Opel Omega B 2.0 16V . Brak smarowania po kolizji rozrządu

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Post» 14 Kwi 2009, 16:32

Witam. Silnik Ecotec. Zaczeło się od tego że napinacz paska rozrządu poprostu się rozleciał, potem chyba nie muszę tłumaczyć co się stało.
W efekcie kolizji 10 zaworów do wymiany, do tego prowadnice, regeneracja głowicy, planowanie, nowe pierścienie tłokowe, koszty kosmiczne.
Nie wiem dla czego ale pompa oleju pękła i postanowiłem ją pospawać. Wszystko poskładane i rozróch...
Przez 15 minut wszystko gra, ciśnienie, smarowanie. Po 150 m przejażdżki nagle zaświeca się kontrolka braku smarowania silnika. Więc kupiłem nową pompę oleju (250zł). Założyłem i nic, brak smarowania absolutny!!!
Proszę o jakieś podpowiedzi.
Po kosztach remontu obliczyłem że mogłem kupić silnik i już dawno cieszyć się jazdą.
Dj
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Wrocław

Post» 14 Kwi 2009, 18:49

No ale jak już wszedłes w koszty,to co zrobić...
A powiedz nam proszę jak sprawdzałeś ciśnienie smarowania - wg kontrolki(że się świece) czy mierzyłeś manometrem?
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: Opel Omega B 2.0 16V . Brak smarowania po kolizji rozrz

Post» 14 Kwi 2009, 22:51

Po pierwsze kontrolka a po drugie jak chciałem zmierzyć ciśnienie to w miejscu czujnika nie ma wogóle ciśnienia, nawet olej tam nie dolatuje. Smok wporządku, jedyne podejrzenia padają na napęd pompy i możliwe uszkodzenia lub zapchane kanały ale jak to stwierdzić bez rozbierania wszystkiego?
Dj
Aktywny
Aktywny

Post» 15 Kwi 2009, 16:16

Skoro mierzyłeś ciśnienie manometrem w miejscu czujnika i nie ma żadnego ciśnienia,to najpierw najlepiej wymontować samą pompę i ją sprawdzić.Sprawdzić też by trzeba smok,czy nie jest zapchana siatka smoka,czyli czy do pompy ten olej wogóle dopływa.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 17 Kwi 2009, 23:00

Jeszcze raz rozebrałem spód silnika, pompa i smok gra. Okazało się że panewki na korbowodach są praktycznie zatarte i wytarte, czy to może być przyczyna braku smarowania czy skutek?
Dj
Aktywny
Aktywny

Post» 18 Kwi 2009, 08:52

Skoro są starte panewki główne to jest to skutek braku smarowania a nie przyczyna. Olej z miski jest zasysany przez pompe do filtra oleju a później na kanały smarujące -skoro pompa jest dobra mogło coś się zapchać przy filtrze oleju (przeważnie jak zapcha się filtr otwiera się zawór obejściowy i podaje olej omijając filtr-może też jest zapchany) Sprawdź czy smarowane są zawory i wałek rozrządu -jeśli tam jest olej tzn, że kanał głowny na wał korbowy jest uszkodzony.
Przyczyną braku ciśnienia (ma to wpływ na odpowiednie smarowanie) napewno są tez te wytarte panewki na wale i po wymianie może się okazać,że wszystko będzie dobrze.
Awatar użytkownika
piotrpz87
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Szczecin
Auto: BMW 320 COUPE
Prawo jazdy od: 01 01 2001