Odmowa wydania zaswiadczenia vat 25

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Odmowa wydania zaswiadczenia vat 25

Post» 25 Maj 2010, 10:35

Jakies 2 tygodnie temu moj znajomy sprowadzil mi auto z niemiec. Auto bylo brane z komisu. Umowa kupna-sprzedazy byla sporzadzona przez mojego znajomego i on sie podpisal zamiast wlascciela. Wszystko byloby ok gdyby nie, to ze na umowie wkradl sie blad literowy w naziwsku zamiast "A" bylo "O" czego nie zauwazylem, a w rezultacie czego Urzad Skarbowy, pomimo moich wyjasnien, odmowil wydania zasw. vat 25. Co gorsza zaplacilem juz podatek akcyzowy i zaswiadczenie o zaplacie akcyzy jest juz wydane na mnie (urzad celny nawet nie dopatrzyl sie bledu literowego). Teraz zeby to odkrecic moj znajomy musi sporzadzic fikcyjna umowe kupna sprzedazy pomiedzy wlascicielem z niemiec a soba i zarejestrowac auto na siebie, a nastepnie kolejna umowe kupna sprzedazy pomiedzy nim a mna.

Czy w zwiazku w tym moj znajomy musi miec zaswiadczenia o zaplacie akcyzy na siebie i co zrobic w zwiazku z tym, ze jest ono wydane na mnie ? Czy mam jakis wniosek skladac o wycofanie mojej platnosci ?

Czy jezeli moj znajomy oplaci akcyze i dostanie zwolnienie z vatu to bedzie mogl mi od razu sprzedac to auto czy najpierw je bedzie musial zarejestrowac na siebie ?
DEKKER
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

Re: Odmowa wydania zaswiadczenia vat 25

Post» 25 Maj 2010, 17:37

DEKKER napisał(a):a w rezultacie czego Urzad Skarbowy, pomimo moich wyjasnien, odmowil wydania zasw. vat 25.

Rozumiem ze swoje wyjasnienia zlozyles na pismie za potwierdzeniem i dostales odpowiedz
negatywną z US tez oczywiscie na piśmie... :?: :?:
DEKKER napisał(a):czy najpierw je bedzie musial zarejestrowac na siebie ?

Widzę ze przewidujesz tez najbardziej z czarnych scenariuszy.Jezelj nawet do tego dojdzie
twoj znajomek nie musi rejestrować tego samochodu na siebie.Moze sprzedac tak jak
stoi po oplatach... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Migi60
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Polska

Post» 25 Maj 2010, 22:13

Narazie dostalem wezwanie do dostarczenia dodatkowych dokumentow: wyjasnienia o blednym podpisie (juz zlozylem wczesniej...), przetlumaczonego dokumentu gdzie jest infomacja kto wykupil blachy wywozowe i OC (blachy i OC na mojego kumpla)oraz przetulmaczonego briefu. Kierowniczka ze skarbowki powiedziala mi, ze nawet jak dostarcze te dokumenty to i tak bedzie odmowa ;) Teraz jaki jest sens dostarczania ich...Mowila mi tez, ze jezeli chcialbym sie odwolywac to musialbym dostarczyc im oswiadczenie woli sprzedajacego, ze byl przy podpisywaniu umowy i ze ma taki podpis ( swoja droga sam byle jaka osoba, ktora zna niemiecki moze mi to napisac ;). Sprobuje jeszcze pogadac z prawnikiem na ten temat.

Rozwazam tez dalsza walke ze skarbowka dlatego tez mam pytanie czy OC, ktore moj znajomy wykupil na 5 dni jak wracal moim autem z niemiec do polski, musi byc wykupione na osobe, ktora wykupila blachy ? Bo rzucaja sie tez o to, ze na tym dokumencie wszedzie jest moj znajomy a nie ja i twierdza, ze skoro ja kupilem to auto to musialbym widniec na tym dokumencie. Czy on mial prawo podpisac sie na tym dokumencie rejestracyjnym czy powinien wpisac mnie ?
DEKKER
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 25 Maj 2010, 22:48

DEKKER napisał(a): Czy on mial prawo podpisac sie na tym dokumencie rejestracyjnym czy powinien wpisac mnie ?

Podejrzewam ze jak by on podpisal się "lewą"ręką za Ciebie to dzisiaj nie małbyś
tych problemow.
DEKKER napisał(a):musi byc wykupione na osobe, ktora wykupila blachy ?

Akurat tego to nie wiem... :!: :!: :sad:
DEKKER napisał(a):Sprobuje jeszcze pogadac z prawnikiem na ten temat.

Nie zaszkodzi..Ale widze teraz ze będzie cięzki orzech do zgryzienia....
Migi60
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 25 Maj 2010, 23:42

A nie orientujesz sie czy jezeli ja sprzedam znajomemu auto po zaplacie akcyzy i potem zaplace PCC, a nastepnie ten sam znajomy sprzeda mi auto i znowu zaplaci PCC to czy Urzad Komunikacyjny nie bedzie robil problemow z rejestracja ? Jakie dokumenty w takiej sytuacji beda potrzebowac ?
DEKKER
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 26 Maj 2010, 00:10

Niestety tu nie mogę Ci doradzić bo za duzo jest niewiadomych...
Akcyza została zapłacona przez np:Kowalskiego ale umowe kupna-sprzedazy podpisał
np:Nowak tylko ze w UC placil Kowalski i nikt na to nie zwrocil uwagi...
Schody zaczęły sie dopiero w US gdzie zwrócono uwagę ze umowy i inne dokumenty
zostały podpisane przez Nowaka ale prawa własności do samochodu rosci sobie
Kowalski...Ja osobiście myślę ze najlepszym wyjściem/to tylko moje zdanie,nie musisz
tak robić/będzie wycofanie się z wszelkich zatargow z US i niech to kolega doprowadzi
do końca tj.załatwi wszystkie dokumenty jakie sa potrzebne do rej. a pozniej tylko
zostanie wam napisac nową umowę kupna-sprzedazy...
Niestety nic więcej nie mogę Ci juz doradzić... :sad:
Ps.Dobrym rozwiązaniem w tej sprawie moze być upowaznienie notarialne..
Tylko musi być z data wsteczną/wiesz o co chodzi/ale nie wiem czy ktos to moze
Ci sporzadzic... :?: :?:
Migi60
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 26 Maj 2010, 10:20

Odkrecilbym to gdybym juz nie otrzymal zasw. z UC a tak akcyze ja zaplacilem i nie da sie tego cofnac, bo akcyze placi nabywca pojazdu. Jedyna opcja to chyba fikcyjna sprzedaz auta znajomemu, a potem on by zarejestrowal auto na siebie i potem sprzedal mi auto...tylko w ten sposob jestesmy 1000zl w plecy... (2 x PCC, 2 x rej.). Pelnomocncitwo notarialne z data wsteczna nie mam szans zrobic, poza tym caly czas jest ta akcyza na mnie...
DEKKER
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 26 Maj 2010, 14:53

DEKKER napisał(a):poza tym caly czas jest ta akcyza na mnie..

No niestety tak to jest...Za przeproszeniem w tym wypadku powiedzonko sie sprawdza...
Migi60
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 26 Maj 2010, 22:17

Pojde do jakiegos doracy podatkowego albo prawnika zapytac co w takim wypadku. Ja prowadze tez dzial.gosp. byc moze bedzie sie to dalo jakos inaczej zalatwic jezeli bede uzywal samochodu do dzial.gosp.
DEKKER
Nowicjusz
Nowicjusz