Wysłany: Sob Mar 06, 2010 18:53 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
Miałem poloneza 1.6 w gazie, Omegę 2.0 też w gazie i sobie chwaliłem (Omega zresztą została w rodzinie). Teraz tankuję diesla i jestem pod wrażeniem ekonomii, 5litrów na stówę - rewelacja!
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 19:07 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
MaciekAd napisał/a:
Przyjemność z jazdy jaką daje diesel, dynamika, praca silnika ekonomiczne spalanie..
sory że ci przerwe ale klekot TDI to ma być ładna praca silnika?? posłuchaj sobie dobrego V8 (nawet w dieslu) a nie sieczkarni, dynamika?? jeszcze lepiej starym silnikiem na monowtrysku w benzynie dynamika jest o wiele lepsza diesel muli i będzie mulił, ma duży moment i dużą moc ale nie rozkręci się szybko, niestety ograniczenia konstrukcyjne... no chyba że zaczną do samochodów dwusuwowe silniki diesla wkładać to będzie dynamika
ekonomia to jedyny powód dla którego można kupić diesla, choć nowoczesne benzyny palą na prawdę niewiele, a nawet stare (kilkunastoletni peugot 106) potrafiły zejść poniżej 5 litrów na 100 km
każdy silnik ma swoich zwolenników, i przegadywanie się który lepszy jest ja udowadnianie wyższości świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem
_________________ Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada!
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 01:47 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
pocieszny, zauważ, że 80-90% kierowców, którzy przesiadają się z PB na ON albo z PB+LPG na ON nie zamierza wracać do benzynki, albo jej kombinacji z podtlenkiem gazu ;> Coś w tym musi być :]
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 13:27 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
Zgadzam się z "dziobii ".
Pierwszym moim samochodem był VW 1,3(benzyna)jeździłem 8 lat.Nastepnie kupiłem punto 1,7TD -pomimo stereotypowych obaw ,że w zimie moga być problemy z odpaleniem,że to włoch..itp-obalam ten mit.Nigdy mnie nie zawiódł, zawsze odpalał od "1 kopa"(mam go do dziś)Od niedawna mam nastepnego diesla-samuraia z silnikiem diesla(Renaulta) 1.9D.
Reasumując nigdy "chyba" nie przesiądę sie do benzynowego czy LPG.
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 14:54 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
Ja w tej chwili podróżuję na benzynie, nie jest to może wielka moc bo jedyne 75 koni mechanicznych, ale jest to mój pierwszy samochód i chciałem na początek coś sobie spokojnego kupić, żeby się doszlifować w jeździe. W tej chwili zbliża się czas zmiany moich aktualnych 4 kółek i nie ukrywam, że mam duży dylemat czy kupić samochód z silnikiem diesla czy może kontynuować jazdę innym autem benzynowym. Najbardziej czego się obawiam to to, że jak przyjdzie zima i będę chciał skorzystać z samochodu, to diesel mnie zawiedzie. Muszę brać pod uwagę to, że auto będzie stało non stop pod gołym niebem, ponieważ nie dysponuję aktualnie garażem. Mogę jedynie dodać, że nie planuję kupować samochodu starszego niż 2005 rok. I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy bardziej polecacie mi diesla czy benzynę? Argumentem który przemawia do mnie za silnikiem napędzanym na ropę jest to, że samochody z dieslem są często ( bo nie zawsze) dużo lepiej wyposażone.
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 15:13 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
dziobii napisał/a:
pocieszny, zauważ, że 80-90% kierowców, którzy przesiadają się z PB na ON albo z PB+LPG na ON nie zamierza wracać do benzynki, albo jej kombinacji z podtlenkiem gazu ;> Coś w tym musi być :]
zauważ że większość robi to z jakiś badziewnych silniczków 1.0-1.3 i wsiadając do 1.9TDI mają 2x większą moc i moment pokaż mi kogoś kto się przesiadł z 2.5-3.0V6 albo większej V8 za 2 kilometry wysiądzie z auta i powie "sorry ale to nie jedzie"
większość ludzi jednak nie patrzy jak im się jedzie samochodem byle by się kulało i było tanio
sam mam i benzyny i diesle w domu, do zabawy tylko benzyna do oszczędności PB+LPG albo ON+LPG
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 20:32 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
No proste, jak chcesz powariować i stać Cię na to, to kupujesz co najmniej V6 w benzynie i hulasz, traktując z pogardą właścicieli aut z miejszymi jednostkami. Ale kwestia ekonomii jeszcze długo pozostanie dla wielu kierowców decydująca przy wyborze auta. A tak z czystej ciekawości powiedz mi - czy taka porządna trzylitrówka byłaby Ci potrzebna do jazdy na co dzień?
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 23:56 Re: Na jakim paliwie jeździsz?
dziobii napisał/a:
No proste, jak chcesz powariować i stać Cię na to, to kupujesz co najmniej V6 w benzynie i hulasz, traktując z pogardą właścicieli aut z miejszymi jednostkami. Ale kwestia ekonomii jeszcze długo pozostanie dla wielu kierowców decydująca przy wyborze auta. A tak z czystej ciekawości powiedz mi - czy taka porządna trzylitrówka byłaby Ci potrzebna do jazdy na co dzień?
BTW:
pocieszny napisał/a:
do oszczędności PB+LPG albo ON+LPG
Diesla z gazem chyba tak łatwo nie połączysz
ogólnie nie mam w domu samochodu z silnikiem mniejszym niż 2.0
na co dzień poruszam się albo golfem 2.0 PB+lpg albo zmotką 2.9V6 PB+LPG albo nissanem 4,2ON
a co do połączenia gazu z dieslem sprawa jest banalnie prosta, nie jest popularna w naszym kraju ale to najtańszy sposób dodania mocy niedoładowanego silnika diesla,
ostatnio znajomi wycisnęli z starego VW 2.5td 245 kucy oczywiście na takich ustawieniach ten silnik długo by nie pijeździł ale bezpieczne jest podniesienie mocy do 20%, przy czy zmniejszamy zanieczyszczenie, i likwidujemy straty spalania w komorze wstępnej (lub wirowej) w starych silnikach, instalacja jest prosta i banalna do wykonania (jedyny problem to niedostępny u nas sterownik, który musimy sobie wyrzeźbić sami), jest to instalacja podwójnego zasilania silnika (zupełnie inaczej niż w instalacja PB+LPG) zasilamy silnik na wolnych obrotach tylko z ON a po podniesieniu obrotów (na przykład do 800rpm) otwiera nam się zawór i do silnika wpada mieszanka ON+LPG+powietrze która o wiele lepiej się spala i jest bardziej kaloryczna, ogólnie odejmujemy ok 30%spalanego ON w zamian za to dodajemy LPG, oszczędności może nie wielkie (rzędu 5pln na100km) natomiast przyrost mocy i momentu bardzo ładny, zresztą moment rośnie w zakresie małych obrotów więc tam gdzie najbardziej jest potrzebny
w mało "cywilizowanych" krajach państwo dopłaca do takich modyfikacji a u nas się podatki dokłada od zanieczyszczen