Opony letnie a zima

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: Opony letnie a zima

Post» 24 Lut 2010, 08:22

co do szybkiej jazdy po drogach suchych to nawet przy dosć szybkim wchodzeniu w zakręty na oponach letnich nawet przy temp ponizej 0 auto zachowuje sie bardzo stabilnie i jest jakby przyklejone do asfaldu, i nie wyjezdza przodem ani tyłem
piotrauto
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 24 Lut 2010, 18:03

Twoje konto przekroczyło maksymalną ilość nieprzeczytanych postów: 1000 Zostały usunięte informacje o nieczytanych postach z wyjątkiem postów napisanych przez ostatnie: 3 dni
Ilość usuniętych nieczytanych postów: 566

Czy ten komunikat musi ciągle się pokazywać po każdym wejściu w wątek??
Nie sledze całego forum!!

No i poprawcie nagłówek forum bo się sypie na FF 3! :)
KontoUsunięte

Post» 24 Lut 2010, 20:10

markac napisał(a):
Twoje konto przekroczyło maksymalną ilość nieprzeczytanych postów: 1000 Zostały usunięte informacje o nieczytanych postach z wyjątkiem postów napisanych przez ostatnie: 3 dni
Ilość usuniętych nieczytanych postów: 566

Czy ten komunikat musi ciągle się pokazywać po każdym wejściu w wątek??
Nie sledze całego forum!!

No i poprawcie nagłówek forum bo się sypie na FF 3! :)

Obrazek

Po każdym przeczytaniu forum klikaj: "Oznacz wszystkie fora jako przeczytane" na dole forum.

Zainstaluj sobie AdBlockPlus to nie będziesz miał takich reklam.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
Awatar użytkownika
qki007
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

Post» 24 Lut 2010, 20:20

Luq napisał(a):Troche zle zinterpretowalem Twoja wypowiedz, mianowicie jako "atak" na mlodych kierowcow a sluchania tych glupot mam juz serdecznie dosc. Zeby nie bylo to sam mam rocznikowo "tylko" 20 i byc moze dlatego tak na mnie dziala. Bo wszedzie sie slyszy, ze mlody kierowca zly bo taki czy owaki.

OK, ale jak wytłumaczysz, że posiadasz zwyżki w ubezpieczeniu? Czym to jest spowodowane?

Luq napisał(a):A siebie uwazam za naprawde bdb kierowce, duzo lepszego od wiekszosci tych "doswiadczonych". I nie jest to tylko moje zdanie...

Nie martw się, wg. statystyk ok. 80-90% kierowców uważa się za dobrych i bardzo dobrych :mrgreen: Taka to już polska tradycja :wink:
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 24 Lut 2010, 23:14

Dishman napisał(a):OK, ale jak wytłumaczysz, że posiadasz zwyżki w ubezpieczeniu? Czym to jest spowodowane?

Nie martw się, wg. statystyk ok. 80-90% kierowców uważa się za dobrych i bardzo dobrych :mrgreen: Taka to już polska tradycja :wink:

Spowodowane jest tym, ze firmy ubezpieczeniowe od kogos wyciagnac kase musza. A pod przykrywka niby policyjnych statystyk moga oskubywac mlodych... Czytalem gdzies artykul na temat tego jak to naprawde jest z tym powodowaniem wypadkow, stluczek. I wiesz jak jest naprawde ? Najwiecej w/w powoduje kobieta ok 30 lat, w zdecydowanej wiekszosci sa to potracenia pieszych...
Wiadomo, ze zawsze znajdzie sie mlody "wariat" drogowy ale on juz taki pozostanie nawet wtedy gdy bedzie mial 30-40 lat.

