Oszczędne auto do 8tyś.

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Oszczędne auto do 8tyś.

Post» 03 Paź 2009, 21:28

Witam. Może macie pomysł na jakieś mało palące auto, na które mało bym wydawał :razz: Tygodniowo będę pokonywał ok 400km więc nie mam zamiaru wydawać tygodniowej pensji (tymczasowej) na paliwo. Cudów nie oczekuję. Chodzi o to, żeby przejeździło ze mną 2 lata dopóki nie skończę magisterki. Może to być diesel lub benzyna, aczkolwiek preferowałbym to drugie. Autko nie może być też "mułowate" więc tak w granicach 10s do tej "seteczki" powinno kręcić. Myślałem o starych japońcach typu Civic 1.6 ESi, Corolla 1.6 Si, jednak w tej cenie te samochody będą raczej zajeżdżone. Nie wiem co myśleć o VW lub Oplach, gdyż wiele słyszałem o ich silnikach, które lubią się sypać. Francuzy od razu odpadają (zraziłem się do nich po Lagunie), Carisma GDI przekracza budżet.... Doradźcie coś bo mi się już opcje skończyły :wink:
avenger
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

Re: Oszczędne auto do 8tyś.

Post» 03 Paź 2009, 21:45

Myślę że Reno Megan jest dobrym rozwiązaniem bądź Deawoo Lanos
Awatar użytkownika
vw
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa
Auto: Porsche Cayenne
Prawo jazdy od: 16 10 1994

Post» 03 Paź 2009, 22:24

Chyba się nie zrozumieliśmy do końca. Żwawy i oszczędny Lanos? Tani w zakupie to może tak ale reszta kompletnie nie pasuje. Co do Renault'a Megane to jak już pisałem ta marka jest skreślona u mnie na całej linii. Jeździłem Laguną 1.9 dTi i było dobrze do momentu pierwszej usterki a potem jak domino, aż skończyło się na walniętym rozrządzie, gdzie silnik był w tak katastrofalnym stanie, że trzeba było kupić nowy i pozbyć się tego pudła. Z dostępnych tańszych aut myślałem nad VW, Oplem (nie licząc Omegi i Vectry przez awaryjność) i Fordem no i japońce lub szwedzkie. Obecnie dojeżdżam Volvo S60 D5 które należy do rodziców jednak tankowanie za 50zł wystarcza na 150km jazdy, przy czym 50km w Łódzkich korkach. Poza tym tłuc takie auto, jeszcze nie swoje to nie wypada :smile:
avenger
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 03 Paź 2009, 22:29

silniki VW sie sypia :roll: kto Ci takich bzdur naopowiadal,z mojej strony tak jak przedmowca Lanos,Polo,Mazda 323 czy Opel Astra
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/index.php?sect=show&id=C8778540
http://moto.allegro.pl/item749394038_vw ... dkowy.html
http://moto.allegro.pl/item750759652_ku ... obacz.html
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/index.php?sect=show&id=C10038052

[ Dodano: Sob Paź 03, 2009 22:38 ]
no sluchaj Lanos owszem żwawym autkiem jest,silnik 1.6 106KM naprawde daje rade (12s do 100km/h to przeciez nie tragedia),a oszczedny no jakbys kupil z gazem to jak najbardziej tak i wogole do niego pasuje bardzo duzo czesci od Opla Astry gdyz tak naprawde Lanos to jest tansza Astra
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 04 Paź 2009, 08:40

A moze jakies mniejsze auta typu hatchback z mocnymi silnikami??? Znalazlem fajne oferty kolo lodzi:

http://otomoto.forumsamochodowe.pl/index.php?sect=show&id=C10116362
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/index.php?sect=show&id=C9977471 (w tym samochodzie 110km bedzie naprawde fajnie jechac)
foemka
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa

Post» 04 Paź 2009, 08:51

mysle ze ta Corsa bedzie godna zainteresowania :lol:
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 04 Paź 2009, 09:17

