Nawigacja 200-400 zł

Moderator: fs.tuning
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Nawigacja [200-400 zł]

Post» 12 Lis 2010, 16:11

Cześć,

jak sama nazwa wskazuje chciałbym sobie kupić swoją pierwszą nawigację.
Nigdy nie używałem/jeździłem z nawigacją, więc nie mam punktu odniesienia. Mogę tylko się odnieść do komentarzy znalezionych w internecie.

Do rzeczy:
- nie jestem zawodowym kierowcom, więc nawigacja nie będzie maksymalnie wykorzystywana (na pewno nie 24h/7 w dni tygodniu),
- zakres - tylko Polska,
- przede wszystkim chciałbym by dobrze pokazywała adresy w większych miejscowościach (Poznań/Wrocław/Warszawa),
- cenowo chciałbym się zmieścić w przedziale 200-400zł,
- bajery w stylu radio/mp3/gry/filmy mnie nie interesują. Do "rozrywki" mam inne gadżety,
- wielkość ekranu też chyba jest bez znaczenia - ważne by ekran był na tyle duży bym zobaczył drogę/ speaker mówił na tyle wyraźnie bym wiedział gdzie jechać.

Przeczytałem wiele rozwiniętych wątków ale daty dyskusji były z 2005-2008 roku najczęściej, więc nie wiem czy opinie niektórych użytkowników są aktualne.
Z kilku aktualnych wątków znalezionych w internecie to pod moje "wymagania" kilka osób poleciło
Lark FreeBird 35.7 Map EASY PL .
Co polecicie? Mam nadzieje, że w miarę dobrze sprecyzowałem swoje oczekiwania i zaproponujecie kilka propozycji.
Pozdrawiam.
zacadi
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

Re: Nawigacja [200-400 zł]

Post» 12 Lis 2010, 19:40

Nie baw się w żadne nieznane mapy bo nic Ci z tego nie wyjdzie i będziesz tracił tylko nerwy, AutoMapa jest obecnie najbardziej dokładną mapa jaka jest dostępna i z tym oprogramowanie szukaj urządzenia.
Awatar użytkownika
PrezesArtek
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Nissan Primera WP11-144

Post» 12 Lis 2010, 20:47

W cenie do 400 zł trudno znaleźć coś z AutoMapą.

propozycja

opinie? Rozumiem, że odbiornik to odbiornik a jako mapę wybierać tylko AutoMapę.
zacadi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 12 Lis 2010, 21:50

Możesz też kupić samo urządzenie np. odblokowane Mio Moov 500 a AutoMapę sobie samemu skołować i zainstalować.
Awatar użytkownika
PrezesArtek
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 13 Lis 2010, 12:19

z czystym sumieniem polecam larka 37.5. To jest właśnie to czego szukasz. Duże miasta są bardzo dobrze opracowane. Sama mapamap która jest tam fabrycznie zainstalowana jest całkiem przyzwoita. Na pewno się z nią nie zgubisz. Poza tym, ta mapa ma bardzo proste menu, co dla początkującego użytkownika jest zaletą. Zupełnie nie rozumiem, czemu wszyscy tak gloryfikują Automapę. Rozumiem, że jest bardzo rozbudowana ale początkującemu, ustawienie właściwej trasy zajmuje - powiem z przesadą - tyle czasu co sama trasa. Mnogość tych opcji wręcz przytłacza. Gdyby się nagle okazało, ze potrzebujesz w mapamap planów małych miejscowości, to do 100 zł sobie to rozszerzysz. Masz wybór :) Bardzo przyzwoite urządzenie.
Amerykański Duch z Roadrunners
karlone
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Śląsk

Post» 14 Lis 2010, 19:13

PrezesArtek

mio moov 500 PL w cenie 320-350 zł wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
Kilka pytań:

1. Czy wgranie nowej mapy (załóżmy kupionej w sklepie) możliwe jest tylko po "odblokowaniu" navi?

2. Czy ta mapa wgrana oryginalnie jest aż tak straszna. Trochę poczytałem i ludzie od razu właśnie wgrywają AutoMapę.

3. Niby google dużo wie nt. odblkowania mio moov ale nigdzie nie spotkałem się z wersją dla laików - w sensie krok po kroku. Czy spotkałeś się z takową?
zacadi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 14 Lis 2010, 19:28

