silvo44 napisał(a):MotoAlbercik, masz mnie za frajera Czy próbujesz mnie
Absolutnie ani jedno ani drugie
silvo44 napisał(a):Tak trudno zauważyć, że C-14 jest zintegrowany z D-13
Hmmm, mnie się wydawało, że to dwa rózne znaki - C14 to znak nakazu, a D13 to znak nformacyjny. I z tego co ja zrozumiałem czytając ustawę o znakach i sygnałach drogowych, to C14 pokazuje jaka jest minimalna prędkość i nie można jechać wolniej niż liczba na znaku (np. jak jest 30 to nie można jechać wolniej niż 30 ), a z kolei D13 oznacza, że wydzielony pas jest dla tych, którzy nie mogą jechać więcej niż 30 ( jeżeli na D13 jest liczba 30 ). Tak więc są to dwa rózne znaki - jeden określa prędkość minimalną ( np. 30 km/h ) z jaką można się poruszać, a drugi wskazuje pas ruchu, po którym można jechać jak się jedzie wolniej niż te 30 km/h. Tak więc wg mnie, to te dwa znaki wykluczają jeden drugi. I nie jest to tak, że C13 jest w D13. To dwa różne znaki jak pisałem wyżej. Tu nie można jechać wolniej niż 30, a tu trzeba jechać wolniej niż 30. Na tym pierszym jakbyć jechał 25 km/h, to dostałbyś mandat. A z kolei jakbyś na tym drugim jechał po tym wydzielonym pasie więcej jak 30 to też dostałbyś mandat. Tu możesz jechać własnie te 25km/h. A jakbyś jechał 31 km/h to też dostałbyś mandat ( nie uwzględniając tolerancji błędu ). Tak więc na pierwszym znaku więcej jak 30, a na drugim mniej jak 30. No prościej już się nie da.