OC i AC - zanim napiszesz - przeczytaj

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

OC i AC - zanim napiszesz - przeczytaj

Post» 12 Lis 2008, 16:40

Uwaga dla tych,którzy na forum chcą założyć temat "Jaka ubezpieczalnia jest najtańsza" bądz zadają podobne pytania.
To,ile kosztuje ubezpieczenie OC lub AC jest zależne od wielu różnych warunków,które regulują sobie sami ubezpieczyciele.Najważniejsze są OWU(Ogólne Warunki Ubezpieczenia).Do tego ubezpieczyciele dodają jeszcze swoje warunki.Podczas zawierania umowy OC,ubezpieczyciel zawsze bierze pod uwagę :
- najważniejsza jest podstawa,od której liczone jest ubezpieczenie - każdy ubezpieczyciel ma inną podstawę
- rejon,w jakim mieszkamy(Polska jest podzielona na rejony i w tym rejonie,w którym jest odnotowana największa liczba wypadków,stłuczek tam ubezpieczenie jest najdroższe,a tam gdzie ta liczba jest najmniejsza,ubezpieczenie jest najmniejsze.Dane te zmieniają się co chwila i my,czyli kierowcy nie jesteśmy w stanie za tym nadążyć.Jeżeli chcemy porównać oferty,gdzie jest ta podstawa najtańsza,to lepiej pytać w dniu,w którym chcemy ubezpieczyć samochód.)
- pojemność silnika
- ile zniżek ma ubezpieczający(czasami ubezpieczyciele akceptują również zniżki nazbierane u innych ubezpieczycieli,ale to zależy od długości przerwy w ubezpieczeniu.Zazwyczaj jest to rok czasu.
- jak długo ubezpieczajacy ma prawo jazdy
- czy samochód jest zarejestrowany jako ciężarowy,czy osobowy
Dodatkowo ubezpieczyciel pyta również(mimo,że nie powinien)
- czy samochodem będzie jeździła osoba,która ma prawo jazdy poniżej 1 roku
- czy samochodem będzie jeździła kobieta
- czy samochodem będą przewożone dzieci
- ile osób zazwyczaj jest przewożonych w samochodzie
- czy samochodem będzie jeździła kobieta w ciąży
- gdzie samochód jest zaparkowany - w garażu czy pod chmurką
i wiele wiele innych,głupich pytań,na które nie musimy odpowiadać,a które mogą podnieść wysokość składki.
Dodatkowo,każdy ubezpieczyciel do ubezpieczenia OC dodaje "gratis" jakieś dodatkowe ubezpieczenie np. assistance - czyli jak braknie paliwa na drodze,to przyjeżdżają i przywożą na tyle paliwa,żeby dojechać do najbliższej stacji(oczywiście darmowy jest tylko przywóz paliwa,a za paliwo trzeba zapłacić),jak zatrzasną się kluczyki,to przyjeżdżają i otwierają samochód,albo holują za darmo do najbliższego warsztatu itd,itd.Ofert jest całe mnóstwo i o nie należy pytać u danego ubezpieczyciela.Ale przed podpisaniem umowy,nalezy zapoznać się z regulaminem bądz warukami tych dodatkowych "gratisowych" ubezpieczeń,które niby są dodawane gratis do ubezpieczenia,ale i tak za nie płacimy.Ale czasami warto przemyśleś sprawę i porównać oferty innych ubezpieczycieli.
Tak więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi - u którego ubezpieczyciela zapłacę najtaniej OC bądz AC.
Podczas zawierania ubezpieczenia AC,należy bardzo dokładnie przeczytać umowę ubezpieczenia razem z ogólnymi warunkami.Umowy nie musimy podpisywać na miejscu,tylko mamy prawo zabrać umowę do domu,na spokojnie ją przeczytać,a nawet poradzić się u prawnika i podpisać jak już wszystko będziemy rozumieli i wiedzieli.Ubezpieczyciel nie ma prawa odmówić nam zabrania i przeczytania umowy ani skonsultowania się z prawnikiem.A jeżeli ubezpieczyciel nie chce się zgodzić na zabranie umowy do domu,to znaczy,że w umowie są jakieś kruczki.I później okazuje się,że samochód nam ukradli,ale odszkodowania z polisy AC nie dostaniemy,bo nie są spełnone jakieś tam warunki zawarte w jakimś paragrafie.
Baczną uwagę należy zwracać na paragrafy,w których są gwiazdki,a objaśnienia tych gwiazdek są napisane na końcu umowy drobniutkim maczkiem.I są one zazwyczaj tak sformułowane,że normalny człowiek tego zrozumieć nie potrafi.Ale są one oczywiście na korzyść ubezpieczyciela.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 23 Wrz 2009, 16:38, edytowano w sumie 1 raz
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: Zanim zapytasz o OC lub AC - przeczytaj

