Przeróbka na gaz???

Moderatorzy: fourup, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Przeróbka na gaz???

Post» 15 Lip 2011, 21:30

Witam panowie od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie przeróbka na gaz mojego paliwożernego bydlaka. W związku z tym prosił bym o opinie czy warto, jak ze spalaniem itp? Silnik 1.8 120Km pali około 10l/100 i zaczyna mnie to wk******ć. Będę wdzięczny za opinie, dzięki.
Ja Szczupak, ja Szczupak! Do wszystkich, do wszystkich! Zaciągamy sieć! Można zaczynać!
Fabutek
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: mazury

Re: Przeróbka na gaz???

Post» 16 Lip 2011, 07:14

witam ja mam frelka na gaz już od ponad 2 lat jak dotąd nie było żadnych problemów również nie odczuwam mniejszej mocy na gazie a spalanie to około 15 lit. na 100 jak mam zdjęty wał to mieści się w 10 lit. :mrgreen:
Awatar użytkownika
amik
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: dolnoslaskie

Post» 16 Lip 2011, 09:11

co to jest 10 litrów na 100 :mrgreen:
kup jeepa będziesz wiedział co to spalanie :mrgreen:
a co do instalacji :)
nie oszczędzaj na komponentach, zwróci Ci sę to w bezproblemowej i długotrwałej eksploatacji
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

Post» 17 Lip 2011, 12:23

amik napisał(a): jak mam zdjęty wał to mieści się w 10 lit. :mrgreen:

Aż taka różnica? :shock: A jak z benzyną przy zdjętym wale? Nigdy tego nie robiłem ale jeśli tak jak piszesz oszczędność 1/3 paliwa to może warto zaryzykować?
Ja Szczupak, ja Szczupak! Do wszystkich, do wszystkich! Zaciągamy sieć! Można zaczynać!
Fabutek
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: mazury

Post» 17 Lip 2011, 12:56

jest tak duża bo mam założony wał tylko w zimie a w zimie zawsze autko więcej pali , co do benzyny to nie wiem jakoś nigdy mi się nie zdarzyło jeździć na samym paliwie jak pisałem wcześniej nigdy nie miałem problemów z gazem :mrgreen:
Awatar użytkownika
amik
Aktywny
Aktywny

Post» 17 Lip 2011, 13:25

po co kupować auto z napędem 4x4 i zdejmować przedni wał?? :lol:
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 17 Lip 2011, 14:02

Dla znaczka na masce :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
http://www.fpdn.org.pl/
BRODATY
Moderator
Moderator

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II KA24E 124KM

Post» 17 Lip 2011, 14:41

Koledzy to podobno ...wolny kraj - nie każdy musi jeżdzic golfem, focusem, skodovką....
primo.. to podobno jest dział tylko suvów
secundo; docencie
zdejmować przedni wał
- chodzi o cały wał 8),
zostaje napęd przedni
terzio... jak mam mordować zawieszenie vana na rozp... ych , lub pobrukowanych ulicach grodu, sam się zastanawiam czy nie wyciągnąc ferdka , abstrahując od sytuacji dróg ...dojazdowych - nie myśle tu o placu pod blokiem choć tak się zdarza

quatro ... dawno chyba nikt nie opie.... ortodoksów OR za mordowanie mechanizmów w błocie :mrgreen: - tak jakby czołgu lub scota do takich przejazdów kupić nie można ?
więc tolerancji troche prosze...
zamiast zwalać na okoliczności i warunki -pora je wcześniej uwzględniać
sympatyk
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: na skraju grodu
Auto: Freeland/117 e picc. scuderia
Prawo jazdy od: 15 09 1976

Post» 17 Lip 2011, 16:04

sory nie przedni a tylny masz racje tam przedniego nie ma,
o`pierdalanie za mordowanie mechanizmów?? przecież to wykorzystywanie pojazdu zgodne z przeznaczeniem i wolą konstruktora :mrgreen: do tego płynna wymiana mechanizmów powoduje spokojne i bezproblemowe działanie pojazdu, to tzw ymiany eksploatacyjne, coś jak skrzynia rezdzielcza we frelku :mrgreen: też się ją płynnie wymienia jak się zdupi :mrgreen:

@BRODATY
dla znaczka to się defektera kupuje, dla jazdy to defektera z V8 a dla szpanu Serię I, II lub III :mrgreen:
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 17 Lip 2011, 17:21