Avenger ty musisz się zastanowić czego oczekujesz od samochodu tak naprawdę, jako student,ja czytając o twych wymaganiach również podobnie jak VW trąciłem myślami Lanosa,tylko widzisz ty raczej należysz do tych ,którzy wolą zajeżdżonego złoma z logo chwytającej za serce marki, niż autko w b.dobrym stanie niesłusznie wyszydzane.Wolisz rozlatujące się buty Adika droższe od nowych butów Mizuno?!Patrzę w jakie modele celujesz i żle mierzysz :!: Chcąc przeznaczyć na zakup taką kwotę celuj w autko jak najtańsze w utrzymaniu na bryczki przyjdzie czas potem gdy skończysz studia,nie potrafię lepszą radą przebić VW-agena czy Barola(jak zwykle),ja tutaj zastanawiałbym się nad Lanosem,Corsą,Mazdą,tę ostatnią ma mój wujek i znajomy,on twierdzi że średnie spalanie oscyluje w granicach 8l 100 km(jazda mieszana),jeśli nie chcesz wydawać wiele kasy na paliwo to celuj w Lanosa z gazem,potem docenisz wagę tych rad(przy dystrybutorze)Tylko że ty oczywiście wolałbyś podjechać pod uczelnię HONDĄ CIVIC (wcale tak mało nie palącą),kupioną raczej od młodzieniaszka interesującego się tylko pedałem gazu i wlewem paliwa,błądzisz jesteś studentem przecież :!: Staraj się poszukać auta z gazem w granicach 5-6 tysięcy.
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Z prawdy :)

Post» 04 Paź 2009, 09:44

BMW E39 520i touring & BMW E60 530dA
Awatar użytkownika
Daro20VT
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA

Post» 04 Paź 2009, 10:40

Ja sie domyslam czemu nie chce Lanosa pewnie chodzi o wyglad fakt lampy sa jak denka od jaboli ale reszta to calkiem db wygladajace auto albo druga mozliwosc marka otoz jestes w bledzie Daewoo wprawdzie nie wszystkie auta ale nie ktore egzemplarze sa bardzo udane w tym przypadku tak jest z Lanosem,mowisz ze auto potrzebujesz na 2lata to ja bym celował w Lanosa a potem kupil jakiegos Golfa,323 czy cos takiego,dobrze sie zastanow jak Ci radzimy i moze skusisz sie na Lanosa z gazem ktory nie bedzie taki drogi w utrzymaniu (o ile sie nie myle koszt przejechania 100km na LPG to bedzie ja wiem max.20zl)
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/daewoo-lanos-gaz-klim ... 99577.html
tutaj masz egzemplarz z okolic łódzkiego i nie powiem wyposazenie rewelka jak na Lanosa nawet klima jest,i na koniec podsumowujac srednie spalanie takiego Lanosika cos w granicach 8-9l/100km na LPG i przyspieszenie 12s do 10km/h to nie jest jeszcze tragedia,naprawde zastanow sie db nad tym Lanosem,pozdrawiam :wink:
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 04 Paź 2009, 12:50

Dla siebie do 8 tysięcy szukałbym właśnie lanosa lub megane no ale skoro nie chcesz to wydaje mi się, że najlepszym wyborem będzie corsa z silnikiem 1,6. Wg. danych z autocentrum do 100km/h przyspiesza w 9,5 sekundy, części są taniutkie a i auto jest w miarę bezawaryjne. Nie wiem tylko jak wygląda spalanie przy tym silniku na pewno sporo zależy od stylu jazdy. Co do hondy civic to dobry samochód i jest często wybierany przez młodych ludzi jako pierwsze auto ale ja bym go nie kupił z kilku powodów:
po 1 będzie miało 2 albo i 3 razy większy realny przebieg od takiego lanosa czy corsy.
po 2 będzie sporo starsze.
po 3 może być zajechane przez młodego człowieka który zwyczajnie bawił się autem, (a hondy lubią wysokie obroty) :)
Z podobnych powodów odradzam też golfa III.
Jeśli chciałbyś coś wyglądającego bardziej sportowo to zwróć uwagę na mazde 323f np taką: http://otomoto.forumsamochodowe.pl/index.php?sect=show&id=C10030388
Minus będzie taki, że z powodu większej wagi przyspieszenie już nie będzie takie fajne jak w corsie (autocentrum podaje 12s.) a spalanie może być podobne lub większe.
Awatar użytkownika
KaczorLSM
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Lublin