Post» 14 Kwi 2009, 23:28

Przed napisaniem takiego tematu najlepiej jest również policzyć sobie koszt ubezpieczenia w kalkulatorach internetowych.

Zawsze wyliczają aktualne kwoty, można szybko zobaczyć różnice pomiędzy poszczególnymi ubezpieczycielami.

Poniżej lista kalkulatorów najpopularniejszych firm:

AXA:
http://www.axa.pl/ubezpieczenia/g_kalkulator.html

Liberty City:
https://www.libertydirect.pl/libertyapp/kalkulator-OC-AC.html#Obliczenie_skladki

MTU (powinno być najtańsze):
https://epolisa.mtusa.pl/klient/MS_Kalkulator.aspx

Link4 (zakończ po zobaczeniu kwoty):
https://www.Link4.pl/WebSale/InfoKierowcaDane.jsf

Allianz:
http://www.allianz.pl/x_main.php?id_kategorii=779

HESTIA:
http://www.hestia.pl/sigeh/servlet/www.WizDraw?ITEM_CLASS=dba.SIG_WizFormManagerOC&EM=3583&PR=110

CU (Commercial Union):
https://www.cud.cudirect.pl/webforcepw/faces/modules/pw/QPVehicle.jspx

Generali:
https://www.cud.cudirect.pl/webforcepw/faces/modules/pw/QPVehicle.jspx
lukiroman

Post» 14 Cze 2009, 20:25

Tyle tylko,że kalkulatory swoje,a jak przyjdzie do zawarcia ubezpieczenia,to kwota wychodzi całkiem inna.Oczywiście wyższa....
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 01 Gru 2009, 19:01

MotoAlbercik napisał(a):Tyle tylko,że kalkulatory swoje,a jak przyjdzie do zawarcia ubezpieczenia,to kwota wychodzi całkiem inna.Oczywiście wyższa....

