Nubira 1,6 obroty a silnik krokowy

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Nubira 1,6 obroty a silnik krokowy

Post» 24 Lut 2008, 23:34

Nubira jw wolne obroty na biegu jałowym tak raz na m-c przeskakują na obr w wys. 1500/min. Jadę do serwisu i tam przy pomocy skanera dokonują regulacji w/w obroty do właściwych. Wymieniłem silnik krokowy i efekt jest ten sam.W serwisie nie wiedzą co jest przyczyną.
Czy jest technicznie możliwe ustalenie przyczyn tej usterki. Przebieg 211 tyś km, instalacja gazowa. Samochód serwisowany.
henzo
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Nubira 1,6 obroty a silnik krokowy

Post» 25 Lut 2008, 11:10

Ja tam się może nie znam ,ale jaki mi kiedyś padl silnik krokowy, to obroty raczej gwaltownie wzrastały , głównie podczas pracy silnika na tzw. "luzie" np. na światłach , potrafił trzymać 2500 :shock:
Ale czy to idzie w drugą stornę ?
Może jakiś super spec sie wypowie ?
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
Awatar użytkownika
turbojajko
Aktywny
Aktywny

Post» 25 Lut 2008, 14:55

A ja proponuję ci pojechać do innego serwisu,albo wziąść się za ten,który bierze kasę i nic nie naprawia.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 26 Lut 2008, 00:05

MotoAlbercik napisał(a):A ja proponuję ci pojechać do innego serwisu,albo wziąść się za ten,który bierze kasę i nic nie naprawia.

Ten serwisant za przywrócenie tych obrotów do normy skanerem robi to gratis.Jestem ich stałym klientem od lat. Ale mnie taka sytuacja zaczyna denerwowac.
henzo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 26 Lut 2008, 08:42

Hmmmm .. może po prostu w nubirach jest to niedopracowne. :?
i wymiana nic nie pomoże.
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
Awatar użytkownika
turbojajko
Aktywny
Aktywny

Post» 26 Lut 2008, 20:58

No cóż.Jeżeli jeździsz doserwisu tylko po to,żeby ci skanerem ustawili obroty...Mnie wydawało się zawsze,że jak jedzie się do serwisu,to powinien on przede wszystkim znaleść przyczynę,usunąć ją i dopiero później ustawić obroty.A to co ci ten serwis robi,to tak,jakby jechać do warsztatu z awarią,a warsztat tylko usunie błąd z komputera i jest ok.A klient znowu przyjedzie.I następnym razem będzie można skasować więcej kasy,bo przez ta jedną usterkę,zdąży się zepsuć druga...
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Post» 26 Lut 2008, 23:48

MotoAlbercik napisał(a):No cóż.Jeżeli jeździsz doserwisu tylko po to,żeby ci skanerem ustawili obroty...Mnie wydawało się zawsze,że jak jedzie się do serwisu,to powinien on przede wszystkim znaleść przyczynę,usunąć ją i dopiero później ustawić obroty.A to co ci ten serwis robi,to tak,jakby jechać do warsztatu z awarią,a warsztat tylko usunie błąd z komputera i jest ok.A klient znowu przyjedzie.I następnym razem będzie można skasować więcej kasy,bo przez ta jedną usterkę,zdąży się zepsuć druga...

Przeczytaj mój pierwszy post.Faktycznie nie są wstanie stwierdzic przyczyn zamykania/czy zawieszania/ się silnika krokowego.Dlatego pytanie do osób oblatanych w motoryzacji - czy jest to możliwe technicznie sprawdzenia, ustalenia przyczyny wchodzenia na biegu jałowym na wysokie obroty.
Wszelkie sugestie mile widziane.
henzo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 28 Lut 2008, 09:33

NA początek proponuję sprawdzić,czy jest to wina samego silniczka krokowego,czy wina elektroniki silnika.
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Post» 28 Lut 2008, 21:15

MotoAlbercik napisał(a):NA początek proponuję sprawdzić,czy jest to wina samego silniczka krokowego,czy wina elektroniki silnika.

Jest to jakaś myśl. Czy mógbyś rozwinąc tę myśi tzn. podac kilka porad nazw - czego domagac się od mechesów. Ja jestem laikiem w motoryzacji. Wcześniej sam sugerowałem w serwisie po wymianie silnika krokowego, że skoro nadal występują te same objawy lub podobne to może ten nowy też wadliwy lub wina w elektryce tj w zasilaniu.
Odp mi skoro silnik otwiera i zamyka tzn reaguje na skaner to jest ok, pozostałe sprawy są w porządku.
henzo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 01 Mar 2008, 11:05

Trzeba pojechać do mechanika,który naprawdę zna się na odczytach na komputerze.Powinien podłączyć się do komputera i dokładnie posprawdzać wszystkie odczyty z czujników.Jak jest dobry w swoim fachu,to z kompa dowie się co jest grane.
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator