Problem z odpaleniem FORDA FUSIONA 1,4 benzyna 2003 rok
» 14 Sty 2012, 22:39
Autko mam już od 6 lat i w zasadzie do tej pory było niezawodne. Jednak od lata tego roku kilkakrotnie miałem problem z zapaleniem silnika. Przykład: po kilku dniach postoju dzisiaj rano (było wilgotno i temperatura 0 stopni) przekręcam kluczyk w stacyjce i słyszę tylko szum od rozrusznika i dziwny pisk, jakby się pasek ślizgał, a silnik ani drgnął. Powtórzyłem kilka razy operacje i wynik taki sam. Za 5 razem dodałem gazu i po dłuższym kręceniu zaskoczył. Przejechałam kilkanaście kilometrów, zgasiłem silnik. Po godzinie odpalił bez problemu. Proszę o poradę co może być przyczyną problemu?
Re: Problem z odpaleniem FORDA FUSIONA 1,4 benzyna 2003 rok
» 17 Sty 2012, 19:22
A akumulator ile ma lat? Przyszla zima, niskie temperatury i conajmniej wymaga on naladowania, albo wymiany na nowy. Poziom elektrolitu tez warto sprawdzic i uzupelnic ew. braki.
» 17 Sty 2012, 22:37
słyszę tylko szum od rozrusznika i dziwny pisk, jakby się pasek ślizgał, a silnik ani drgnął. Powtórzyłem kilka razy operacje i wynik taki sam. Za 5 razem dodałem gazu i po dłuższym kręceniu zaskoczył
a terkotanie automatu słychać ? do sprawdzenia czystość klem na akumulatorze , akumulator , styki przy rozruszniku ,kabel masy
zamiast zwalać na okoliczności i warunki -pora je wcześniej uwzględniać
» 18 Sty 2012, 22:21
Akumulator ma dokładnie dwa lata. Za pozostałe porady DZIĘKUJĘ! Jutro od rana biorę się do roboty. Przynajmniej wiem od czego zacząć. Pozdrawiam WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW!