Mercedes S203 (Kombi) - jaki silnik wybrać? a może inne auto

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Mercedes S203 (Kombi) - jaki silnik wybrać? a może inne auto

Post» 22 Wrz 2010, 23:06

Cześć,

mam kilka pytan do was. Wypunktowane ponizej. Chcę kupić auto do 30 tys zł. Planuję je samemu sprowadzić z Niemiec, kupić od prywatnej osoby, bo wierzę, że takie auto będzie lepiej zadbane niż u dilera. Nawet jeśli biorę auto na firmę to wolę poświęcić 6 tys. VATu i nie kupować u dilera, bo słyszałem wiele złych opinii o kupowania od dilerów w Niemczech.
Przeszukuje mobile.eu (ta sama baza co mobile.de).
Dodatkowe kryteria, którymi się obecnie kieruje (po poczytaniu troche w necie i kilku rozmowach z ludzmi, ktorzy cos tam wiedza o autach):
A. Auto z Niemiec
B. od prywatnej osoby
C. Pojemnosc do 2 litrow (zeby akcyze mniejsza placic)
D. serwisowany w niemieckim ASO
C. zakladam wstepnie do max 2 wlascicieli
E. Musi byc KOMBI

Wstepnie jestem zdecydowany na Mercedesa klasy C, model S203. Pozostaje wiec nie wiele silnikow. Wlasciwie tylko benzyna bo diesle sa powyzej 2 litrow.
G. wybieram min rocznik 2001 albo nawet 2002 (druga generacja)

Przykladowe auta, ktore wstepnie znalazlem na portalu:
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/deta ... rigin=PARK

Pytania do was:
1. Ktory silnik polecacie?
C 180
C 180 Kompresor
C 200 Kompresor (1796 cm³ - 143 KM)
C 200 Kompresor (1998 cm³ - 163 KM)

Czy sa tu jakies pulapki? Nie znam sie. Czy moze te kompresory sie psuja a pozniej drogo kosztuje wymiana?

2. Pytanie:
To sa auta 8-9 letnie, i one maja przejechane od 115 do 180 tys wiekszosc. Czy to nie jest podejrzane, nawet przy powyzszych kryteriach?

3. Pytanie:
Czy mam jakos szalenie zwracac uwage na rodzaj wyposazenia? czy tam de facto najwazniejsze rzezczy (klima, abs etc) jest w standardzie.

4. Pytanie:
Czy kryteria, ktore sobie zalozylem sa w miare rozsadne?

Jeden znajomy mowil np, zebym nie kupowal tego merca, bo czesci sa strasznie drogie. Mowil: kup audi np, podobny komfort a czesci o polowe tansze. Albo polecal mlodsze Skode Octavie lub np Opla Vectre, do ktorych czesci bardzo tanie, bo jest wiele zamiennikow. Inni z kolei mowil, ze czesci do Audi sa rownie drogie jak do merca itd. Dlatego zadaje to pytanie na szerszym gronie pasjonatow i licze na wasza pomoc :)
dzieki!
merco
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

Re: Mercedes S203 (Kombi) - jaki silnik wybrać? a może inne

Post» 23 Wrz 2010, 09:09

po pierwsze nie jest to s203 tylko W203 ,kupowanie w Niemczech aut z komisu nie jest takie jak piszesz potrzebna jest tylko odp. wiedza i spoko ,prywatny sprzedawca też jest OK ale uwaga sprawdzaj czy był użytkownikiem tego auta czyli czy jest wpisany w Breif inaczej masz do czynienia z handlarzem i nic dobrego z tego nie wyniknie ,osobiście wolę i preferuję zakup w komisie u dealera itp i jeszcze nigdy nie kupiłem g...
Koszty utrzymania i naprawa nie są wyższe od Audi i jest tak że jak jedna część bedzie droższa to druga tańsza i bilans wyjdzie zawsze +- koło zera.
Co do serwisowania w ASO często trafisz na auta które po okresie gwarancji nie były dalej serwisowane.
Wyposażenie standardowe już jest zadowalające w tych autach
Z Twoich linków to może ten 3 jest godny zainteresowania po opisie bo po fotkach nic nie widać.
Mercedes to dobre rozwiązanie i wg. mnie lepiej się prowadzi niż Audi A4 którymi trochę też pojeździłem

