Problem z radiem. Stare auto nie ma czarnego kabla

Problem z radiem. Stare auto nie ma czarnego kabla

22 Kwi 2016, 20:47

Witam!
Mam problem z podłączeniem nowego radia w starym aucie. Jak wiadomo nowe radia mają 3 główne kable zasilające: czerwony, czarny i żółty. Zagwostka polega na tym że moja Polówka ma tylko kable czerwony i żółty. Próbowałem podłączyć radio tylko na te dwa kabelki ale nic się nie działo. Zastanawiam się czy mogę podłączyć czerwony i czarny kabel z radia, do jednego kabla czerwonego wychodzącego z auta. Nie wiem jednak czy nie spali mi się radio albo nie strzeli coś w okablowaniu auta.
Czy mogę zrobić coś bez wizyty u elektryka samochodowego?
Polo1990
Nowicjusz
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 Kwi 2016, 20:38
Prawo jazdy od: 19 06 2015
Auto: VW Polo II TYP 86c
Silnik: 1.05 44 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

Re: Problem z radiem. Stare auto nie ma czarnego kabla

23 Kwi 2016, 10:38

Musisz sprawdzić bo wydaje mi się że w samochodzie brakuje ci kabla z masą. Prawdopodobnie kable czerwony to stały plus, a żółty to plus po stacyjce.
Kacper
Stały forumowicz
 
Posty: 4122
Zdjęcia: 3296
Rejestracja: 19 Maj 2006, 23:41
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy od: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

Re: Problem z radiem. Stare auto nie ma czarnego kabla

23 Kwi 2016, 16:17

No ale stare radio (oryginalne) działa normalnie na tych dwóch kablach. Wiesz może czy jak podłączę czerwony i czarny (z radia) do czerwonego (z auta), może mi coś strzelić, czy raczej będzie bezpiecznie?
Polo1990
Nowicjusz
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 Kwi 2016, 20:38
Prawo jazdy od: 19 06 2015
Auto: VW Polo II TYP 86c
Silnik: 1.05 44 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

Re: Problem z radiem. Stare auto nie ma czarnego kabla

23 Kwi 2016, 22:38

Stare radyjo mogło brać masę z wtyczki anteny , a nowe już nie
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz
 
Posty: 2322
Rejestracja: 10 Sty 2007, 20:58
Prawo jazdy od: 01 01 1981
Auto: Fabia I , Fabia II
Silnik: 1,4 AME , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

Re: Problem z radiem. Stare auto nie ma czarnego kabla

23 Kwi 2016, 23:42

No właśnie chyba nie bo działało po odłączeniu kabla anteny.
W każdym razie czy z tym problemem już tylko do elektryka czy próbować podłączyć dwa kable do jednego?
Polo1990
Nowicjusz
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 Kwi 2016, 20:38
Prawo jazdy od: 19 06 2015
Auto: VW Polo II TYP 86c
Silnik: 1.05 44 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Wodorowa ciężarówka vs. ciężarówka z silnikiem Diesla Wodorowa ciężarówka vs. ciężarówka z silnikiem Diesla
    Toyota pracuje nad pojazdami na wodorowe ogniwa paliwowe od 20 lat. Program rozwojowy przyspieszył w 2014 roku, kiedy na rynku zadebiutowała Toyota Mirai. Potem przyszedł czas na wodorowe autobusy i wózki widłowe, ...
    BMW Concept X6 2007 BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...

  •  
    • Warto przeczytać
    • Trial Lędziny 2014 czerwiec
      Hyundai Genesis 2014
      Volkswagen Passat Sedan 2012 : 1
      Volvo S60, zabudowa komory silnika