Prądnica + rozrusznik

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Prądnica + rozrusznik

Post» 11 Maj 2009, 02:01

Witam!
Być może niektórym to pytanie wyda się niemądre, ale jednak chciałbym się co nieco na ten temat dowiedzieć:) Jak wiadomo, prądnica (nie alternator) prądu stałego po podłączeniu do napięcia pracuje jako silnik elektryczny. Gdyby tak wał główny silnika z dużym kołem połączyć mocnym paskiem zębatym z małym kołem tej prądnicy, można przy rozruchu silnika podać na nią napięcie, co przy odpowiednim przełożeniu zadziałałaby jako rozrusznik; gdy silnik jest uruchomiony, zamienić polaryzację i wtedy prądnica ładowałaby po prostu akumulator. Przy małych silnikach wykluczałoby to konieczność stosowania rozrusznika, co by było pewnym uproszczeniem. Dlaczego nie stosuje się takiego rozwiązania?
Awatar użytkownika
wolfenstein
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 15 Maj 2009, 22:27

w jakims aucie bylo to rozwiazanie ale nie pamietam w jakim
artekk
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: k-kozle

Post» 17 Maj 2009, 12:25

Niektóre firmy zamierzaja powrócić do starego rozwiązania zastępującego rozrusznik ,nazywa się to rozwiązanie DYNASTEREM,na czym ono polega nie pamiętam ale najprawdopodobniej właśnie na tym.
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Z prawdy :)

Post» 17 Maj 2009, 14:04

Takie rozwiazanie jest stare jak swiat ,no prawie he he bylo stosowane w polskich mikrusach.
zibi58
Początkujący
Początkujący

Post» 19 Maj 2009, 00:45

PhantomASA1 napisał(a):Niektóre firmy zamierzaja powrócić do starego rozwiązania zastępującego rozrusznik ,nazywa się to rozwiązanie DYNASTEREM,na czym ono polega nie pamiętam ale najprawdopodobniej właśnie na tym.

Myślę że z tego najprostszego wariantu wycofano się bo prądnica daje za mało mocy na wolnych obrotach, no ale faktycznie może to da się unowocześnić, np dać 2 komutatory - jeden jak w alternatorze, a drugi jak w prądnicy/silniku elektrycznym prądu stalego i przełączać.
Awatar użytkownika
wolfenstein
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 21 Maj 2009, 02:00

myślę że problem tkwi w przełożeniu jakie potrzebuje rozrusznik a jakie potrzebuje prądnica, żeby obrócić wałem przełożenie musiałoby być duże - przy pracującym silniku obroty tej prądnicy byłyby zbyt duże - takie są moje przypuszczenia
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Czarna Ziemia