Przekroczenie prędkości

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

O ile przekroczyłeś/aś dozwoloną prędkość w mieście?

10 km/h
6
9%
20 km/h
15
21%
30 km/h
6
9%
40 km/h
11
16%
50km/h
4
6%
powyżej 50 km/h
28
40%

Razem głosów : 70

Przekroczenie prędkości

Post» 06 Maj 2007, 19:45

Wiadomo, że im wyższe przekroczenie dozwolonej prędkości, tym większe zagrożenie na drodze.
Awatar użytkownika
Tiguan
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Pruszków

Re: Przekroczenie prędkości

Post» 07 Maj 2007, 13:02

Wiekszośc mojej dalszej rodziny w terenie zabudowanym jeździ 160-200 km/h. Do tego nawet zakupili sobie koguty na dach choć z policą nie maja nic wspólnego .Może przekona Was że mojego kuzyna w tym roku policja zatrzymala 16 razy w tym 4 razy placil mandat a oprocz tego 12 razy dal w lape. ja za to jeźdże dośc ostrożnie w Polsce nie ma gdzie jeździc szybko za granica ( niemcy0 oczywiście lubie sobie nacisnąć ale tam jest gdzie .
W mojej bliskiej rodzinie doszło do 3 bardzo poważnych wypadków z powdu nadmierne prędkości drugiego pojazdu więc wiem czym to grozi bo w jednym ucierpialem . zwykle robie to samemu . W sumie to jeźdźe dośc bezpiecznie , raz tylko zrobiłem coś co mozna uznać za niebezpieczne wyprzedziłem na raz trzy tiry z naczepami i żeby to zrobic doszedlem do prędkości 200km/h.
Łukasz789
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Kraków

Post» 07 Maj 2007, 13:05

czym jeździsz że złapałes przy wyprzedzaniu 200km/h? :)
ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
misiekemeryt160
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: DZIAŁDOWO

Post» 08 Maj 2007, 07:54

Wtedy jechałem w dodatku nie swoim BMW 540 poprostu spieszyło mi się a te zawali drogi jechały 40km/h.A poza tym byly to błędy mlodości.
ale w sumie to wiekszośc nowych aut z tego co wiem to może się rozpędzic do takiej prędkości tylko w Polsce zabardzo nie ma gdzie.
Łukasz789
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 08 Maj 2007, 10:37

Łukasz789 napisał(a): poprostu spieszyło mi się
Chyba do śmierci. :mrgreen:

Nie jestem "święta",bo też mi się zdarza przekroczyć dozwoloną prędkość,ale conajwyżej 10-20 km/h,a 180,czy 200 km/h przy ograniczeniu do 40km/h,to jest poprostu ludzka bezmyślność,bo nie tylko dla siebie,ale i dla innych też jest zagrożeniem (śmiertelnym). :evil:

P.S.I nawet tu nie pomogą włączone światła mijania,które są teraz obowiązkowe.Gdyby każdy przestrzegał przepisów (w szczególności dozwoloną prędkość),to niepotrzebne by były światła cały rok.
Awatar użytkownika
Kasik
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie

Post» 08 Maj 2007, 15:25

Kasik napisał(a):P.S.I nawet tu nie pomogą włączone światła mijania,które są teraz obowiązkowe.Gdyby każdy przestrzegał przepisów (w szczególności dozwoloną prędkość),to niepotrzebne by były światła cały rok.

Moim zdaniem, że światła mijania są potrzebne i nie tylko chodzi o przestrzeganie przepisów,
ale zmniejsza liczbę wypadków samochodowych i ofiar. Życie jest po prostu cenne.
Awatar użytkownika
Tiguan
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 08 Maj 2007, 17:52

Mówie że zrobilem to tylko raz i na obwodnicy pod Warszawą. ograniczenie było do 70km/h.Wiem że zrobiłem źle ale nic teraz nie zrobie jeźdźe teraz duzo bezpiecznej, ale nauczyły mnie tego wypadki ktore mialem i to o dziwo nie z mojej winy.A najbardziej śmierc kolegi ojca ktorego rekordem było dojechanie w 45 min do Zakopanego z Krakowa.( tak to robil to w godzinę).
Łukasz789
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 08 Maj 2007, 19:19

Bardzo dobrze Łukasz 789, że jeździsz dużo bezpieczniej i do tego te wypadki uświadomiły Ciebie, że należy jeździć zdrowym rozsądkiem i wyobraźnią.

Pozdro :wink:
Awatar użytkownika
Tiguan
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 08 Maj 2007, 21:36

Łukasz789 napisał(a):/.../teraz duzo bezpiecznej, ale nauczyły mnie tego wypadki ktore mialem/.../A najbardziej śmierc kolegi ojca ktorego rekordem było dojechanie w 45 min do Zakopanego z Krakowa.( tak to robil to w godzinę).

To ciekawe jaki czas by zrobił jakby się nie zabił.
Trochę to podobne do opowieści o chłopie co oduczał konia jeść.
I prawie już mu się udało, jeszcze jeden dzień i koń by się oduczył całkowicie...tylko zdechł.
Wiem trochę to cyniczne
Garet
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Z prowincji ;)

Post» 11 Maj 2007, 08:33

Zgadzam się pisze to nie dlatego żeby go chwalić ale żeby pokazac że pośpiech to nic dobrego.On wciągu swojje kariery nigdy oprćz tego feralnego wypadku z niczym sięnie zderzył. Ale dwa razy spalil hamulce w samochodzie.Wszystko to napędzało go do jeszcze szybsze jazdy tak jak mówisz raz się udało to drugi i trzeci też.
Łukasz789
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 11 Maj 2007, 16:18

No, cóż - mamy takie a nie inne przepisy, takie, a nie inne drogi oraz takich, a nie innych kierowców...

Natchniony tym wątkiem, jechałem dzisiaj do pracy (prawie 40km) 100% zgodnie z przepisami... Jechałem jakieś 10 minut dłużej niż zwykle (czyli pół godziny krócej, niż w piątki wracam z pracy... ;) ), więc nie jest to żadna, prawie różnica... Ale...

Ale tyle klaksonów w życiu nie słyszałem, a o palcach środkowych już nie wspomnę, bo udawałem, że ich nie widzę (jakieś 10km jadę drogą bez poboczy, więc nie ma jak zjechać, żeby puścić)...

Druga sprawa - w krakowie (jak w każdym mieście) na większości dróg obowiązuje ograniczenie 50kmph, część szerokich arterii miejskich ma podniesioną dozwoloną szybkość do 70, niektóre nawet do 80 kmph. Ale co z tego, skoro światła są tak zestrojone, że aby jechać bez zatrzymania trzeba pycić 110-120kmph, albo...30kmph.
Zgadnijcie, więc jak się jeździ...?
Stąd właśnie moja odpowiedź... ponad 50... :oops:
Dla wyjaśnienia dodam, że są to drogi, gdzie chodniki dla pieszych nie przebiegają w bezpośrednim sąsiedztwie jezdni...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
Awatar użytkownika
fourup
Moderator
Moderator

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy od: 08 01 1999

Post» 11 Maj 2007, 18:50

Łukasz789 napisał(a):45 min do Zakopanego z Krakowa

Przykre bardzo jest, że zginął z takich szaleństw (no bo ile można znowu aż tak szaleć), ale i tak ten czas z Zakopca do Kraka to jest coś nieprawdopodobnego, naprawde czapki z głów i duuuży respekt.
Tuningowi diesli - NIE
Awatar użytkownika
arek_89
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Małopolska

Post» 12 Maj 2007, 20:31

Witam wszystkich :D

Zaznaczyłem ostatnią pozycję w ankiecie, bo zdarza mi się jechać 160-170 na ul.Puławskiej w Warszawie w miejscu gdzie ograniczenie jest do 50. Nie jest to zresztą jedyne miejsce gdzie wyciskam z auta max.

Zanim ktoś nazwie mnie piratem drogowym, to zaznaczę tylko, że nie jestem z tego dumny i nie chwalę się tym, jak szybko to ja nie jeżdze.

Moim zdaniem najważniejsze czynniki, decydujące o prędkości to: umiejętności kierowcy, warunki na drodze i auto, którym się poruszamy (kolejność przypadkowa).
Niestety kierowcy często przeceniają swoje umiejętności, a warunki na drodze ignorują. To ostatnie było przyczyną mojego wypadku. Dachowałem bo źle oceniłem przyczepność (zima).

Wypadek sporo mnie nauczył, np. tego, że nawet Focus czasem traci przyczepność:) (ps. świetne auto!!!!).

Mimo wszystko nadal sporo przekraczam prędkość, ale tylko w warunkach, które na to pozwalają. Nie będę przecież jechać 50 na pustej, trzypasmowej drodze, przy suchym asfalcie, dobrej widoczności i niewielkim ruchu.
Jules
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

Post» 12 Maj 2007, 22:56

Jules :!: 160-170 km/h na ograniczeniu 50 to przesada i bardzo niebezpieczna prędkość na tej drodze :!:
Moim zdaniem, że nawet doświadczeni kierowcy mogą spowodować wypadek z jakiś przyczyn i to w dobrych warunkach.
Jeżeli cały czas przekraczasz taką prędkość, to bardzo źle.
Awatar użytkownika
Tiguan
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 14 Maj 2007, 09:11

Jules napisał(a):Nie będę przecież jechać 50 na pustej, trzypasmowej drodze, przy suchym asfalcie, dobrej widoczności i niewielkim ruchu.

A jak postawią tam fotoradar, to dalej nie będziesz jechał 50 km/h? :P Powinieneś się wybrać do Niemiec, bardzo szybko nauczono by Cię tam jazdy z dozwoloną prędkością :] Chociaż i u nas w Polsce coraz więcej fotoradarów, nawet Straż Miejska teraz je może używać, więc Polacy też będą jeźdźić powli już niedługo ^_^
PinKee
Nowicjusz
Nowicjusz

Następna

Bezpieczeństwo i kultura jazdy