Opel Omega 2.0

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

[Opel Omega] 2.0

Post» 13 Kwi 2007, 21:48

Witajcie! Chcialbym sie dowiedziec od uzytkownikow jak spisuje sie Opel omega z motorem 2.0 czy jest to dobry motor do tego auta, czy jest dynamiczny i czy niezaslaby jak na takie wielkie auto. Jakie klopoty sprawiala wam ta jednostka?
Awatar użytkownika
hot-garage
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Górny Śląsk

Re: [Opel Omega] 2.0

Post» 14 Kwi 2007, 11:32

moja ciotka posiadala opla omege 2.0 (teraz ma nissanka)troche nia jezdzilem ale powiem ci ze 2.0, jak na taka landare to troszke malo, poniewaz sie troche zbiera, a jak nia jezdzisz to jak bys lecial statkiem :D , a pali z 11L w cyklu mieszanym, ale ogolnie nie jest zla ta omega, ladnie wyglada i jest malo awaryjna.Noj czesci tanie :D pozdrawiam
BMW M Roadster, może kiedyś...
Awatar użytkownika
maniokin2
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: tomaszów mazowiecki

Post» 14 Kwi 2007, 15:57

Ogólnie to ten samochód nie należy do awaryjnych, najczęściej zdarzają się wycieki z silnika i dyfra, korozja. Jest bardzo luksusowym autem, szczerze to silnik 2.0 / 115 KM słabo ją napędza ale jest za to oszczędny.
Pozdrawiam.
Tuningowi diesli - NIE
Awatar użytkownika
arek_89
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Małopolska

Post» 14 Kwi 2007, 16:12

Dzieki za odpowiedz. Interesuje mnie głównie motor bo bede go przezucał do innego auta.
Awatar użytkownika
hot-garage
Aktywny
Aktywny

Post» 16 Kwi 2007, 17:13

O, więc robisz swapa. Te silniki są bardzo dobre i dużo trwalsze od tych drugich 2.0 C20XE / 150 KM. Głowice są bardzo trwałe i dobrze znoszą przeróbki. Do jakiego autka ten silnik ma powędrować?
Tuningowi diesli - NIE
Awatar użytkownika
arek_89
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 17 Kwi 2007, 08:02

Chcialbym go wsadzic do poczciwego Poloneza. Wiem ze juz chlopcy tak robili i jezdza do dzis. Oczywiscie jeszcze pozostaje kwestia hamulcy, zawieszenia i elektroniki ale z tym sobie dam rade. Moze myslicie ze mi odbilo ale co za sztuka z szybkiego auta zrobic szybkie? pozdro i dzienki za odpowiedzi. Ps moze juz ktos robil takiego swapa to napiszcie mi jaki silnik wsadziliscie oraz jekie problemy mieliscie :D
Awatar użytkownika
hot-garage
Aktywny
Aktywny

Post» 18 Kwi 2007, 15:41

A nie lepiej poszukać jakiegoś 2.0 DOHC z Argenty? Gaźnikowe miały 112 KM, a na pełnym wtrysku 125 KM. Byłby dużo tańszy i łatwiej go będzie wsadzić.
A tak na marginesie to przygotowujesz go na jakieś imprezy typu KJS czy do wkurzania młodych na ulicach w pseudosportowych autach? :) Bo jak on ma być do ostrej zabawy, kręcoc przy tym wysoko silnik to mam lepszy pomysł na uzyskanie podobnego efektu jak z silnikiem Omegi dużo tańszym kosztem :wink:
Pozdro.
Tuningowi diesli - NIE
Awatar użytkownika
arek_89
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 18 Kwi 2007, 16:42

Pewnie do wnerwiania mlodych i do szybszej zabawy tez chce poprostu z poloneza zrobic szybsze auto poniewaz mam sentyment do takich aut. mozesz napisac co to za pomysl? pozdro
Awatar użytkownika
hot-garage
Aktywny
Aktywny

Post» 19 Kwi 2007, 08:05

Kumpel właśnie wsadził do Poloneza coś takiego: Silnik z Mirafiorki ale 1.6 DOHC, założona góra od 2.0 DOHC - obrobiona głowica, większe zawory, dłuższe wałki i osiągnął ponad 120 KM. Zaletą tego wszystkiego jest to, że ten silnik 1.6 jest krótkoskokowy więc można go wysoko kręcić - dobrze znosi wysokie obroty przez co idealnie nadaje się do tego typu zabaw, bo ten 2.0 ma jednak długi skok i przez to nie lubi kręcenia, słabo znosi wysokie obroty.
Napewno jest to duzo tańszy sposób i prostszy niż silnik Opla, a efekty są podobne, po za tym przy wsadzaniu oplowskiego silnika może być dużo kombinacji z miską olejową, skrzynią i resztą napędu.
Piszę to ponieważ doświadczyłem efektów dwóch kolegów którzy tak przygotowywali Poldki, a efekty naprawde niezłe ale ostatecznie zrobisz jak uważasz.
Pozdrawiam.
Tuningowi diesli - NIE
Awatar użytkownika
arek_89
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 19 Kwi 2007, 10:58

Dzienki myslalem o takiej przerobce ale nie o 1.6 tylko 1.8 dohc zawsze mozna sprobowac. O omedze myslalem bo kolega juz cos takiego robil z silnikem omegi ale fiatowski moze byc niezly zwlaszcza ze jestem fanem gaznika. Dzienki za wszystkie posty i jak macie jakies inne pomysly to piszcie :)
Awatar użytkownika
hot-garage
Aktywny
Aktywny