Pierwszy Samochod - pomocy !!

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pierwszy Samochod - pomocy !!

Post» 24 Mar 2010, 22:58

Witam
Jestem świeżo upieczonym kierowcą. Od niedawna planuje zakup samochodu w cenie 9000-12000 PLN.
Zastanawialem się nad wieloma opcjami lecz zawsze jest jakies "ale", poprostu nie ma samochodów idealnych. Napisałem tu post z nadzieja porady kogoś doświadczonego.
A wiec jaki samochód polecacie w granicach owej ceny.
Obecnie zastanawiałem się nad:
- VW Golf 4
- Audi A4
- Ford Focus
- Alfa Romeo 156
- VW Passat B5
- Fiat Coupe
Z gotówka mam małe pole do popisu wiec może pomożecie mi znaleźć coś odpowiedniego dla mnie. Chętnie zapoznam się z waszymi propozycjami !!!.
Z góry dziex.
betrayer
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Przasnysz

Re: Pierwszy Samochod - pomocy !!

Post» 24 Mar 2010, 23:06

Wszystkie które podałeś będzie ciężko kupić za te pieniądze. Z sensownym silnikiem tym bardziej.
Kierunkowskaz
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Warszawa (WI)

Post» 24 Mar 2010, 23:08

Nie koniecznie bo dobrego Focusa za 12tys idzie znaleść.Ja od siebie dodam Seat Cordoba albo Ibiza.
przykładowy link http://otomoto.forumsamochodowe.pl/seat-cordoba-sport-co ... 02651.html
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 25 Mar 2010, 00:33

Na pewno nie Golf 4,jeżeli już to raczej 3 w tej cenie. O dobrego docusa będzie naprawde cięzko-wiem coś o tym. Wg mnei powinienes zastanowic się nad seatem ibiza,bo można coś upolowac za około 10tys z dobrym wyposażeniem oraz silnikiem.
Awatar użytkownika
Alkomaty
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa

Post» 25 Mar 2010, 13:49

a może Mitshubishi Carisma??
Awatar użytkownika
dominator1988
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie
Auto: Ford Focus 1.8 tdci
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 25 Mar 2010, 13:53

wszystkie wymienione auta w tym budżecie będą padlinami

kolego, uwzględnij jeszcze tzw. pakiet startowy
każde auto z wymienionych będzie miało kręcony licznik, więc musisz zrobić rozrząd, oleje, paski, filtry, do tego pewnie wyjdą jeszcze jakieś pierdoły (oby tylko) i uzbiera się te 2-3 tysie dodatkowo do wydania
Draak
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

Post» 25 Mar 2010, 14:14

stawiam na cordobe!!! :mrgreen:
janow4
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: mława

Post» 25 Mar 2010, 15:14

Draak napisał(a):wszystkie wymienione auta w tym budżecie będą padlinami

kolego, uwzględnij jeszcze tzw. pakiet startowy
każde auto z wymienionych będzie miało kręcony licznik, więc musisz zrobić rozrząd, oleje, paski, filtry, do tego pewnie wyjdą jeszcze jakieś pierdoły (oby tylko) i uzbiera się te 2-3 tysie dodatkowo do wydania

dokladnie... a do tego dolicz ubezpieczenie (chyba ze na ubezpieczenie osobny budzet), przerejestrowanie itd. jak kupisz auto sprowadzone nieoplacone to tez kolejne 1,5 kafla w plecy :> zastanow sie dobrze.
Ja od jakis 3 miesiecy szukam autka i nie moge znalezc tez swojego pierwszego i mam podobny budzet do Twojego. Nawet jezeli kupisz autko za te 8 tysi i wydasz na "pakiet startowy" te 2-3 tysie i wszystko bedzie w porzadku i wszystko bedziesz mial poplacone to mozesz jakies fajne radio i glosniczki kupic do niego... jest nad czym myslec :grin:
marjan
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Tomaszow Maz

Post» 25 Mar 2010, 15:19

nie sugeruj sie tym belkotem , kazdy pisze ze beda padliny ze nie kupi z sensowym silnikiem, co to w ogole oznacza? badzcie obiektywni , dla jednego sensowny silnik do 1.4 a dla drugiego to 3.0 wiec zamiliczcie, na pierwsze auto ograniczyl bym wybor do 1.6 w benie lub do 2.0 w dieslu. W tej cenie znajdziesz wszystkie auta ktore wymieniles, bez najmiejszego problemu, do tego moge dodac Astre II i Almera N16, przed zakupem koniecznie stacja diagnostyczna, wejdz pod auto z diagnostykiem i niech CI pokaze co jest do wymiany, czy olej wycieka, jak sworznie, wachacze, czy rdza go nie bierze pod progami itd. Zgadza sie ze niektore auta beda zajechane , ale takie tez warto sprawdzic bo moga wygladac brzydko co jest kwestia kosmetyki a ich stan techniczny moze byc zadowalajacy, spytaj sprzedawce czy posiada paragony wymian czesci ekspaltacyjnych (oleje, paski)- jesli ma to swietnie, wiekszosc ludzi sprzedaje auta wlasnie wtedy gdy trzeba je wymienic bo to zawsze wydatek conajmniej paruset zlotych. I na koniec unikaj komisow, szukaj auto od prywatnych ludzi.

Pozdrawiam i radze nie sugerowac sie opiniami motłochu.
illusion
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Poznań

Post» 25 Mar 2010, 15:21

Ja bym celował w Seata jak wcześniej pisałem,masz 9-12tys,do 9tys spokojnie kupisz fajną i zadbaną Cordobe/Ibize a reszte (3tys) na pakiet startowy,opłaty itp.za te pieniądze Seacik będzie z bogatym wyposażeniem,napewno trafisz jakiegoś zadbanego no i autko będzie troszke ponad 10letnie (rocznik 98-99).Ale wybór nalezy do Ciebie.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 25 Mar 2010, 15:26

illusion napisał(a):Pozdrawiam i radze nie sugerowac sie opiniami motłochu.

wiesz, być może byłbym równie sfrustrowany jak Ty, gdybym jeździł astrą II i peżotem 307 :mrgreen:

w innych przypadkach zalecam odrobinę kultury, bo łatkę buraka łatwo dostać, trudniej ją zgubić

autor wątku będzie kupował swoje pierwsze auto, stawiam dolary przeciw orzechom, że się klasycznie napali i wielce możliwe, że dokona "zakupu emocjonalnego"
a celując w wymienione auta w tym budżecie, to trzeba być wyjadaczem, żęby kupić "okazyjnie"
okazje istnieją, ale trzeba mieć szczęscie lub mieć wiedzę, czas i możliwości, ale to są wyjątki - generalnie DOBRE AUTO MUSI KOSZTOWAĆ!! i jeżeli dany model na rynku wtónym stoi w przedziale od 10 tysięcy do 18 tysięcy, to te za dychę w 99% będą prostowanymi niemieckimi przystankami

co innego wspomniana almera, czy primera - rozsądny wybór za rozsądną kasę, da się z mieścić w 8-9 i resztę na starterpacka
Draak
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

Post» 25 Mar 2010, 17:20

Seat Ibiza II, Opel Corsa C, Fiat Brava/Bravo. Wszystkie z silnikami do 1.6 w benzynie.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 25 Mar 2010, 19:15

Brava oprócz 1.4 dużo narzekań na nią jest a Corsa C oprócz 1.0 to praktycznie nie jedzie,no chyba że auto tylko po mieście bedzie smigało to wystarczy ale na trase zapomnij.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 26 Mar 2010, 15:27

Witam,
ja posiadam Corse C 1.0 i nie jest taka zamuła jak wszyscy piszą.....
jeśli ktoś nastawia sie na szaleństwa to oczywiście nie kupuje takiego silnika...
ja robie dwa razy w tygodniu trase 500 km i mi nie przeszkadza. predkosc miedzy 100 a 120 jest idealna dla tego silnika, i spala mi 5 literków....
no i jest bardzo wazne dla mnie ze nie mam problemow technicznych....

jak dla młodego kierowcy polecam Corse C....
wiktor
wiktor
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

Post» 26 Mar 2010, 16:28

No Corsa C to dobra alternatywa.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Następna