1 - AutoMape da się wgrać tylko po odblokowaniu navi.
2 - Miałem do czynienia ze starszą wersja mapy i powiem, że nie jest dokładna. Do celu dojedziesz ale np. nr. klatki czy bloku już nieraz trzeba szukać samemu.
3 - nie odblokowywałem i nie mam pojęcia jak się to robi. Nie lepiej kupić już odblokowaną?
http://allegro.pl/gps-mio-moov-500-pl-d ... 14791.html
Awatar użytkownika
PrezesArtek
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 14 Lis 2010, 23:31

PrezesArtek napisał(a):1 - AutoMape da się wgrać tylko po odblokowaniu navi.
2 - Miałem do czynienia ze starszą wersja mapy i powiem, że nie jest dokładna. Do celu dojedziesz ale np. nr. klatki czy bloku już nieraz trzeba szukać samemu.
3 - nie odblokowywałem i nie mam pojęcia jak się to robi. Nie lepiej kupić już odblokowaną?
http://allegro.pl/gps-mio-moov-500-pl-d ... 14791.html

nigdy nie miałem takich problemów z mapamap. a jeśli chodzi o wcześniej wspomnianego larka to wgrywasz tam co chcesz, bo fabrycznie ma już taką opcję, że podajesz mu tylko ścieżkę dostępu do pliku exe. No ale zmuszać nikogo nie będę... Każdy decyduje na co go stać.
karlone
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 18 Lis 2010, 19:05

PrezesArtek - dzięki za link.
Sprzęt jest odblokowany. Tylko powiedz mi wtedy jak wygląda instalacja AutoMapy?
W opisie aukcji napisane jest
"Nawigacja świetnie działa z takimi programami jak: AutoMapa, TomTom, iGO i wiele innych wystarczy włożyć kartę SD z mapami !".
Jak dla mnie nie za jasna informacja.
Pozdrawiam.
zacadi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 19 Lis 2010, 11:23

to zależy czy kupiłeś oryginał czy próbujesz spiratować. Z oryginałem sprawa jest prostsza, jeśli chodzi o piraty to już zabawa na całego w jakieś witaminki, instalki, skórki itp. Mi pirat działał z pół roku, potem coś się wykrzaczyło. Ciekawość zaspokoiłem i raczej nie będę wracał do Automapy. Oryginał mapamap jeszcze mnie nie zawiódł. Poza tym zapłaciłem za niego ;) Jeśli będziesz kupował Mio, to zanim zaczniesz zabawę w piratowanie to pojeździj sobie z oryginalną mapą. To też bardzo przyzwoita mapa. Zaoszczędzisz kupę czasu i nerwów na instalowanie innych map.
karlone
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 19 Lis 2010, 16:26

Tak jak kolega wyżej pojeździj najpierw na oryginale jak nie będzie pasował to odezwij się na PW do mnie i podam Ci instrukcję jak to zrobić żeby Am działała. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i zajmuje 5min wystarczy skopiować jeden plik i gotowe.
Awatar użytkownika
PrezesArtek
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 20 Lis 2010, 13:43

Ok, dzięki za radę - tak zrobię.

W takim razie moje ostatnie pytanie -
czy lepiej kupić w takim razie model odblokowany z allegro czy w postaci nienaruszonej ze sklepu?
zacadi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 21 Lis 2010, 16:52

zacadi napisał(a):W takim razie moje ostatnie pytanie -
czy lepiej kupić w takim razie model odblokowany z allegro czy w postaci nienaruszonej ze sklepu?

kup odblokowaną w tedy będziesz miał możliwość wyboru mapy

polecam ci mante lub trrak jest tania i wystarczająca
xxxx
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: polska

Post» 21 Lis 2010, 20:37

jak jest gwarancja to chyba raczej odblokowaną, można sobie poeksperymentować.
karlone
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 29 Lis 2010, 17:40

ja bym polecał nawigację Vordon , jest tania, bo za 3.5 calową nawigację trzeba zapłacić koło 150 zł co nie jest wiele, ma dobre mapy Naviteqa, w razie czego można wgrać sobie Auto Mapę także warto rozwarzyć
zmotoryzowany
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice