Pajero sport Migająca kontrolka napędu

Moderatorzy: fourup, samurajsj700, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

[pajero sport] Migająca kontrolka napędu

Post» 16 Kwi 2007, 08:02

Mam problem z migającą kontrolką napędu (zielona) w Pajero Sport. Kontrolka ta miga już od jakiegoś czasu. Byłem z tym w serwisie i po podłączeniu do komputera pokazuje jakieś błędy, które są usuwane, ale to nic nie daje, bo za chwilę znowu miga. Jest to związane z jeszcze jednym problemem. Otóż przy ostrawym hamowaniu zapala się kontrolka abs (żółta) i świeci się do momentu wyłączenia zapłonu i ponownym włączeniu lub do momentu przełączenia napędu z 2 na 4 a potem z powrotem na 2. Awaria ta sama ustała w lutym na jakieś 1,5 miesiąca, ale po wyjeździe w góry znowu powróciła. Pomocy
klamejro
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Migająca kontrolka napędu w pajero sport

Post» 16 Kwi 2007, 19:32

Rozumiem, że chodzi o stosunkowo młode auto? :wink:
Moim zdaniem masz gdzieś zwarcie, najlepiej jak elektryk obejrzy dokładnie przewody kontrolka/napędy.
SCARAB TEAM
www.scarabteam.pl
-------------------------------
www.facebook.com/pages/Scarab-Team/209713139054196
Awatar użytkownika
Karson
Moderator
Moderator

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

Post» 16 Kwi 2007, 20:39

nie powiem, ale Mitsubishi nie potrafi dbać o takich klientów. Swego czasu pamiętam jak pewien człowiek na łamach jednej z gazet się męczył z serwisem by mu usterki pousuwali. Efekt ... bez efektu.
Mam też znajomego co ma to samo auto - nowe i już lądował w serwisie kilka razy - w tym trzy razy z tym samym. Naprawa gwarancyjna i ciągle się powtarza. Teraz spoko, ale po dwóch latach już nie, bo za takie naprawy będzie już płacił. Klęska.
ale auto ładne ;)
Awatar użytkownika
WitP_tsaJ4145
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

Post» 17 Kwi 2007, 06:51

W serwisie po diagnostyce komputerowej informują mnie, że system wykrywa błędy, ale wszystkie są kasowane i z tej strony wszystko jest ok. Sugerują przegląd mechaniczny tzn. z rozkręcaniem skrzyni biegów i mostu, co mi się nie uśmiecha z powodu wiadomo jakiego. Auto nie jest nowe, więc sami rozumiecie. A dać pierwszemu lepszemu Mechanikowi? Tak sobie myślę i przypominam, że pierwsze problemy z tym zaczęły się po wymianie klocków hamulcowych. Może to ma jakiś wpływ? Kurcze już było dobrze, ale wyjazd do Austrii jazda po górach z załączanym na 4 i znowu to samo.
klamejro
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 17 Kwi 2007, 21:36

Twoja decyzja ale najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dobrego elektryka. Albo złap kontakt od elektryka z Mitsubishi i niech Ci to sprawdzi prywatnie. Ale nie na zasadzie kasowania błędów w komputerze tylko przejrzenia wiązki.
SCARAB TEAM
www.scarabteam.pl
-------------------------------
www.facebook.com/pages/Scarab-Team/209713139054196
Awatar użytkownika
Karson
Moderator
Moderator

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

Re: [pajero sport] Migająca kontrolka napędu

Post» 18 Kwi 2007, 07:13

Karson napisał(a):Twoja decyzja ale najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u dobrego elektryka. Albo złap kontakt od elektryka z Mitsubishi i niech Ci to sprawdzi prywatnie. Ale nie na zasadzie kasowania błędów w komputerze tylko przejrzenia wiązki.
Myslisz ze nie chcialem złapać tak elektryka z Mitsubishi? Ale on się boi roboty po godzinach jak diabeł swięconej wody :lol: .
klamejro
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 18 Kwi 2007, 14:26

Jeśli auto nie jest najmłodsze, i załączanie napędu masz mechaniczne - wystarczy myślący elektryk... najpewniej masz problem z czujnikiem załączenia napędu. O ile wiem - jest to identyczny czujnik jak ten od biegu wstecznego, tylko znajduje się trochę wyżej i bardziej z przodu auta w skrzyni biegów. O ile pamiętam - w Mitsu - kontrolka ta jest sterowana masą (dokładniej - czujnik zwiera do masy) i najprawdopodobniej albo kabel wyjściowy się przetarł i na nierównościach zwiera się z masą, albo czujnik mówi, że ma już dość współpracy i prosi o zmianę.
Jeśli to czujnik mażesz spróbować go zregenerować (możesz to zrobić nawet sam w domu - da się sam to robiłem ze swoimi), jeśli tylko masz trochę "zmysłu technicznego"...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
Awatar użytkownika
fourup
Moderator
Moderator

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy od: 08 01 1999

Post» 19 Kwi 2007, 06:45

Dzieki za porady. Jak znajde troche czasu to cos bede z tym myslał. Narazie jeszcze raz wielkie dzieki. A auto jest z 2000 roku
klamejro
Nowicjusz
Nowicjusz