Auto: Land Rover Freelander 2.0 TD4
Moc: 112KM
Wysłany: 25 Styczeń 2010, 00:45 Opony letnie do Land Rover Freelander
Witam!
Muszę kupić jakieś opony letnie do mojego Freelandzia (rocznik 2005).
Posiadam felgi 15''.
Zalecany rozmiar opon to 195/80R15.
Czy można zastosować na tę felgę jakiś szerszy odpowiednik?
Czy np. 215/75R15 będzie pasować?
A czy polecacie jakieś konkretne opony do 400,- za sztukę?
Moja jazda to asfalt (65%) i teren (35%).
Myślałem o oponach BF Goodrich All Tarrain, albo BFGoodrich Long Trail (bardziej na asfalt).
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.
Wysłany: 26 Styczeń 2010, 08:38 Re: Opony letnie do Land Rover Freelander
Ja jezdze na Goodyer wrangler ATR 205 75 r15 .. wiekszych bm sie bal zalozyc ze beda obcierac.. podobno 215 75 wchodza ale ja nie probowalem...
Wiekszosc ludzi poleca albo wlasnie ATR'y albo BFG AT... na moje oko ATR'y sie lepiej czyszcza z blota i znacznie lepiej jada na lodzie i sniegu - uzywam jako caloroczne..
Wysłany: 27 Styczeń 2010, 12:35 Re: Opony letnie do Land Rover Freelander
Wejdą 215/75r15 i nie będą obcierać. Wejdą nawet 235/65r15 i też będzie ok. Poczytaj o tych oponach All Terrain T/A są bardzo mocne,wytrzymałe.Są to opony cało roczne chociaż mają oznaczenie jako letnie,cicha na asfalcie. http://www.oponybfgoodric...0204175994.html
Wysłany: 27 Styczeń 2010, 12:53 Re: Opony letnie do Land Rover Freelander
a na co mu w tym aucie 235ki?? zeby polosie poukrecac ?:) bez presady...:) - a link ktory podales to wlasniete jedne z tych oponek o ktorych pisalem - bfg at...
Wysłany: 28 Styczeń 2010, 12:18 Re: Opony letnie do Land Rover Freelander
no tak... ale to ze fizycznie mozna zalozyc nie oznacza ze mozna to zrobic bezpiecznie ze wzgledu na inne podzespoly... - takie buty to juz za duzo dla freelandera..:)
Auto: Land Rover Freelander 2.0 TD4
Moc: 112KM
Wysłany: 28 Styczeń 2010, 21:18 Re: Opony letnie do Land Rover Freelander
Zostanę chyba w takim razie przy 195/80R15.
A jak myślicie, czy przy moim trybie jazdy (patrz pierwszy post), to mogę brać opony AT (np. BFG All Terrain), czy raczej zostać przy typowych asfaltówkach (np. BFG Long Trail)?
Wysłany: 28 Styczeń 2010, 23:57 Re: Opony letnie do Land Rover Freelander
I znow kolege popre :) link prowadzi do opon bfg at - to juz pewnego rodzaju standard wsrod oponek at... ja z kolei jak pisalem poruszam sie na goodyear wrangler atr - tez oponki at - wg moich obserwacji i tego co ludzie pisza to bfg sa ciut ciut trwalsze za to wranglery maja odrobine lepsza trakcje na sniegu i lodzie....
ja jezdze podobnie jak ty - wiekszosc asfalt - od czasu do czasu teren - i dlatego wzialem at'ki... na asfalcie prowadza sie calkiem przyjemnie (i znow bfg - troszke glosniejsze od goodyearow), w terenie radza sobie przyzwoicie .... nie sa to opony na ciezkie bloto - ale freelander i tak na taka ostra jazde jest zbyt delikatny AT wystarczaja w zupelnosci... koszt opony 205 75 r15 to okolo 450 zl (plus minus kilkanascie) niezaleznie od tego czy to bfg czy wranglery. owszem - drozsze od zwyklych ale za to kupujesz jeden komplet na kilka lat
Naprawdę polecam, rewelacja na asfalcie, szczególnie mokrym. W normalnym terenie (piach, leśne drogi) też bardzo dobrze sobie radzi. No i małe zużycie a przejechałem już na nich ponad 12 000
Wysłany: 3 Luty 2010, 08:11 Re: Opony letnie do Land Rover Freelander
te fuldy sa troszke malo agresywne jak na teren...
natomiast dunlopy z poprzedniego posta sa opisane jako letnie - tzn ze pewnie nie maja nadrukowanej 'sniezynki' a to oznacza ze policja w zimie moze sie przyczepic... zwlaszcza w gorskich krajach jak szwajcaria lub austria... ich tam nie bedzie obchodzil bieznik a tylko i wylacznie czy opona przystosowana jest do warunkow zimowych...
Auto: Freelander 2.0 TD
Moc: 97KM
Wysłany: 3 Luty 2010, 23:50 Re: Opony letnie do Land Rover Freelander
Moje dunlopy nie nadawały się na tegoroczną zimę, za płytki bieżnik miały jak na taką ilość śniegu. I musiałem zamówić też dunlopy tylko takie : http://www.oponeo.pl/dane..._r15_96_q.htmlx
Są to rewelacyjne opony. Co prawda kupiłem je używane z małym przebiegiem ale już 5 letnie ale na śniegu rewelacja. Naprawdę polecam i zastanawiam się czy cały sezon w nich po lesie nie będę śmigał.