Jesli chodzi o druga czesc to statystyka statystyka a ja i tak wiem swoje, wiem jakie posiadam umiejetnosci itp. :mrgreen:
Luq
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: woj. Lodzkie

Post» 28 Lut 2010, 17:39

piotrauto napisał(a):co do szybkiej jazdy po drogach suchych to nawet przy dosć szybkim wchodzeniu w zakręty na oponach letnich nawet przy temp ponizej 0 auto zachowuje sie bardzo stabilnie i jest jakby przyklejone do asfaldu, i nie wyjezdza przodem ani tyłem

A ciekawe jak Ci się zachowa auto na tych letnich oponach na tym zakręcie jak złapiesz kawałek przymarzniętej kałuży czy luźnego śniegu. Wątek nie porusza tematu: "Opony letnie, a jazda zimą na suchej nawierzchni", tylko ogólnie o jeździe zimą na letnich gumach w każdych warunkach. Albo masz zimówki i jeździsz zimą, albo masz letnie i auto zimą stoi w garażu. Gdybym był blacharzem/lakiernikiem oczywiście napisałbym, żebyś jeździł bez obaw na letnich zimą - wtedy bym na Tobie i innych podobnych nieźle zarobił :)
Thomson
Nowicjusz
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Łódź

Re: opony letnie a zima

Post» 01 Mar 2010, 14:55

Ja właśnie dziś wymieniłem moje stare, rozjechane zimówki na używane, ale jednak w dużo lepszym stanie jak poprzedniczki, oponki letnie. Teraz tylko mieć nadzieję, że zima nie zaszaleje ponownie...
Z FARTEM
mcj
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz

Post» 01 Mar 2010, 15:57

nie no teraz to mozna letnie zakładać a nie zimówki, zima juz z pewnością nie przyjdzie bo robi sie wiosna
piotrauto
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 01 Mar 2010, 16:16

piotrauto, jesteś pewien sprawdz prognoze pogody- np. meteo.pl - na środę rano przewidują -7 stopni ;)
eaxene
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Toruń

Post» 02 Mar 2010, 18:23

piotrauto weź nalepiej załóż jakieś 10-15 letnie opony, koniecznie łyse jak babci kolano. Z gumą jest jak z winem - im starsza tym lepsza a bieżnik? Po co bieżnik. Przecież w Formule 1 jeżdżą na slickach a jakie prędkości osiągają i z drogi nikt nie wpada...
Awatar użytkownika
Kubuch
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Matplaneta

Post» 02 Mar 2010, 23:06

piotrauto, a wiesz jakie można uzyskać przeciążenia na zakrętach? Weź tak sobie codziennie przejedź jakis ostrzejszy zakręt z gazem w podłodze to po tygodniu będziesz miał kark jak schaby spod dyskoteki, tak głowę wykręca. I wcale nie trzeba mieć sportowego auta, na takich "slickach" każde staje się wyścigówką. A jak będzie mokro to popróbuj driftu - zajedwabista sprawa. Na suchym nie da rady, bo auto będzie jak przyklejone do asfaltu. Aha, najważniejsza sprawa - zanim zaczniesz to wykup w lokalnej gazecie miejsce na większy nekrolog, będzie dla potomnych z podobnym podejściem do kwestii bezpieczeństwa w samochodzie. Na pewno będzie to kosztowało mniej niż komplet zimówek. I jeszcze jedno: jeździj sam, nie bierz pasażerów, bo szkoda niewinnych ludzi.
Thomson
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

Post» 02 Mar 2010, 23:51

Nie jednego juz taka madrosc zgubila zeby jezdzic na letnich oponach w zimie.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: RNI

Post» 05 Mar 2010, 12:23

RNI, ja tam jezdzę i wcale nie narzekam
piotrauto
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 05 Mar 2010, 16:05

piotrauto napisał(a):RNI, ja tam jezdzę i wcale nie narzekam

ty juz sie kiedys przyznałes ze rocznie robisz 1500km, więc na zime przypada Ci około 350km:)
MajkPZM
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Kraków

Post» 29 Lis 2010, 10:38

no i wkońcu kupiłem zimówki założyłem na kólka i jakos nie jestem zachwycony
Posiadam 4 nowe firestony winterhavk2 evo i jakos nie ma tak duzej różnicy między jazdą na letnich michelin i continentalach a tymi zimowymi
na zimowych również trudno wyjechać z śniegu 20cm koła kręcą sie w miejscu i jest ślisko na drodze a Wy mi mówiliście ze na zimówkach będzie taka różnica jak niebo a ziemia
a jakos tej różnicy nie czuje
moze takie tandetne opony?
piotrauto
Stały forumowicz
Stały forumowicz

PoprzedniaNastępna