Ostatnio również byłem na etapie "u kogo ubezpieczyć" - miałem wolne i na spokojnie mogłem się rozejrzeć za warunkami AC + OC i powiem jedno - w podobnej cenie i z podobnymi warunkami każdy ubezpieczyciel startuje, jednak kiedy dochodzi do konkretów to pojawiają się problemiki typu "zalicze Pana zniżkę z OC do zniżkiAC ale jak mi Pan przyniesie kwitki z lat płacenia OC - tak jakby nie mogli spisać z ostatniej polisy - bo ponoć mogłem gratis dostać odrazu te zniżki (to w PZU), w allianz - ne mogą znieść udziału własnego w zdarzeniu - a i tak kosmiczne składki wychodziły pomimo kontynuacji, postanowiłem wybrać pomiędzy Liberty, Axa a Hestią - i wybrałem tam gdzie najtaniej mi wyliczyli składkę -ale na moich warunkach -części nowe (nie używki) w autoryzowanych serwisach, bez udziału własnego, z assistans (na Polskę - dość ciekawe - z wymianą koła nawet pod blokiem ponoć, z zatrzaśniętym kluczykiem w trasie, zastępczym autem, holowaniem itp), zielona karta, NNW - jak wyjdzie w praniu - nie wiem... ale suma na wypadek kradzieży lub szkody całkowitej - tak jak wcześniej wspominano - na dzień szkody. Podałem numer polisy znajomego z forum co mi to polecił i dali mi 100 zł zniżki (a jemu bon 50 zł na zakupy - dobre i to), przy 50% zniżki na OC i braku zniżek z AC (bo nie płaciłem wcześniej) zapłaciłem w mondeo MK3 (2002r)za ten pakiet 1410 zł (pewno jak by był alarm było by taniej) - liberty chciało tyle samo - ale naczytałem sie o nieuprzejmości przy likwidacjach szkód to nie skorzystałem, póki co to ładnie i szybko -zadzwoniłem do AXA za dwa dni prezyjechał rzeczoznawca i fotki porobił a za nastepne dwa dni przyszedł kwitek do zapłaty za polisę no i na drugi dzień po opłatach była polisa - może to nie od ręki - ale wygodnie i taniej. W razie gdyby ktoś chciał się zdecydować na AXA to może podać numer mojej polisy i ja dostanę 50 zł na zakupy a Ty 100 zł zniżki - chyba sie to każdemu opłaca (a na pewno ubezpieczycielowi). Moja polisa to :

- Paweł - tyle starczy podać przy podawaniu danych i dają zniżkę 100zł

Jak wyjdzie w praniu sie okaże.... mam nadzieje że będzie dobrze.
Ostatnio edytowany przez mareasb, 02 Gru 2009, 23:10, edytowano w sumie 1 raz
mareasb
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Podbeskidzie

Re: OC i AC - zanim napiszesz - przeczytaj

Post» 19 Sty 2010, 08:58

Ubezpieczeia komunikacyjne AXA. Zadzwoń 1 95 22lub wejdz na axadirect.pl i oblicz składkę ubezpieczenia to nic nie kosztuje i nie zobowiązuje do podpisania umowy. Bardzo atrakcyjne stawki a ponadto powołując się na nr. polisy --- otrzymasz dotatkowo 50zł zniżki. Składkę można płacić kwartalnie bez dodatkowych kosztów
Ostatnio edytowany przez RadgowskiKJ, 19 Sty 2010, 23:17, edytowano w sumie 1 raz
RadgowskiKJ
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrów Maz

Post» 23 Sty 2010, 15:08

Piszesz, że pytają o to czy ktoś kto ma prawko krócej niż rok będzie jeździł samochodem, a co jak powiem, że nie, a będzie jeździł?
Awatar użytkownika
ggmarszal
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Radziechowy

Post» 29 Kwi 2010, 17:35

faktycznie najlepiej samemu sprawdzić gdzie jakie składki ci naliczą, poza kalkulatorami różnych firm są takie,które gromadzą informacje z wielu firm w jednym miejscu, jak ten
http://www.teida.pl/ubezpieczenia-komunikacyjne/kalkulator-oc.html
wystarczy podać kilka podstawowych informacji i w kilka chwil otrzymasz porównanie kilkunastu ubezpieczycieli
Ostatnio edytowany przez michał-ek, 01 Maj 2010, 14:11, edytowano w sumie 1 raz
michał-ek
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

Post» 26 Maj 2010, 11:08

Warto wnikliwie przeczytać warunki umowy, bo niestety nie każdy ubezpieczyciel jest chętny do wypłacenia odszkodowania. Na co należy zwracać szczególną uwagę opisałem na moim blogu ->http://blog.mistrz-kierownicy.com.pl/2010/05/19/haczyki-firm-ubezpieczeniowych-na-co-zwracac-uwage-przy-podpisywaniu-umowy/
Ostatnio edytowany przez grzeg1968, 27 Maj 2010, 00:48, edytowano w sumie 1 raz
grzeg1968
Początkujący
Początkujący

Post» 18 Cze 2010, 17:19

MotoAlbercik napisał(a):Tyle tylko,że kalkulatory swoje,a jak przyjdzie do zawarcia ubezpieczenia,to kwota wychodzi całkiem inna.Oczywiście wyższa....

