Skupiłem się na Cayenne a konkretnie na 3 Generacji tego Suv-a z silnikiem Diesla, a to dlatego, że sam obecnie jestem posiadaczem takiego samochodu, i po przejechaniu już 10tyś kilometrów mogę co nie co o nim powiedzieć.
Na początku design , który dla wielu jest bardzo kontrowersyjny , przód jako tako jeszcze do przyjęcia w końcu przypomina wszystkie obecne nowe samochody tej marki jednak tył samochodu to coś nowego i w sumie nie wszystkim przypadł do gustu, a nawet spotkałem się z opiniami na forach internetowych ,że” tył tego samochodu projektował jakiś Chińczyk.” . Na pewno wiele racji w tym wszystkim jednak jedno jest pewnie, ma to swój urok a szczególnie po zmroku gdy zapalą się światła LED.
Wnętrze samochodu jest wykonane z niezwykła precyzją , a użyte materiały są z najwyższej półki. Otwierając drzwi i zanurzając się w kubełkowym skórzanym i wentylowanym fotelu zdajemy sobie sprawę ,że właśnie siedzimy w samochodzie , z najwyższej półki. Samo wnętrze jest bardzo dobrze przemyślane , możemy zauważyć tutaj panel środkowy który został żywcem przeniesiony z Panamery. Na próżno jednak szukać w tym modelu tyle przestrzeni z przodu ile oferuje np. BMW X5 czy Mercedes ML , jednak to w niczym nie przeszkadza, a wręcz dla osób które lubią mieć wszystko w zasięgu ręki jest wprost idealnie. Tył natomiast oferuje sporo miejsca i spokojnie może pomieścić 3 osoby, a do tego tylną kanapę możemy przesunąć czy to do przodu czy do tyłu a nawet lekko położyć oparcie w zależności czy potrzebujemy większy bagażnik czy więcej miejsca dla pasażerów.
Silnik i układ jezdny,
W nowym modelu po obniżeniu masy własnej samochodu (2100kg) pracuje silnik Diesla o mocy 240KM i 550NM w którym zastosowano 8- biegową automatyczną skrzynię biegów , która sprawuje się rewelacyjnie . Dla wielu jest to na pewno kompromitacja, bo jak Porsche z Dieslem który ma „ ledwo” 240KM? . No cóż na pewno można by było zastosować jak w VW Tuareg silnik V8 o mocy 340KM jednak czy to ma aż taki sens? Bo kto powiedział ,że „maleńki” 3.0 l silnik nie daje sobie rady ? Otóż muszę powiedzieć, że przyjemność z jazdy jest niesamowita a możliwość konfigurowania wysokości i sztywności zawieszenia jest ogromna i na pewno każdemu coś przypadnie do gustu , a sam silnik zachowuje się rewelacyjnie szczególnie po wciśnięciu przycisku „ Sport „którym zmieniamy charakterystykę silnika przez co samochód reaguje nawet na najmniejsze dotknięcie pedału gazu . A teraz moje małe testy jeśli chodzi o osiągi i spalanie :
1) Przyspieszenie
Mercedes ML 350 CDI 7,6s-100km/h* , Porsche Cayenne Diesel 7.8-100km/h*
Wynik : Cayenne był szybszy.
*) Dane Producenta
2) Szybkość maksymalna
Podróż przez terytorium naszych zachodnich sąsiadów według danych 218km/h osiągnięte 234km/h
3) Spalanie
Miasto 10,4l /100km
Średnie spalanie trasa 9,3 l/100km
Reasumując samochód bardzo dopracowany i świetnie wykończony jednak żywiołem tego samochodów na pewno jest szosa, w terenie nie miałem jeszcze przyjemności testować samochodu jednak nie ma co się oszukiwać Cayenne to tylko „ Suv” a nie samochód terenowy i nigdy nie dorówna np. : Toyocie w starciu na leśnych duktach.