Masz GPS? Policja może go skontrolować!

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Masz GPS? Policja może go skontrolować!

Post» 15 Lip 2009, 20:25

Nawigacja satelitarna to już chleb powszedni. Coraz więcej samochodów jest wyposażonych w tego typu urządzenia. Ale czy każdy korzysta z GPS'u w pełni legalnie? Policja będzie to sprawdzać.

Kierowcy korzystający z urządzeń typu GPS powinni mieć się na baczności. Podczas rutynowej kontroli policjant może sprawdzić legalność używanego przez nas GPS'u. W przypadku wykrycia przez funkcjonariuszy, pirackiej wersji oprogramowania, można trafić do więzienia nawet na 5 lat.

Image

Pełnej weryfikacji legalności oprogramowania mogą dokonać jedynie policyjni specjaliści od elektroniki. Patrol może co najwyżej pobieżnie ocenić sytuację i w przypadku jakichkolwiek wątpliwości GPS jest rekwirowany.
Takie urządzenie zostaje zabezpieczone celem przeprowadzenia dokładnych badań potwierdzających, bądź wykluczających podejrzenie, że osoba posługuje się pirackim oprogramowaniem - wyjaśnił reporterowi RMF.FM Paweł Petrykowski z dolnośląskiej policji.
Jak mówią sami policjanci, tego typu kontrole zdarzają się rzadko. Jednocześnie zwracają uwagę, że lepiej mieć ze sobą dokumentację urządzenia, ponieważ przepisy w tej kwestii nie są jednoznaczne. Nie zostało wyraźnie określone, jaki dowód zakupu urządzenia i oprogramowania przedstawić mają osoby kontrolowane.
Pozdro. Kacper
Kacper
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 2456
Miejscowość: Warszawa - okolice

Post» 19 Lip 2009, 09:41

Trzeba mieć dokumenty potwierdzające legalność GPS, ale nie wiadomo jakie?
A co z moimi oponami do samochodu, muszę mieć paragon zakupu przy sobie, żeby udowodnić, że nie są kradzione? Jedyny dokument jaki dostałem z nawigacją to paragon zakupu nawigacji, z którego nie wynika, że zastosowane oprogramowanie jest też legalne, które przecież mogłem zastąpić w późniejszym czasie, więc na oprogramowanie musiałbym mieć drugi dokument, którego ja sam nawet nie posiadam, bo go nie dostałem?
KontoUsunięte

Post» 19 Lip 2009, 10:10

Co za bzdura ;)
scooter
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

Post» 19 Lip 2009, 11:51

Policjanci do niedawna nie umieli poprawnie pisać, dlatego oprogramowanie komputerowe to jeszcze dla nich temat tabu :) Nawigacja powinna posiadać hologram z nr. seryjnym posiadanej mapy.
"Wszystkie te chwile przepadną w czasie, jak łza w deszczu , pora umierać " T.B.
autsajder
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Mońki

Post» 19 Lip 2009, 12:10

autsajder napisał(a):Policjanci do niedawna nie umieli poprawnie pisać, dlatego oprogramowanie komputerowe to jeszcze dla nich temat tabu :) Nawigacja powinna posiadać hologram z nr. seryjnym posiadanej mapy.

U mnie na urządzeniu jest tylko jego numer seryjny i numer licencji Windowsa CE.
Sam numer licencyjny MapaMap można odczytać już z samego programu, ale do tego, trzeba go uruchomić i wiedzieć, gdzie go znaleźć (ja wiem :), co nie zmienia faktu, ze musieliby mieć jakąś bazę, żeby sprawdzić, czy posiadana licencja jest ważna... Jak można zarekwirować coś, posiadając tylko domniemanie popełnienia przestępstwa heh.
KontoUsunięte

Post» 19 Lip 2009, 17:32

Witam
Bzdura - policjant musiałby bez mojej zgody wejść do mojego pojazdu i zdemontować mi nawigację (NA PEWNO USZKADZAJĄC JĄ) a jeżeli już by znaleźli program nawigacyjny to nie ja go instalowałem.
Pozdrawiam
Piotr
Pitt_M
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: warm-mazurskie