrzyni biegów nierówno rozdziela napęd co możesz stwierdzić sprawdzając czy bieżnik jednogo z tynich kół szybciej się zużywa. wada tego unitu polega na tym że jedno z kół startuje prędzej, stąd pojawienie się kontrolki utraty trakcji jednoczeście z kontrolką utraty systemu HDC. nie jest to z pewnością awaria sensora. sprawdzić to możesz w prosty sposób włączając ten system za pomocą guzika umieszczonego na drążku obsługi skrzyni biegów. w przypadku nie pojawienia się zielonej kontolki, oznacza to że system ten nie działa. kontrolki te powinny gasnąć w chwilę po uruchomieniu silnika. twój unit rozporządza napędem nierówno co powoduje że jedno koło startuje prędzej i w skrzyni biegów występują nadnierne przeciążenia. doprowadzą one do poważnej, trudnej do usunięcia awarii sprzęgła.wada ta może pojawiać się i co jakiś czas zanikać . kaprys tego unitu polega właśnie na tym, że czasem rozporządza napędem regularnie a czasem nie. jeśli symptomy te zaczęły się niedawno myślę że możesz przejechać tym samochodem jeszcze 30-40tys mil po czym czeka cię wymiana przęgła, które w przypadku twojego samochodu w wersji disla sama część w anglii kosztuje 280 funtów na e-bay a u dilera być może drożej ale sądzę że w polsce jest o wiele droższa. jakieś szczególowe informacje, pomoc w znalezieniu części ptaszysko71@o2.pl lub angielski numer kom +44 07767 0805 01
ivko
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: polska

Post» 02 Wrz 2009, 08:26

kolega trochę przesadził jakie 280 funtów tyle to w polsce już kupi anglia ebay 57.00 funtów plus przesyłka kolega chce chyba jeszcze zarobić na forum
cysio025
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

Post» 04 Wrz 2009, 19:55

proponuje zobaczyc czy wszystko jest w pozadku z czujnikiem pedalu stopu,u mnie tak bylo, zapaly sie obie kontrolki i po chwili gasly, czujnik byl ewidentnie uszkodzony pekla jedna blaszka w srodku. Po wymianie wszystko ok, nowy czujnik mozna kupic w granicach 50-60 zł
Awatar użytkownika
darek24
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: okolice wawy

Post» 13 Wrz 2009, 18:15

ok 20 dni nie miałem z tym problemu dopiero wczoraj raz sie zaświeciły i spokój.ten samochód ma przejechane 67 tys km
grztom
Nowicjusz
Nowicjusz