Prędkość na drodze krajowej

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Prędkość na drodze krajowej

Post» 04 Kwi 2011, 16:01

Witam!

W związku z tym, że niedawno zdałem prawko, i nie mam dużego doświadczenia za kołkiem to mam pytanie do starszych Kolegów ;)

Zakładamy taką sytuację: droga krajowa, po dwa pasy w każdą stronę, poza obszarem zabudowanym, max prędkość to 90 km/h, niezłe warunki, słoneczny dzień.
Czy jako rozważny ale jednocześnie mało doświadczony kierowca mogę jechać prawym pasem 70 km/h ? Czy jadąc w ten sposób będę przeszkadzał innym? Czy to nie za wolno?

Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
j@c3k
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Polo III 1.4 60KM

Re: Prędkość na drodze krajowej

Post» 04 Kwi 2011, 17:07

Na pewno nie jeden który będzie jechał za tobą będzie nie zadowolony szczególnie jak lewy będzie zajęty ale nikt nie może zabronić Ci takiej jazdy.
Awatar użytkownika
PrezesArtek
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Nissan Primera WP11-144

Post» 04 Kwi 2011, 17:12

j@c3k napisał(a): po dwa pasy w każdą stronę, poza obszarem zabudowanym, max prędkość to 90 km/h

... jeśli oddzielone pasem zieleni to dopuszczalna prędkość jest 100 km/h ... niedoczytane ???
j@c3k napisał(a):Czy (..) mogę jechać prawym pasem 70 km/h ?

... jasne !!! gorzej gdyby Ci taki pomysł przyszedł na lewym pasie ... pozdro ...
Masz prawo zachować milczenie, a wszystko co napiszesz może zostać zmoderowane ..
Awatar użytkownika
silvo44
Moderator
Moderator

Miejscowość: Olkusz
Auto: OPEL ASTRA F X14NZ + LPG
Prawo jazdy od: 01 09 1983

Post» 04 Kwi 2011, 18:23

silvo44, zakładam, że nie ma pasa zieleni ;)

Czyli Policja nie może wstawić mi mandatu za taką jazdę?
A ile powinienem minimalnie jechać na dwu/trzypasmowej autostradzie (140)?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
j@c3k
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 04 Kwi 2011, 19:46

Jak uczepisz się jakiegoś TIR-a i będziesz sobie za nim jechał pomału to będzie ok.
Awatar użytkownika
PrezesArtek
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Nissan Primera WP11-144

Post» 05 Kwi 2011, 08:52

j@c3k napisał(a):Czy jako rozważny ale jednocześnie mało doświadczony kierowca mogę jechać prawym pasem 70 km/h ? Czy jadąc w ten sposób będę przeszkadzał innym? Czy to nie za wolno?

Trochę wolno, ale wiele Żuków porusza się z takimi prędkościami. Sądzę, że najbardziej prze****e będziesz miał ze strony TIRowców, bo oni na budziku mają 90 km/h i sobie śmigają prawym pasem, a Ty zmuszasz ich do wyprzedzania. Nie zdziw się więc jak któryś zacznie za szybko powracać na swój pas.

j@c3k napisał(a):A ile powinienem minimalnie jechać na dwu/trzypasmowej autostradzie (140)?

140 km/h to max, przynajmniej oficjalny. Do tego policja łapie dopiero od 150 km/h, jak dla mnie to wystarczy do bezstresowej jazdy (i bez ciągłego patrzenia, czy nie jedzie za mną nieoznakowana Vectra).
Na autostradzie też radziłbym jechać te 90 km/h, bo z taką prędkością jadą sobie ciężarowcy.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 05 Kwi 2011, 10:14

Panowie - a co wy z tymi tirami? Co do prędkości poruszania się samochodu osobowego na drodze mają tiry? Należy jechać z taką prędkością, aby było bezpiecznie. Jak ktoś czuje się bezpiecznie jadąc 60 km/h to niech sobie z taką prędkością jedzie, a nie patrzy na to, z jaką prędkością jadą inne auta. A jak jakiś tir jedzie sobie 90 km/h, to sprawa kierowcy tego tira - niech albo wyprzedzi jak chce jechać szybciej, albo niech zwolni. To samo dotyczy autostrady czy jakiejkolwiek innej drogi. Nie ma podanej w żadnym przepisie minimalnej prędkości z jaką powienien jechać samochód po drodze.

Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
- jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
- hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;
- utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.

Przy czym, należy zwrócić uwagę na "jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym". Nie jest to sytuacja, jak kierowca osobówki na drodze, na której dopuszczalna prędkość to 90 km/h jedzie sobie np. 50 km/h. Jest to sytuacja, jak kierowca samochodu jedzie np. lewym pasem z prędkością taką samą albo mniejszą niż ci co na pasie prawym i nie wyprzedza innych samochodów. Albo zamiast dopuszczalnych 90 km/h pędzie 140. To również może być prędkość, która utrudnia jazdę innym kierowcom - np. taki kierowca jedzie 140 i wyprzedza "wciskając" się przed inne samochody w ten soposób, że zmusza innych do hamowania.
Jeszcze nikt chyba nie dostał mandatu za to, że jechał za wolno :wink:
Najważniejszy jest art.19 pkt1. Ma być bezpiecznie. A o to, jak jadą inni kierowcy, to niech oni sami się o siebie martwią.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 05 Kwi 2011, 13:38

MotoAlbercik napisał(a):Jeszcze nikt chyba nie dostał mandatu za to, że jechał za wolno
istnieje coś takiego jak "utrudnianie ruchu" i jeśli śmigasz z małą (rzeczywiście małą) prędkością to Policja może nałożyć mandat
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

Post» 05 Kwi 2011, 17:24

pocieszny - a jaka jest to ta "mała prędkość"? Ja jadę z taką prędkością, aby mieć pewnośc, że strace panowania nad pojazdem. Jak uważam, że taka prędkoscią jest dla mnie 40 km/h, to z taka jadę. Jak uważam, że muszę jechać 30 km/h, to jadę te 30 km/h. Czyli ile mam jechać minimalnie żeby nie dostać mandatu?
Przeczytaj dokładnie mój poprzedni post.
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Post» 05 Kwi 2011, 17:57

MotoAlbercik napisał(a):jak jakiś tir jedzie sobie 90 km/h, to sprawa kierowcy tego tira

... oczywiście - przecież popełnia wykroczenie ... max dop prędkość dla wszystkich pojazdów pow 3,5 tony to 80 km/h ...

MotoAlbercik napisał(a):Nie ma podanej w żadnym przepisie minimalnej prędkości z jaką powienien jechać samochód po drodze.

... hmmm, a ten znak - C-14 ???

pocieszny napisał(a): śmigasz z małą (rzeczywiście małą) prędkością

... chyba się zapętliłeś ... śmiganie kojarzy się raczej ze zdecydowanie większymi prędkościami .... :lol: :lol:
Masz prawo zachować milczenie, a wszystko co napiszesz może zostać zmoderowane ..
Awatar użytkownika
silvo44
Moderator
Moderator

Miejscowość: Olkusz
Auto: OPEL ASTRA F X14NZ + LPG
Prawo jazdy od: 01 09 1983

Post» 05 Kwi 2011, 19:14

powiedzmy że na drodze o dużym natężeniu ruchu z dozwoloną prędkością 90-100 km/h pędzisz z zatrważającą prędkością 30 km/h powodujesz tym zagrożenie w ruchu drogowym,
może Ci się wydawać że prowadzisz bezpiecznie ale tak nie jest może i Ty czujesz się bezpiecznie ale pomyśl co czuje kierowca 40 tonowego pojazdu próbując zahamować i nie rozwalić cię na kawałki, tylko wyminąć :wink:
bezpieczna prędkość to nie tylko taka nad którą Ty możesz zapanować ale też taka która nie sprawia utrudnienia w ruchu innym pojazdom ;) (abstrahujemy od awarii i ciężko załadowanych samochodów specjalnych itp, mówimy o zwykłym pojeździe )

@silvo44 specjalnie użyłem tego sformułowania, uwydatnia zatrważającą prędkość pojazdu :mrgreen:
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 06 Kwi 2011, 08:17

silvo44 napisał(a):... oczywiście - przecież popełnia wykroczenie ... max dop prędkość dla wszystkich pojazdów pow 3,5 tony to 80 km/h ...

