Witam wszystki. Mam takie pytanie czy wie ktos gdzie sie znajduje sruba na pompie do ustawienia dawki paliwa?i czy wogule on jest.. .Mam takie wrazenie ze poprzedni wlasciciel asterki grzebal cos przy tym , poniewaz jak na ten silnik to pali mega duzo 8 litrow przy spokojnej jezdzie, noi na do datek troche kopci ... fakt ze jak na diesla to nawet nie najgorzej sie zbiera no ale cos kosztem czegos:) ja np wole miec oszczedniejszy samochod:) Troszke pokrecilem sie w tym co tu napisalem:), ale chyba kazdy bedzie wiedzial o co mi chodzi:) z gory dziekuje za odp i pozdrawiam..
stasiowski121 Gość
Wysłany: 27 Sierpień 2009, 12:43
Dawkę pompy paliwa zazwyczaj reguluje się na specjalnym przyrządzie do tego, bynajmniej ja mam tak jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić ale wydaje mi się że to nie Ursus C360 że pokręcisz sobie śrubką i ustawisz dawkę.
Auto: Ford Focus 1,8TDDi
Moc: 90KM
Wysłany: 27 Sierpień 2009, 13:35
Jak już to pompa wtryskowa, no i raczej "śrubką" się nie da. Co do kopcenia to może wtryski leją? Pali 8 l po mieście przy spokojnej jeździe? Może właśnie w tym tkwi problem - za szybko ładujesz jej biegi?
no tak jak juz pisalem wydaje mi sie ze juz cos bylo grzebane przy tym.. no tez calkiem mozliwe ze przez wtryski kopci, narazie to kopcenie mi tak tragicznie nie przeszkadza wazne ze wiadc wszystko w lusterkach:)jedynie te spalanie mnie zlosci Kubuch, .hmm wlasnie przy bardzo spokojnej, czyli 15/20tys obrotow nie przekraczam.;)bo tak bylem na uczony czym wyszy bieg tym mniejsze spalanie . moze jestemn w bledzie?
stasiowski121 Gość
Wysłany: 27 Sierpień 2009, 15:11
Mój wujek kupił ostatnio taką i przy właśnie takiej jeździe spala 5-5.5/100 km a skoro Twoja kopci to szukaj winy może we wtryskach?
Może rozrząd źle jest ustawiony?
Choć od tego nie zawsze auto więcej pali.
Auto: Ford Focus 1,8TDDi
Moc: 90KM
Wysłany: 27 Sierpień 2009, 15:12
Tak jesteś w błędzie. Najekonomiczniej jeździ się w zakresie max momentu obrotowego. Dla mojego silnika to coś w zakresie 2-3 tyś obrotów u Ciebie pewnie podobnie (turbo ).
Jak masz pompę sterowaną linką na licencji Boscha to jest tam na gorze pompy śruba gwint M8 i nakrętka kontra do regulacji dawki.Jak zmienisz dawkę to trzeba potem wyregulować wolne obroty.
andrzej_124, a to juz ustawialem bo obroty na biegu jałowym przekraczaly 15 tys tys ogolnie ten samochod byl zaniedbany . a moze on kopcic z winy filtra paliwa?? bo znajac zycie on juz szmat czasu nie byl wymieniany. a co do rorzadu to jest dobrze ustawiany wymieniany byl miesiac temu wszystkie znaki sie pokrywaja . ale przed wymiana tez kopcil wiec na rorzad bym nie stawial.Moze tez kopcic z powodu swiec zarowych?? bo japonce tak maja ze swiece jeszcze grzeja przez jakis okres po odpaleniu silnika ,jakies 15 min a wlasnie jak sie na grzeje to tak jak by mniej kopcil.
andrzej_124, no ale tam jest blokada na srube wiec nie ma mozliwosci przekrecenia sie pompy w prawo czy w lewo wiec czemu miala by byc zle ustawiona pompa?.raczej beda lac wtryski i dla tego kopci ale to trzeba je bedzie wyjac i dac do sparwdzenia wiec to jest grubsza robota na ktora teraz nie mam czasu:) ale czy przez wtryski by tak duzo palił??