11 litrów? Rozmawiamy cały czas o civicu? Kurde, ja naprawdę nie przejmując się ekonomicznością jazdy nigdy nie miałem powyżej 10litrów(a i 9 to tylko chwilowo się pojawiało), a przy odrobinie wysiłku udałomi się kiedyś zejść do ok. 7 litrów. No chyba że kolega cały czas w korkach stoi- bo to inna sprawa
Aha sprawdzałem tą jazdę na 6 biegu
Także tak:
6 bieg i 50km/h to było jakieś 1250 obrotów, samochód spalał 5 litrów- ale jakiekolwiek próby przyśpieszenia, lub przyhamowania- lepiej nie komentowac, wiadomo. A i było słychać że silnikowi nie odpowiada taka jazda..
Więc sprawdzałem dalej:
5 bieg i 50 km/h- jakies 1600 obrotów- spalanie nadal 5 litrów, przyśpieszenie ledwo lepsze, ale lepsze, można było ledwie przyhamować.
4 bieg- ok. 1900 obrotów, spalanie nadal 5 litrów, można w miarę przyśpieszać(mimo wszystko civic max. moment ma gdzieś przy 4k obrotów, także dół ma średni do przyśpieszania), ale i przyhamować,
3 bieg- ok. 2500 obrotów, spalanie 5 litrów(momentami wpadało 6) można i przyspieszać i hamować
Także wnioski. Tak na 6 biegu spalanie jest dość niskie i wynosi 5 litrów, ale to samo jest też na zalecanym przez producenta 4 biegu- a sprawność jazdy jest nieporównywalnie większa