Auto: Fiat Doblo 1.9 D
Moc: 65KM
Wysłany: Wto Sie 18, 2009 22:46
Miałem, benzyna + LPG w PASSACIE B3... źle to to nie chodziło i tanie było, ale nie do końca byłem do tego przekonany. Teraz mam diesla i naprawdę jestem szczęśliwy, tym bardziej, że ciężka noga już mi się skończyła, poza tym fajnie "klekocze" .
Stek bzdur, od kiedy LPG jest lepsze? Jedynie BENZYNA!! Diesle również dobra sprawa, ale nie dla ludzi, którzy lubią sobie "przycisnąć".
Diesle w swojej naturze lubią NISKIE OBROTY, a żyłowanie ich skraca żywotność.
nie mogę się z Tobą zgodzić !! żyjesz chyba jeszcze dieslami które były produkowane xx lat temu ! - dzisiejsze diesle w każdym wypadku są lepsze od benzyniaka - bardzo dobry moment obrotowy, duża żywotność, niskie spalanie przy bardzo dobrych osiągach sam jeżdżę 3.0 V6 CDTI przy jeździe do 180km/h spalanie 8 Litrów pokaż mi co kolwiek co spala PB95/98 co ma takie spalanie przy dynamicznej jeździe ?!!? poza tym nigdy nie oszczędzam mojego Signuma gdy jadę na Niemcy to z prędkościomierza nie schodzi 250 km/h . Zgodzę się że diesle są droższe w eksploatacji i przy ewentualnych naprawach ale ich awaryjność głównie wynika z lania badziewia a nie oleju do silnika ! poza tym gro osób które użytkują diesla nie wymieniają oleju tak jak zaleca to producent !
poza tym kumpel ma Seata Leona 1,9 TDI ARL- od nowości ma go z salonu wersja TOP SPORT z fabryki 150 Koni mocy - na dzień dzisiejszy po delikatnym chip tuningu wykonanym w Seacie w Niemczech ma 190 koników i 450 nM- przy masie Leona ten samochód to rakieta ! na dzień dzisiejszy przebieg 180 tys. kilometrów z czego po chipie zrobione ok. 60 tys. ten leon zawsze jak tylko go kumpel kupił zawsze był piłowany !! do tej pory żadnych awarii ! jedynie wymiana rozrządu - wiadomo w każdym samochodzie wymienia się rozrząd. Która benzyna wytrzyma 180 tys. piłowania bez poważnieszych napraw ???!!? kumpel lubi jak to napisałeś "sobie przycisną" dlatego kupił Seata Leona w Dieslu
Kolego dlaczego porównujesz 3,0 CDTI do zwykłej benzyny porównaj do 3,0 T benzyna i na pewno większych różnic nie będzie szczególnie w nowych generacjach silników benzynowych (chodzi o spalanie ok.10l BP oczywiście)
Jeżeli chodzi o przyśpieszenie to BP jednak nadal góruje nad olejem więc nadal diesel jest gorszy
Ja pokaże swojego 95r. benzyna 220KM/350Nm, również 6-io biegowa skrzynia jak i w twoim:) Ty płacisz za paliwo i za dojazd i twoje niedowiarstwo jeżeli będzie 8l/100, Ja jeżeli będzie powyżej 8l/100 umowa stoi??
A twój łoji i 10l/100 do prędkości 90km/h, sam mam również ropniaka 1,9 TDI 130KM i spokojnie można zejść do 5,5 jak i może łyknąć 10l. zależy od stylu jazdy
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 01:13 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
magik napisał/a:
Benzyna benzyna i jeszcze raz benzyna
Mam chyba jedynego w polsce citroena ZX 2.0 16v vulcan z silnikiem od Xsary VTS o mocy sryjnej 167 KM a z wydechem remusa i stożkowym filtrem jest 175 KM I jeżdze na paliwie choć mam w nim instalacje LPG ale zauważyłem że strasznie się silnik niszczy gdyż już 2 razy musiałem wymieniać głowice w ciągu ponad roku odkąd jeżdze na benzynie a to już 8 miechów silnik pracuje doskonale I uważam że LPG tylko niszczy silnik Co z tego że tańszy skoro silnik się szybko psuje bo skoro jest zkonstruowany pod bęzyne to najlepiej na niej chodzi [/url]
Głowica padła od LPG? Bzdura kompletna. Miałeś pecha po prostu i sądziłeś, że to od LPG. Absolutnie LPG nie ma wpływu na głowicę. Zresztą co Ci z tą głowicą padło? Uszczelka? Bo chyba nie pękła Ci głowica?? LPG jest suchym paliwem, więc możemy mówić o szybszym zużyciu pierścieni bądź cylindrów, ale gwarantuje, że nie jesteś w stanie zniszczyć silnika jeżdżąc na LPG za Twojego żywota:) No chyba, że zamierzasz brać udział w Nascar
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 01:18 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
adam1387 napisał/a:
osobiście wolę jeździć na benzynie bo samochód ma lepsze osiągi, choć lpg tańsze oczywiście.
Pamiętam jeszcze 5 lat temu miałem benzyniaka i przerobiłem na LPG i mi się na gazie całkiem przyjemnie jeździło. Jechało się inaczej, co trudno mi tu opisać - jakby pojazd nie miał takiego jałowego momentu zastanowienia się co zrobić po przyciśnięciu pedała gazu. Na LPG tego nie odczuwałem. I trochę inaczej było z dynamiką jazdy, co nie znaczy, że gorzej. Po prostu inaczej. Ale ogólnie nie odczuwałem spadku mocy. Zresztą od czego jest regulacja przepływu gazu przed gaźnikiem. No przynajmniej ja taką miałem wtedy:) Mogłem zwiększyć przepływ, co skutkowało lepszym przyspieszeniem, ale za to bak szybciej wysychał:D No i wiadomo, że taniocha to była. Zresztą teraz też LPG przecież tańszy wciąż. Ale suma sumarum, Panowie tylko diesel!:) Odkąd przesiadłem się do swojego pierwszego diesela VW Passat kombi 1.9 TDI 130km na pompowtryskach, to nie ma bata żebym wrócił do benzyny. Od tego czasu nie istnieją dla mnie silniki benzynowe:) Przyjemność z jazdy jaką daje diesel, dynamika, praca silnika ekonomiczne spalanie.. ahhh, mógłbym tak w nieskończoność:) Polecam bardzo jeśli ktoś zastanawia się jaki silnik wybrać:)