Post» 04 Paź 2009, 19:36

Podpisuję sie pod Phantomem.Student, a jakoś słabo oświecony widzę...
Lanos, Bravo, Corsa, dziękuję
Helly
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

Post» 04 Paź 2009, 20:14

Helly nie każdy ma mechanika w rodzinie,nie każdy musi znać się na samochodach,jeżdzisz Lanoskiem to wiesz ile jest wart tak naprawdę,to bardzo dobra odskocznia do niezłej bryki w przyszłości,bardzo dobre autko na krótkie małżeństwo z nim bo eksploatacja niewiele kosztuje,to autko dodaje prestiżu mózgownicy właścicielowi ,który musi z takich czy owakich względów liczyć się z groszem ,ci którzy celują w bardziej kosztowne autka przeceniają swoje możliwości finansowe potem tego żałują :!: Podoba mi się także ten Seacik 1.7 SDI ale kupuj takie cacko tylko na dwa latka,szkoda potem sprzedawać jeśli okaże się trafnym zakupem.
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Z prawdy :)

Post» 04 Paź 2009, 21:12

Widzę, że większość z Was faworyzuje tutaj Lanosa :wink: Fakt jest taki, że może i rzeczywiście "boję się" samej marki. Wygląd tego auta też jest taki.... no po prostu kwestia gustu. Wiadomo, że jeżdżąc teraz S60 będzie mi ciężko wsiąść w coś typu Lanos/Corsa/Fiesta. Chciałbym coś mocniejszego bo rzeczywiście lubię sobie wcisnąć pedał gazu :grin: toteż Civic wydawałby się być idealny dla mnie. Tu nie chodzi w żadnym wypadku o szpan dla którego to wiele osób kupuje samochody. Tu chodzi po prostu o frajdę z samej jazdy dla mnie samego, oczywiście taką częściową :wink: Doceniam wasze propozycje i z tych podanych, najbardziej podoba mi się opcja z Mazdą 323F, jednak posiada ona też silniczek 1.8 115KM. Wygląd autka fajny, spalanie niewygórowane aczkolwiek dużo ofert tego autka jest z sekwencją co nie jest chyba złym pomysłem. Znajomy posiada 18 letnia 626 2.2l i jeździ właśnie na gazie i chwali sobie bardzo. Co do słów PHANTOMAS'a - Mizuno dobry but, chociaż wybrałem tańszego Asics'a :grin: Poza tym, wiem, że być może szukam czegoś zbyt idealnego jednak, jak to ktoś z Was powiedział, student liczy się z każdym groszem więc chcę, aby to auto było tak bliskie temu ideałowi na ile to możliwe do kwoty 8tyś. Wydawanie swoich własnych pieniędzy cieszy ale i boli bo trzeba się długo zastanawiać zanim się na coś zdecyduje :wink:
avenger
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 04 Paź 2009, 21:47

A moze zainteresuje Cie Cordoba czy Ibiza??
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 04 Paź 2009, 22:02

Myślę, że powinieneś odrzucić irracjonalne uprzedzenia wobec marki Renault i zainteresować się Renault Megane, bo to dobre auto pod Twoje preferencje. Masz złe doświadczenia z jakimś Renault, teraz możesz kupić Opla i też może być cienko, co tu dużo mówić: w przypadku kupowania starych aut trzeba podchodzić indywidualnie.

Auto Renault Megane I generacja silnik 1.6 ma 110 KM i w mieście spala góra 9l, a na trasie poniżej 8l (benzyny). No i ma bardziej sportową, młodzieżową sylwetkę, niż Lanos, który kojarzy się z panem w kapeluszu.
skóra
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Poznań

Następna