Jeśli mogę - podłączę sieę pod temat, by nie dublować zapytań.
Stoję przed podobnym dylematem, chcę zmienić auto i 3 samochody zostały mi do wyboru: Mazda 3, KIA Cee'd lub Astra III. I nie wiem, na które się zdecydować... Rocznie robię ok 12 tys. km więc nie za dużo, głównie miasto. I już byłem przekonany, że kupię Cee'da 1.6 '97 115 km w dieslu za max 37 tys., ale znajomy mi odradził, twierdząc, że przy takim planowanym przebiegu i głównie na mieście zamęczę samochód i żebym nie przepłacał, tylko wziął tańszą wersję w benzynie. I plan mój legnął w gruzach. Niby już ten Cee'd była pewny, ale przy takim obrocie spraw znów zastanawiam się nad Astrą.
Będę głównie jeździł z żoną i dzieckiem, ważne jest więc dla mnie, by dla nich też były poduszki powietrzne. Poza tym nie jestem maniakiem prędkości, więc te 110 czy 115 km w zupełności mi wystarczy. Teraz mam 64 km w 17 letniej Ibizie i nie narzekam, choć czasem przydałoby się więcej kopa
Podsumowując - rodzinny hatchback, za którego nie dam więcej niz 37k i jeśli ma to być np. KIA to czy faktycznie ten tak chwalony silnik w dieslu 1.6 CRDi (115 KM) nie dla mnie? Brać benzynę? Ale którą?