Coś kręcisz - cena z kalkulatorów OC jest maksymalna jaka możesz dostać po wprowadzeniu swoich - podkreślę "prawidłowych"danych. JEśli kalkulator OC wypełnisz szybko i z błędami - zapłacisz więcej. Podpisywanie umowy - nie wierze, że wyliczyłes sobie Oc za 1000 zł, a nagle umowa przychodzi na kwotę wyższą. Bzdura - w tym wypadku Towarzystwa Ubezpieczeń by tracuły, a tak nie chcą! Wg mnie nawet nie liczyłeś składek OC.
pozdrawiam
phelnik
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

Post» 24 Cze 2010, 10:56

Co do kosztów to też pojawia się pytanie czy najtańsze ac to najlepsze ac, jeśli chodzi o rzetlenośc czy wypłacalnośc ubezpieczyciela i wysokośc odszkodowań.
kingiko
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: warszawa

Post» 29 Cze 2010, 08:29

W przypadku kupna polisy równie ważne jak pieniądze są sprawy związane z bazą serwisową, pozycją rynkową, a także zdolność danego towarzystwa ubezpieczeniowego do wywiązania się z zawartej umowy.
Ostatnio edytowany przez EkspertWARTA, 29 Cze 2010, 22:42, edytowano w sumie 1 raz
EkspertWARTA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 02 Sie 2010, 14:55

kingiko napisał(a):Co do kosztów to też pojawia się pytanie czy najtańsze ac to najlepsze ac

O prawidłowości typu najtańsze=najlepsze można mówić wyłącznie w przypadku ubezpieczenia OC. Jak wiadomo jest to ubezpieczenie obowiązkowe, a wysokość odszkodowania wypłacanego poszkodowanemu nie zależy od wysokości płaconej przez nas składki.

W przypadku AC możemy oczekiwać, że nadmierna oszczędność przy zakupie polisy może skutkować niższym odszkodowaniem w przypadku nieszczęśliwego zdarzenia. Więc raczej nie warto w tym przypadku oszczędzać.
Awatar użytkownika
spec_ubezpiecz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 22 Lis 2010, 20:34

Zobaczmy na serwisy Internetowe, które zajmują się tą tematyką. Można znaleźć tanie oc ac, ale to wymaga trochę szukania i poznania różnorodnych ofert ubezpieczycieli. Zanim wybierzemy, poświęćmy trochę czasu na porównanie ofert znanych towarzystw.
Ostatnio edytowany przez piotrkuszetka, 24 Lis 2010, 00:38, edytowano w sumie 1 raz
piotrkuszetka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 05 Sty 2011, 18:44

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia samochodu. W kwietniu 2009 roku zakupiłem samochód i wraz z nim ubezpieczenie oc w firmie Warta, które to ubezpieczenie wypowiedziałem w ciągu 30 dni od zakupienia samochodu, ponieważ zawarłem umowę z inną firmą, tj. Compensa. W grudniu tego roku otrzymałem wezwanie od firmy Generali, która każe mi zapłacić zaległe składki ubezpieczenia oc samochodu, którego to ubezpieczenia nie zawierałem, ani ja ani poprzedni właściciel, a ponadto w tym wezwaniu był podany inny numer rejestracyjny samochodu, tzn nie ten, który ja kupiłem. Proszę o poradę co mam robić w takiej sytuacji? Jak się odwołać od tego wezwania, skoro firma Generali nie chce słuchać moich wyjaśnień i przekazali sprawę do windykacji. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
sylwia
sylwia_fun
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy

Post» 12 Kwi 2011, 22:51

agusiekf-jesteś tego pewna.... :?: :?: A co powiesz na moje OC za 195,- oczywiscie na cały rok,poj.silnika 1300,jednorazowa wpłata i max znizki.... :?: :?:
Dasz mi tańszego ubezpiczyciela.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Migi60
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Polska

Następna