Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum i nie jestem pewien czy moje pytanie jest zadane w odpowiednim dziale, więc z góry przepraszam jeśli zaśmiecam forum.
Przymierzam się do zakupu nowego auta dostawczego - Peugeot Boxer z podwójną kabiną oraz 3m skrzynią. Z tylnej części kabiny chciałbym zamontować siedzenia i założyć szafki na narzędzia. Próbuję dowiedzieć się czy to jest legalne i nie będę miał problemów z ITD, Policją lub późniejszymi przeglądami.
Na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów dowiedziałem się, że demontaż siedzeń wiąże się ze zmianą konstrukcyjną auta. Nie byłby to problem ponieważ można by zrobić przegląd techniczny i auto zarejestrować jako 3 osobowe. Nikt jednak nie jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie czy to jest zgodne z prawem. Dealer samochodowy nie ma takich informacji, Stacje kontroli wiedzą tylko że można by zmienić auto na 3 osobowe, firma która robi zabudowy z szafkami także nie wie czy to jest legalne. Na jednej ze stacji kontroli powiedzieli mi nawet, że trzeba by zamontować ściankę działową ponieważ szafki mogą stwarzać zagrożenie w przypadku kolizji.
Czy ktoś z Was posiada pojazd przygotowany w ten sposób? Jeśli macie informacje na ten temat, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam