PROBLEMY Z ZAREJESTROWANIEM SPROWADZONEGO AUTA

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Post» 08 Wrz 2008, 15:13

Witam, może ktoś się orientuje lub słyszał o podobnym przypadku:
w wydziale komunikacji odmówili mi rejestracji sprowadzonego samochodu z Belgii na podstawie Zaświadczenia o rejestracji z Centralnego Wydziału Komunikacji w Brukseli gdyż nie mam samego dowodu rejestracyjnego (mam zaświadczenie policyjne o kradzieży dokumentów) ! :evil: :? Co w takim przypadku mówią przepisy?!
4_robson
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 10 Wrz 2008, 12:56

Żeby zarejestrować samochód,to musisz mieć jego dowód rejestracyjny,umowę kupna sprzedaży,tłumaczone dokumenty itd.Jak poszukasz,to znajdziesz w tym dziale co jest potrzebne do rejestrracji sprowadzonego samochodu.
Na podstawie zaświadczenia od policji,że samochód nie jest kradziony,WK samochodu nie zarejestruje.Ten dokument stanowi tylko dla ciebie dowód,że samochód nie jest na liście poszukiwanych i że możesz go śsmiało kupić.Chyba,że jeszcze nie zdążyli go na tą listę wprowadzić.Ale ten dokument jest tylko dla ciebie.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: PROBLEMY Z ZAREJESTROWANIEM SPROWADZONEGO AUTA

Post» 19 Wrz 2008, 16:08

ok, wporządku jeśli chodzi o zaświadczenie z policji, ale na samym początku w wydziale komunikacji powiedzieli abym się zwrócił do Brukseli aby mi wystawili zaświadczenie o rejestracji w Belgii co też zrobiłem i mam takie zaświadczenie co miało zastępować dowód rejestracyjny. A teraz mi mówią w Wydz. komunikacji że w międzyczasie zmieniły się przepisy i na podstawie takiego zaświadczenia nie możliwa jest rejestracja tylko i wyłącznie dowód rej.! A co w przypadku gdy dowód jest zniszczony, skradziony, czy choćby zagubiony! Przepisy nic nie mówią o furtce w takich przypadkach?!
4_robson
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 19 Wrz 2008, 18:27

No to chyba masz problem.Bo poprzedni właściciel nie może wyrobić nowego dowodu,bo samochód nie jest już jego,a ty bez dowodu nie możesz go przerejestrować.I koło się zamyka.Zapytaj tych mądrali w WK co masz zrobić,jeżeli dowód się zgubił?
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 24 Wrz 2008, 07:17

Hey może ktoś z was orientuje sie jak wyglada sprzedaz auta w przypadku gdy jest dwoch wlascicieli i jeden sprzedaje swoja czesc drugiemu. Czy to na podstawie normalnej umowy kupna-sprzedazy i jak to sie zalatwia w urzedzie skarbowym tzn czy od tego jakis podatek?? no i auto nie jest jeszcze zarejestrowane a do urzedu skarbowego zgloszono deklaracje pcc3 i pcc3 a i jak to teraz zrobic zeby w urzedzie miasta zarejestrowac juz tylko na jednego wlasciciela?
g33p4rd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 05 Paź 2008, 15:38

mam podobny problem. czy udało Ci się zarejestrować samochód?
barttttek
Nowicjusz
Nowicjusz

brak dowodu rejestracyjnego z zagranicy

Post» 23 Lis 2009, 17:12

obecnie można zarejestrować samochód bez dowodu rejestracyjnego.

W przypadku zgubienia, zniszczenia, kradzieży są trzy opcje do wyboru:
1. wyrobić wtórnik dowodu - mało możliwe - szczególnie teraz z Belgii
2. otrzymanie zaświadczenia o danych pojazd z urzędu komunikacji gdzie pojazd był ostatnio zarejestrowany.
3. pisemna odmowa otrzymania zaświadczenia z pkt. 2

Ogólnie sprawa nie jest prosta ale do przejścia - szczególnie, że obecne polskie przepisy na to pozwalają.

tu można spróbować się zwrócić z prośbą o pomoc
http://rejestracjasamochodu.pl/

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
DariuszSawicki
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław