Opel Astra 2000r. - spalanie

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Post» 23 Wrz 2008, 20:58

Mam Astrę 1,6 75KM. Benzyna + LPG. Od kilku miesięcy znacznie wzrosło zużycie gazu i nie wiem z jakiego powodu. Wymieniłem olej, świece, filtry. Znajomy mechanik przeglądnął i przeczyścił, co uważał za ważne. Nic nie pomogło. Zastanawiałem się jeszcze nad kablami WN, ale tenże mechanik stwierdził, że oryginalne są najlepsze /mają 8 lat/. proszę o radę, co można jeszcze zrobić?
janeko5
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 23 Wrz 2008, 22:13

Pojechać do gazownika i skorygować ustawienia.Wczesniej można sprawdzić,czy zwiększone spalanie jest też na PB.Jeżeli nie,to wyregulowac instalację LPG.Jeżeli spalanie wzrosło tez na Pb,to sprawdzić czujnik temp.,czy nie jest włączone cześciowo ssanie.Co do przewodów Wn - 8 lat to już dosć sporo.Ale ważne jest ile mają przejechanych kilometrów.Jeżeli autko jest użytkowane codziennie i rocznie robisz nim około 15 tyś km,to czas te przewody wymienić.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: Opel Astra 2000r. - spalanie

Post» 24 Wrz 2008, 19:37

Dziękuje za odpowiedź. Nurtuje mnie tylko kwestia, czy przewody WN mogą być przyczyną wyższego znacznie niż wcześniej spalania( o 3-4 l/100km). Dodam, że wymieniłem reduktor, bo stary miał już prawie 8 lat i wydawało się, że to on szwankuje. Ustawione precyzyjnie na komputerze w zakładzie montującym w Rzeszowie/Elpigaz/, sprawdzone jeszcze na komputerze w serwisie u kolegi. Okazuje się, że nic to nie pomogło. Samochód ma 96 tys. przebiegu.
janeko5
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 25 Wrz 2008, 12:29

Przewody WN i świece mają duże znaczenie do spalania.A w szczególności do LPG.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Instalacje gazowe