OK, ale rozmawiamy o przepisach, czy o życiu?

Chciałbym zauważyć, że autor nie pyta o to jak to jest w przepisach, ale wykazuje się myśleniem i chce jeździć płynnie i bezproblemowo dla całego ruchu pojazdów.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 06 Kwi 2011, 10:23

Dishman napisał(a):Chciałbym zauważyć, że autor nie pyta o to jak to jest w przepisach, ale wykazuje się myśleniem i chce jeździć płynnie i bezproblemowo dla całego ruchu pojazdów.

Bardzo mądre spostrzeżenie. Mój przykład o 90 km/h to tylko przykład i nie chodzi mi o przepisy. Tak samo ma się sprawa do znaku C14. A jeżeli patrząc na przepisy, to przepis o tym znaku mówi "Znak oznacza obowiązek jazdy z prędkością nie mniejszą niż określona na znaku liczbą kilometrów na godzinę przy zachowaniu ograniczeń prędkości wynikających z przepisów ustawy – Prawo o ruchu drogowym, chyba że warunki ruchu lub jego bezpieczeństwo wymagają zmniejszenia prędkości. Zgodnie z art. 19 ustawy – Prawo o ruchu drogowym, kierujący jest w każdej sytuacji zobowiązany jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym. Znak C-14 stosowany jest, gdy kierujący nagminnie zmniejszają prędkość jazdy z przyczyn niewynikających ze stanu technicznego drogi." Poza tym, przejechałem już całe tysiące km i jeszcze takiego znaku nigdzie nie widziałem...Na naszych polskich dziurawych drogach ten znak nie miałby zastosowania :wink:

Do kolegi silvo44 - na przyszłośc z takimi radami daj sobie spokój :wink:
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Post» 06 Kwi 2011, 11:18

MotoAlbercik napisał(a):. Znak C-14 stosowany jest, gdy kierujący nagminnie zmniejszają prędkość jazdy z przyczyn niewynikających ze stanu technicznego drogi." Poza tym, przejechałem już całe tysiące km i jeszcze takiego znaku nigdzie nie widziałem...Na naszych polskich dziurawych drogach ten znak nie miałby zastosowania :wink:

ma ma ;)
i znaki są stosowane, przykładowo: na podjazdach, gdzie droga rozwidla się na 2 pasy (daje możliwość wyprzedzenia wolniejszego pojazdu) lewym pasem można jechać nie wolniej niż np 50km/h znaki takie często są stosowane, wystarczy się przejechać na przykład DK4 masz bardzo dużo takich znaków ;)
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 06 Kwi 2011, 11:27

Czyli podsumowując- jadąc 70 km/h prawym pasem na drodze z ograniczeniem do 90 km/h nie będę przeszkadzał większości kierujących, ani stwarzał zagrożenia w ruchu drogowym, tak?

Zdaję sobie sprawę, że dla większości z Was moje pytanie może wydawać się śmieszne, ale proszę mnie zrozumieć- mam prawko od miesiąca, a moje dotychczasowe sytuacje na drodze, kiedy przekroczyłem 50 km/h można policzyć na palcach....w życiu także nie prowadziłem na drodze ekspresowej czy też autostradzie.
Przez to nie mam doświadczenia na tego typu drogach ;)

Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
j@c3k
Nowicjusz
Nowicjusz

Następna

Bezpieczeństwo i kultura jazdy