Problemy z pompą octavia

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Problemy z pompą octavia

Post» 10 Lut 2009, 15:10

Witam,
mam octavie 98r 1.6 benzyna. Ostatnio kiedy go odpaliłem silnik mocno drgał, przejechałem 300 metrów, zacząłem tracić moc i zgasł. Więcej razy nie udało mi się go odpalić. Sprawdzałem na słuch pompę paliwową i nie słychać by pompowała paliwo po kręceniu rozrusznikiem. Druga sprawa to to że podczas kręcenia rozrusznikiem za każdym razem przepala się bezpiecznik sterownika silnika benzynowego - zapłon. Czy jedno z drugim może mieć związek?
Czy pompę powinno być słychać również za 10 jak kręcę rozrusznikiem i samochód nie odpala?
Nie jest tak, że benzyna zostaje w przewodach?
Problemem jest to że obecnie przebywam na studiach we Włoszech i chciałbym przynajmniej samemu spróbować znaleźć przyczynę i ewentualnie poprawić usterkę, bo mechanicy są tu strasznie drodzy.
Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi.
Pozdro,
Tomek
jthomas
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Pruszków

Re: Problemy z pompą octavia

Post» 10 Lut 2009, 19:37

Znam te bóle bo sam tam jeżdziłem,najpierw musisz znależć przyczyne przepalania się bezpiecznika,gdzie robi zwarcie!!! Czy jedno z drugim ma cos wspólnegoa jak sądzisz???!!!
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Z prawdy :)

Post» 11 Lut 2009, 11:28

Gościu z serwisu skody uważa że jedno z drugim jest powiązane. Kiedy nie działa pompa bezpiecznik się przepala, ale dlaczego bezpiecznik sterownika silnika benzynowego- zapłon a nie bezpiecznik pompy paliwowej to mnie zastanawia?
Może jakieś pomysły?
jthomas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 11 Lut 2009, 12:18

Na moj ułomny rozum bezpiecznik zabezpiecza jakis uklad przed uszkodzeniem a wiec problem bedzie tkwil gdzies wczesniej i podejrzewam nie bedzie to jakas powazna awaria obym miał racje.Wszystko jest razem powiazane,nie działa sterownik to pompa nie bedzie tloczyc paliwa bo po co???Zaworek w pompie bedzie zamkniety.Może siadł ktorys z przekaznikow???Tutaj przydałby sie znawca tego samochodu!!!Wiesz w benzyniaczkach wystarczy bzdurka i nie pojedziesz,jeden urwany kabelek,niewielkie zwarcie w instalacji zaplonowej i koniec z jazdy!!!
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 11 Lut 2009, 16:54

Przed zakupem nowej pompy doszedłem do wniosku, że sprawdzę czy działa ona kiedy wsadzę nowy bezpiecznik sterowania silnikiem samochodu. Okazało się że słychać pompę, ona na 100% działa. Co do tej elektryki może jakieś typy?
jthomas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 11 Lut 2009, 18:19

Skoro wywala ci bezpiecznik sterowania silnikiem to niestety sam tego nie zrobisz może być luźny lub przetarty jakiś kabelek i robi zwarcie a znaleźć go w tych wiązkach i czujnikach niewykonalne bez odpowiedniej wiedzy i sprzętu. Tylko elektyk samochodowy może ci pomóc.
Awatar użytkownika
piotrpz87
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Szczecin
Auto: BMW 320 COUPE
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 11 Lut 2009, 18:51

Czytałem kiedyś o Skodzie Octavii ale dieslu ,nie paliła za cholere ,fachowiec znający się na Skodach w serwisie szybko znalazl przyczynę,przekaznik!!!Wiedzial po prostu,że to jest dosc slaby punkt tych samochodow,to byla bzdura!!!Mysle,że u ciebie bedzie cos podobnego.Przedmowca dobrze prawi,wystarczy zwarcie niewielkie i Tutto Finito!!!
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 11 Lut 2009, 22:03

odłącz kostke4 od pompy,wloz bezpiecznik wlacz zaplon jak sie nie spali to pompa.
shrek19791016
Aktywny
Aktywny