Montaż radia w Hondzie Civic

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Montaż radia w Hondzie Civic

Post» 11 Kwi 2008, 18:10

Witam
Szukam jakiegoś opisu lub wskazówek jak przylutoać kabelki do kostki...
W moim Civicu jest podłużna kostka i muszę ją wymienić na ISO (nie wiem czy dobrze napisałem :lol: )
I tu mam problem macie może jakiś opis który kabelek (jaki kolor) jest od czego?
W standardzie mam 12 kabli w iso 14 alepewnie te dwa to może do wysuwania anteny lub zegarka.
Proszę o jakąś pomoc.
gambitx
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Montaż radia w Hondzie Civic

Post» 12 Kwi 2008, 11:35

Zawsze jest tak,że od strony samochodu kolor czerwony to jest "+"(mogą być dwa przewody czerwone - na jednym napięcie "+" jest cały czas,a na drugim "+" pojawia się po włączeniu stacyjki (pierwsza pozycja - kontrolki się nie świecą,a radio jest zasilane).Przewód czarny to oczywiście minus(masa).Może jeszcze być przewód koloru żółtego do anteny elektrycznie wysuwanej(jeżeli taka jest zamontowana w samochodzie).Czasami zdarza się jeszcze przewó żółto-czarny,na którym napięcie pojawia się po włączeniu świateł - podłącza się go do podświetlenia radia,jeżeli w radiu jest taka funkcja).
Od strony radia sytuacja wygląda podobnie - czerwony to plus,czarny minus,żółty antena elektryczna,pomarańczowy lub różowy to podtrzymanie pamięci.Reszta przewodów to głośniki,łączone kolorami w pary - np. zielony i czarno zielony,niebieski i czarno niebieski itd.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: Montaż radia w Hondzie Civic

Post» 12 Kwi 2008, 17:04

Wielkie dzięki za wyjaśnienie, czegoś takiego szukałem, ale poradziłem sobie w inny sposób nie wymagający przecinania i lutowania kabelków...
poprostu kupiłem adapter... :D
Jeszcze raz dzięki...
gambitx
Nowicjusz
Nowicjusz