Defektor, dyskoteka czy frelek mają na masce zielone jajeczko LR czyli znak szczytowego osiągnięcia brytyjskiej myśli technicznej :wink: Czyli prestiż w królewskim wykonaniu :wink: :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
http://www.fpdn.org.pl/
BRODATY
Moderator
Moderator

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II KA24E 124KM

Post» 17 Lip 2011, 19:28

Koledzy !!! kolega @Fabutek pisał o opinie na temat instalacji gazowej a wy tu rozkręcacie rozmowę nie na temat :wink:
Awatar użytkownika
amik
Aktywny
Aktywny

Post» 17 Lip 2011, 19:35

amik napisał(a): kolega @Fabutek pisał o opinie na temat instalacji gazowej a wy tu rozkręcacie rozmowę nie na temat

Musisz im wybaczyć...Myślę ze to wpływ"solej"ze koledzy po drodze utracili własciwy azymut... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Migi60
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Polska

Post» 17 Lip 2011, 20:06

BRODATY napisał(a):Defektor, dyskoteka czy frelek mają na masce zielone jajeczko LR czyli znak szczytowego osiągnięcia brytyjskiej myśli technicznej :wink: Czyli prestiż w królewskim wykonaniu :wink: :mrgreen:

POPIERAM
A tak na poważnie:
Mój 2,5 V6 odrazu zagazowałem
butla w bagażnik, wtryski magicjet, Stag 300 plus, i madry mechanik - koszt 2700-
Jak dotąd zero problemów
Spalanie 12 w trasie, 13-14 krecenie codzienne, okolo 17 jak mi sie spieszy
przy moich przebiegach koszt miesieczny paliwa LPG to okolo 600-800 zł, ile by mnie kosztowała benzyna wole nie myslec, z moich zgrubnych obliczen wyszlo ze po 4-5 latach oszczedzam okolo 30 tys zł.
Co do zdejmowania wału to nie jestem "za" - po pierwsze po to sie kupuje 4x4 zeby faktycznie było w razie potrzeby, po drugie z tego co wiem nie uzywana wiskoza odmawia posłuszenstwa, po trzecie przy tylko przednim napedzie ciepi uklad napedowyi przednie zawieszenie od nadmiernych naprezen.
kojotedek
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Klimontów

Post» 17 Lip 2011, 20:41

ok Koledzy , myśle że kwestia gazu, wynika z płytkosci naszych kieszeni :mrgreen: :mrgreen:
zdejmowania wału we frelku podobnież bo przecież mocno klejaca wiskoza jadąc na czarnym daje w d..pe i przekładniom,poduszkom, przegubom ,że nie wspomne o wzroście zużycia beny ,
/a propos jazdy po czarnym dokładnie zgadzam się opinią Docenta - w zupełności wystarcza
wtedy 4x2 / w tym modelu albo świeże wisko albo ... wał out
cóż gdyby wisko kosztowało jedną 1/3 cen allegorowych, to przecież jak Docent pisze wymienialibyśmy je eksploatacyjnie co pare lat, spokojnie..

wracając do tematu gazu @ Fabutek , myślac o gazie wiedz że bez sekwencji nie oblecisz ,
ale musisz pamietac o lepszym chłodzeniu silnika na gazie,
ja wbrew dokonaniom konstruktorów Jej Krolewskiej Mości modyfikuje chłodzenie -lub niepotrzebne grzanie silnika kolektorem wydechowym , tym bardziej że głowica silnika jest z gównolitu syfiastego, a taki układ termostatu i układu wskazań temp. nieporozumieniem ...zwiazków zawodowych i Churchilla
zamiast zwalać na okoliczności i warunki -pora je wcześniej uwzględniać
sympatyk
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: na skraju grodu
Auto: Freeland/117 e picc. scuderia
Prawo jazdy od: 15 09 1976

Post» 17 Lip 2011, 21:10

Witam, ja mam ferdka 1.8 gaz sekwencja na stagu 4, napęd 4X4, zdemontowałem na krótki czas wał ale spalanie według mnie bardzo podobne a jazda zdecydowanie gorsza, więc napęd 4X4, spalanie na trasie 10L przy prędkości ok 100 - 120 Km/h , po mieście przy włączonej klimie i ciężkiej nodze między 14 - 15L , przy cenie gazu 2.33 - 2.45 zł w Częstochowie, więc się opłaca.
Amasz
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

Następna