Zapraszam Ciebie na to forum ,dowiesz się tam wszystkiego co chcesz wiedzieć .
http://www.w203.pl/
Awatar użytkownika
czeslaw555
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdańsk
Auto: W203 2 2 CDI

Post» 23 Wrz 2010, 10:02

Oznaczenie Mercedesa, normalne nazewnictwo np. C180 T gdzie T oznacza kombi, natomiast oznaczenie kodowe w fabryce W203 (sedan) lub właśnie S203 kombi, taj jak S210, S211, S124, S202 itd. :wink:
Szukam GR'a Y60 SWB
Mercedes E 290
BMW E36 318ti
Awatar użytkownika
Jogi4x4
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL

Post» 23 Wrz 2010, 11:55

nie wiem skąd czerpiesz wiedzę ale jesteś w błędzie W203 to sedan i kombi
http://www.autocentrum.pl/mercedes/klasa-c/

http://moto.pl/MotoPL/1,98754,7601273,M ... 2007_.html
Awatar użytkownika
czeslaw555
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 23 Wrz 2010, 12:09

Na podstawie Autocentrum to W202 w nadwoziu kombi to T202 i nazwa Klasa C I kombi /T202/ nie jest za bardzo poprawna, nie mówimy w Mercedesie o C klasie I,II,III,IV analogicznie do W203 http://www.autocentrum.pl/mercedes/klasa-c/w203/
w Mercedesie przecież T ozancza wersję kombi i w kodzie fabrycznym jest to oznaczane jako S, więc oznaczanie przez Autocentrum jako T203 jest błędne, wszystkie wersje tej generacji to W203, w nazwie modelu kombi powinno być dodawane T (nie zawsze umieszczone na klapie) a w fabryce wersja kombi ma oznaczenie S. Prosty przykład wpisz w obojętnie jaką wyszukiwarkę W203 wyskoczą sedany, wpisz 203 T lub S203 wyskoczą nadwozia kombi.
Najłatwiej można to podzielić na np. Rodzinę W203 (wszystkie modele) a ta rodzina dzieli się na W203 - sedan, S203(T) - kombi, C203 - małe coupe...
Szukam GR'a Y60 SWB
Mercedes E 290
BMW E36 318ti
Awatar użytkownika
Jogi4x4
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 23 Wrz 2010, 12:13

Jak zwał tak zwał, skupmy się na aucie a nie oznaczeniach:)

Polecam ci wersję z kompresorem, jest świetny. Co prawda lubi sobie łyknąć (mi W202 z automatem palił 9-10 litrów po mieście, a miał 140KM wiec jak na taka moc to niemało chociaż w normie).

Największą jego zaletą jest wyciszenie i komfort zawieszenia, auto naprawdę miękkie i bez bólu jeździ się nim nawet po "śpiących policjantach". Audi A4 już tak komfortowe nie jest chociaż prowadzi się faktycznie trochę pewniej - ale gdyby ci zależało na prowadzeniu to pewnie zastanawiałbyś się nad BMW E46 bo to ono w tym trio przoduje, a nie nad Mercem :)
Awatar użytkownika
ACSznycel
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

Post» 23 Wrz 2010, 12:15

Jogi4x4 napisał(a):generacji to W203, w nazwie modelu kombi powinno być dodawane T (nie zawsze umieszczone na klapie) a w fabryce wersja kombi ma oznaczenie S. Prosty przykład wpisz w obojętnie jaką wyszukiwarkę W203 wyskoczą sedany, wpisz 203 T lub S203 wyskoczą nadwozia kombi.
Najłatwiej można to podzielić na np. Rodzinę W203 (wszystkie modele) a ta rodzina dzieli się na W203 - sedan, S203(T) - kombi, C203 - małe coupe...

ciekawe ,a wpisywałeś w google to co piszesz ?
powiedz mi więc jak czytać ten VIN
VIN WDB2032061F312571
Model C 220 CDI
Podwozie 2032061F312571
Awatar użytkownika
czeslaw555
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 23 Wrz 2010, 12:21

No i żeby nie być gołosłownym S- kombi itp. http://moto.pl/MotoPL/1,88389,7588959,T ... edesa.html a np. W203 to wewnętrzny kod konstrukcyjny Baumuster :wink:
Szukam GR'a Y60 SWB
Mercedes E 290
BMW E36 318ti
Awatar użytkownika
Jogi4x4
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 23 Wrz 2010, 12:22

ACSznycel napisał(a):Jak zwał tak zwał, skupmy się na aucie a nie oznaczeniach:)

Polecam ci wersję z kompresorem, jest świetny. Co prawda lubi sobie łyknąć (mi W202 z automatem palił 9-10 litrów po mieście, a miał 140KM wiec jak na taka moc to niemało chociaż w normie).

Największą jego zaletą jest wyciszenie i komfort zawieszenia, auto naprawdę miękkie i bez bólu jeździ się nim nawet po "śpiących policjantach". Audi A4 już tak komfortowe nie jest chociaż prowadzi się faktycznie trochę pewniej - ale gdyby ci zależało na prowadzeniu to pewnie zastanawiałbyś się nad BMW E46 bo to ono w tym trio przoduje, a nie nad Mercem :)

Mercedes dobra sprawa ,co do prowadzenia to pewnie każdy ma z nas swoje subiektywne oceny ,ja jeżdżę wersją Avantagrd to taka trochę ściema niby "sport pakiet" ma ciut obniżone zawieszenie i jest ono bardziej twarde (i ma tez jeszcze parę innych dodatków ale w tej dyskusji nie istotne) , ostatnio prowadziłem na autobanie Audi A4 B7 benzyna z 2007 roku i wg.mnie lepiej jednak się prowadzi merca ,jak dla mnie bardziej pewnie ,jest też trochę lepszy komfort jazdy w mercu ,są to moje subiektywne odczucia ale jeżdżę naprawdę od dawna i dużo różnymi autami i tak to odbieram
Awatar użytkownika
czeslaw555
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 23 Wrz 2010, 12:27

Tak wpisywałem Mercedes W203 wyskoczył sedan, S203 wyskoczyło kombi, C203 wyskoczyło coupe :wink: przeczytaj dokładnie tamto o oznaczeniach, na podstawie tego co tam napisane i dekoderu VIN mój to W210 290 Turbodiesel wersja Avantgarde sedan i kurde nawet się zgadza.
Moto.pl: "W123 i W124 czy luksusowych W126 i W140? Wymienione przykłady to część tzw. Baumuster (BM), czyli wewnętrznie stosowanego wzoru konstrukcyjnego, a jednocześnie fragmentu numeru nadwozia (VIN) każdego Mercedesa.

Baumuster to sześć cyfr - trzy pierwsze mówią o typoszeregu, czwarta symbolizuje rodzaj nadwozia. Piąta i szósta zdradza typ silnika danego egzemplarza"

"A skąd litera W w symbolu poszczególnych generacji? To tak zwane oznaczenie handlowe rodzaju nadwozia, które wraz z pierwszymi trzema cyframi wzoru Baumuster najczęściej stosuje się do rozróżniania modeli Mercedesa. Zgodnie z nim, Mercedes klasy E (124) występował jako W124 (limuzyna), C124 (coupe), A124 (kabriolet), S124 (kombi) i V124 (wersja przedłużana).

Dlaczego więc bardziej zorientowani w modelach Mercedesa, miłośnicy marki i fachowcy posługują się trzycyfrowymi skrótami poprzedzonymi literą W? Tyle wystarczy do wskazania konkretnego modelu i typu nadwozia i nie trzeba dodawać nawet rocznika. To nic innego jak pierwsze trzy cyfry z numeru Baumuster, poprzedzone oznaczeniem nadwozia. Co prawda "W" przylgnęło do wszystkich modeli Mercedesa, ale każdy typ nadwozia oznacza się inną literą. Jeśli zatem chcemy poprawnie nazwać 124 Coupe, powinniśmy powiedzieć C124."

I to jest poprawne nazewnictwo Gwiazdy.

A poza tym komfort resorowania w Mercedesie jest jak dla mnie sporo lepszy niż w Audi, a mam w swojej karierze już któregoś z kolei (Kaczorek 207, W201, C124,W202 i teraz W211) i takie zawieszenie mi odpowiada jak najbardziej... Nie wspomnę już o tym że 207 jeździło mi się lepiej niż niektórymi osobówkami klasy kompakt :wink:
Ostatnio edytowany przez Jogi4x4, 23 Wrz 2010, 12:33, edytowano w sumie 1 raz
Szukam GR'a Y60 SWB
Mercedes E 290
BMW E36 318ti
Awatar użytkownika
Jogi4x4
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 23 Wrz 2010, 12:31

no i masz rację ,przekonałeś mnie :grin:
Ostatnio edytowany przez czeslaw555, 24 Wrz 2010, 07:48, edytowano w sumie 1 raz
Pomoc.Wyszukanie i sprowadzanie samochodu ,auta z Niemiec i Holandii. Kliknij "www(globus)
Awatar użytkownika
czeslaw555
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 23 Wrz 2010, 12:47

Cieszy mnie to bardzo :grin: a kombi fajne dla rodziny, jak jedno to C kombi jak dwójka to E kombi jak więcej to kupujemy Vito, i czekamy aż wywędrują z domu i wtedy coś w Coupe lub Klase S :mrgreen:
No i nie porównujmy Vectry do Merca, chcesz tańsze auto bierzesz Opla, chcesz droższe, o większym komforcie, prestiżu to kupujesz Mercedesa który nie jest wiele droższy w serwisowaniu i obsłudze podwarunkiem że kupisz dobry stan a nie wiatrak. Ja swojego szukałem prawie 6 miesięcy, ponieważ chciałem zdrowe auto, z czymś wiecej niż 220D na Lucasie (oczywiście 220CDI wchodziło w rachubę) i manualem. Bardziej niż to czy auto przed liftem czy po interesował mnie stan bo po co mi kupa złomu po lifcie, wolę sprawne auto przed liftem. Sprawa przebiegu to temat na osobna dyskusję :wink:
Szukam GR'a Y60 SWB
Mercedes E 290
BMW E36 318ti
Awatar użytkownika
Jogi4x4
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 23 Wrz 2010, 13:53

Co do tego prowadzenia to IMO akurat Mercedes w tym przypadku wypada genialnie.
Kompromis i wyważenie pomiędzy komfortem a prowadzeniem jest chyba najlepsze na rynku.
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl ... =1&index=1
widać to choćby w przypadku tego testu sprawnościowego badającego wiele aspektów(niestety całości nie udało mi się znaleźć, Mercedes wypada minimalnie gorzej w tych próbach niż 3-er e90 a jest generację starszy, pod względem prowadzenia to przynajmniej poziom e46 lub nawet nieco wyższy), A4 o ile nie ma quattro nie ma szans, raz, że mniej komfortwe dwa, że ma tendencje do wyjeżdzania przodem(bo silnik jest umieszczony za przednią osią).
Jeśli tylko nie zamierzasz go gazować to kompressor jest świetnym wyborem.
Ma bardzo wysoką kulturę pracy, jest praktycznie niezniszczalny(czysta mechanika) i sposób rozwijania mocy jest przyjemniejszy i bardziej płynny niż w przypadku turbo.
Mnie też z tej trójki Audi, BMW, Mercedes najbardziej odpowiada Mercedes :smile: BMW nieco mniej a Audi to dla mnie takie trochę półpremium tzn. bardziej nadaje się na konkurenta Volvo, Alfy czy Saab'a niż BMW lub Mercedesa.
Jasiek90
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Mercedes-Benz C180
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 23 Wrz 2010, 15:52

dzieki wszystkich za wypowiedzi. troche zbladzily niektore na tematy oznaczenia, ale nie wazne.

czekam na dalsze rady. GLOWNIE CO DO SILNIKA :)
merco
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

Post» 23 Wrz 2010, 19:08

A nie zastanawialeś się nad większym S210? Wiem że silniki powyżej 2.0 ale pakowniejszy a spalający minimalnie więcej, co nie znaczy dużo. Mój E290 pali mniej niż moje poprzednie autko czyli BMW E36 325TDS i troszke więcej niż inne poprzednie autko tzn. W202 220D.
Szukam GR'a Y60 SWB
Mercedes E 290
BMW E36 318ti
Awatar użytkownika
Jogi4x4
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Następna

Jakie auto kupić?