Problem ze sprzęgiełkami

Moderatorzy: fourup, samurajsj700, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Problem ze sprzęgiełkami

Post» 18 Wrz 2011, 13:10

Witam Panowie.
Jestem tu zupełnie nowy i bardzo proszę o waszą pomoc w kwestii informacji dotyczącej mojego problemu. Niedawno zakupiłem Nissana Terrano II 2.7 TD i zauważyłem następujący problem. Samochód po uruchomieniu po dłuższym postoju i włączonym napędzie tylko na tył po przejechaniu kilkuset metrów nagle wydaje głośny zgrzyt z okolicy prawego przedniego koła. Aby przestało zgrzytać muszę włączyć i wyłączyć napęd 4x4 i wtedy już jest spokój i można dalej jechać tylko z tylnym napędem. Samochód z tego co się orientuję ma automatyczne sprzęgięłka i to z prawej strony jest inne niż to z lewej (nie mam zielonego pojęcia dlaczego). Gość od którego go kupowałem mówił że sprzęgiełka potrafią się same załączyć nawet przy włączonym tylko tylnym napędzie. Nie bardzo się orientuję czy to norma i czy są one uszkodzone i nadają się do wymiany. Generalnie po załączeniu napędu 4x4 przód ciągnie i wszystko działa. Taka sytuacja ze zgrzytaniem ma miejsce tylko raz na początku jak się ruszy samochodem a potem jest spokój. Proszę mi podpowiedzieć co zrobić by usunąć ten problem. I jeszcze jedno pytanie dotyczące sprzęgiełek manualnych. Czy te sprzęgiełka muszą być wyłączone gdy się nie korzysta z napędu 4x4? Czy można jeździć na włączonych sprzęgiełkach przez cały rok i tylko włączać lub wyłączać napęd dźwignią reduktora? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Mario79
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: Nissan Terrano II 2.7 TD

Re: Problem ze sprzęgiełkami

Post» 18 Wrz 2011, 16:45

Sprawne sprzęgiełka automatyczne nie załączają się same.
Manualne mogą być zapięte cały czas.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
http://www.fpdn.org.pl/
BRODATY
Moderator
Moderator

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II KA24E 124KM

Post» 18 Wrz 2011, 20:25

Dziękuję za info. Zastanawiam się tylko czy to może być wina właśnie tych sprzęgiełek ten hałas który ginie gdy się przełączy reduktor z 4x2 na 4x4 i potem wróci do 4x2. I jeszcze pytanie jakie sprzęgiełka kupić do tego auta, jakiego producenta i czy automatyczne czy manualne? Proszę mi doradzić co wybrać.
Mario79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 19 Wrz 2011, 16:41

To może być wina sprzęgiełek. Coś się upitoliło i zrobila się grzechotka. Ale lepiej sprawdz bo głupio by było wydać pięć stów na sprzęgiełka jeśli stare są ok. :wink:
Ja mam manualne AVM i jestem zadowolony.
BRODATY
Moderator
Moderator

Post» 19 Wrz 2011, 22:04

Dziękuję koledze za pomoc. Kupiłem dziś sprzęgiełka manualne firmy AVM i jutro montaż. Zobaczymy czy to pomoże. Troszkę szkoda że to nie automaty ale z drugiej strony będą trwalsze no i zdecydowanie tańsze od automatów. Pozdrawiam kolegę :D
Mario79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 20 Wrz 2011, 18:45

Pisałem, żeby najsampierw kuknąć do środka i sprawdzić co jest grane ale można też wymieniać wszystko na nowe aż się wreszcie usunie usterkę, to też jest jakiś sposób :mrgreen: :wink:
BRODATY
Moderator
Moderator

Post» 20 Wrz 2011, 23:11

NO fakt :D Najlepiej by było całe auto wymienić na nowe ale funduszy brak... A sprzęgiełka są już założone nowe manualne AVM i w sumie dobrze że je kupiłem ponieważ moje automaty są:
- każdy inny
- prawy totalna grzechotka
- jeszcze niema zimy i mrozu a już się sypie i samo próbuje załączać
Więc teraz trzeba będzie wychodzić z samochodu i przekręcać te manualne sprzęgiełka ale przynajmniej będzie spokój na drodze no i większa pewność że szlak nie trafi przedniego napędu w najmniej odpowiednim momencie:)
Jeszcze raz pozdrawiam kolegę Brodatego :D
Mario79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 21 Wrz 2011, 19:01

Na zdrowie :wink:

Nikomu więcej nie chciało się pisać bo o sprzęgiełkach było tu już pincet razy i wystarczyło tylko trochę poszukać :wink: :mrgreen:
BRODATY
Moderator
Moderator

Post» 21 Wrz 2011, 20:43

To serdeczne dzięki za cierpliwość :D . Ja jestem zupełnie nowy w te klocki i chyba troszkę przez lenistwo zarzuciłem to pytanie licząc na wyrozumiałość :mrgreen:
Mario79
Nowicjusz
Nowicjusz