Witam Panowie.
Jestem tu zupełnie nowy i bardzo proszę o waszą pomoc w kwestii informacji dotyczącej mojego problemu. Niedawno zakupiłem Nissana Terrano II 2.7 TD i zauważyłem następujący problem. Samochód po uruchomieniu po dłuższym postoju i włączonym napędzie tylko na tył po przejechaniu kilkuset metrów nagle wydaje głośny zgrzyt z okolicy prawego przedniego koła. Aby przestało zgrzytać muszę włączyć i wyłączyć napęd 4x4 i wtedy już jest spokój i można dalej jechać tylko z tylnym napędem. Samochód z tego co się orientuję ma automatyczne sprzęgięłka i to z prawej strony jest inne niż to z lewej (nie mam zielonego pojęcia dlaczego). Gość od którego go kupowałem mówił że sprzęgiełka potrafią się same załączyć nawet przy włączonym tylko tylnym napędzie. Nie bardzo się orientuję czy to norma i czy są one uszkodzone i nadają się do wymiany. Generalnie po załączeniu napędu 4x4 przód ciągnie i wszystko działa. Taka sytuacja ze zgrzytaniem ma miejsce tylko raz na początku jak się ruszy samochodem a potem jest spokój. Proszę mi podpowiedzieć co zrobić by usunąć ten problem. I jeszcze jedno pytanie dotyczące sprzęgiełek manualnych. Czy te sprzęgiełka muszą być wyłączone gdy się nie korzysta z napędu 4x4? Czy można jeździć na włączonych sprzęgiełkach przez cały rok i tylko włączać lub wyłączać napęd dźwignią reduktora? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.