Problem z OC, bardzo prosze o pomoc.

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Problem z OC, bardzo prosze o pomoc.

Post» 24 Cze 2009, 20:38

Witam serdecznie i prosze o pomoc.

Na wstępie postaram się po krótce opisać sytuacje.
W zeszłym roku w lecie (tj.2008) zakupiłem samochód sprowadzony z Austrii.
Opłaciłem cło, uiściłem opłate recyklingową, wykonałem przegląd itd. ; załatwiłem wszystko co należy zrobić aby zarejestrować pojazd.
Otrzymałem próbny dowod rejestracyjny ...i na tym etapie sprawa z powodów osobistych pozostała nie dokonczona.

Obecnie wróciłem do tematu; okazuje się jednak, że auto prócz dopełnienia obowiązku rejestracji trzeba automatycznie wykupić OC.
Chciałem zgłosić się do wydziału komunikacji po tzw. twardy dowód oczywiście z OC - tylko co z datą wykupienia ubezpieczenia? Wiem natomiast, że urząd zobowiązany jest do zawiadomienia o takiej sytuacji UFG co grozi ostrym uszczupleniem portwela.

Jeśli w tej sytuacji istnieje jakakolwiek możliwość rozwiązania problemu bez konieczności uiszczenia tej gigantycznej kary, uprzejmie prosze o podpowiedz.
layman
layman
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan

Post» 25 Cze 2009, 15:32

Idz do ubezpieczalni(możesz powiedzieć,że wcześniej miałeś ubezpieczony gdzie indziej,a teraz chcesz u nich - nie musisz nic mówić,że nie miałeś ubezpieczenia),ubezpiecz samochód i idz do WK po twardy dowód.W WK interesuje ich tylko to,czy samochód jest ubezpieczony podczas odbierania dowodu.Może uda ci się jakoś uniknąć kary,bo jak narazie to mają tam niezły....
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy