Rdza w Sprinterze

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Rdza w Sprinterze

Post» 22 Mar 2009, 19:21

Wiem, że temat stary jak rdza, jednak stoję teraz przed tym faktem, zwłaszcza, że wypływa ruda spod uszczelek w szybach i pojawiły się kropki, a raczej rude wrzody, które częściowo zawdzięczam piaskarkom posypującym nie tylko ulice, lecz także moja karoserię.
Wiem, że w Sprinterach, rdza to jedyna wada tych samochodów i skłaniałbym się do tej opinii, lecz do rzeczy.
Byłem u lakiernika, który na dzień dobry nie zapewnił mnie że w 6 tys. zamknie się cała sprawa usunięcia wrzodów. Całą drogę powrotną zastanawiałem się, czy wracam z warsztatu, czy z domu wariatów.
Mam prośbę koledzy i koleżanki: opiszcie proszę wasze sposoby na rdzę.
fly fever paragliding forever
motoholica
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Rdza w Sprinterze

Post» 31 Mar 2009, 19:42

Witaj kolego.
Uwarzam, że to nie wina piaskarek.
Opisze tobie mój przypadek:
Sprinter 2007r. blaszak kolor biały, kupiony w październiku 2007.
W styczniu2008 r zauwarzyłem po umyciu samochodu rdze wszędzie ( przód, tył, boki, nawet dach ) małe rdzawe punkciki.
W styczniu 2008 zgłosiłem w servisie mercedesa, że taka sytuacja ma miejsce.
Oznajmiono mi, że to jest moja wina,że jeżdże po drogach gdzie piaskują i tną szlifierkami kątowymi, oraz, że to są odpryski po kamieniach. Oczywiście ma pan obowiązek zaopatrzyć sę w płyn, który będzie zapobiegać takiej sytuacji ( usłyszałem w servisie mercedesa, gdzie taki płyn nabyłem koszt ponad 100 zł.). Cały dzień czyściłem samochód.
Dzisiaj znowu zareklamowałem to samo co wcześniej- odpowiedż ta sama .Nie wiem co z tym zrobić ale przyjechał drugi taki sam samochód jak mój do servisu gdzie zauważyłem takie same objawy rdzy (właściciel był zdumiony i tez bedzie reklamować). Pracownicy servisu dalej się upierali, że to moja wina , za servisem stał następny gdzie było to samo.
Nie zostawie tego tematu, będę się dalej starał o uznanie reklamacji bo to my kierowcy jesteśmy idiotami, bo nie dbamy o nasze samochody i jeździmy tam dzie piaskują i tną szlifierkami, oraz rzucamy w nasze samochody kamieniami co powoduje odpryski. Zobaczymy co servis z tą usterką zrobi tym bardziej, że udowodniłem, że to nie tylko mój jest taki przypadek na samym placu seriwsu 3 sztuki taka sama rdza.
W razie jak będzie potrzeba to sie zwrócę do Warszawy o pomoc, myślę, że TVN Turbo też by się tą sprawą zajęło.
Narazie nie będę pisał jaki to servis i gdzie.
pozdrawiam
fermagryfino
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Zachodniopomorskie

Post» 07 Kwi 2009, 16:11

Ciężka sprawa i po dobremu raczej nie poradzisz. Na dobrą sprawę należy wymienić całą budę czy de facto cały samochód.
Daimler i Benz będzie się bronił przed tym rękoma i nagami.
Jak najszybciej rzeczoznawcę i żądać wymiany nadwozia.
Moim poprzednim samochodem był Mercedes Vito, obecnym Nissan ... zgadnij dlaczego :wink:
Dla ułatwienia dodam że po pół roku użytkowania przednia maska wyglądała jakby podziobały ją ptaki. Bryka była z salonu. Sprzedałem ją po ośmiu latach i była zardzewiała jak nie przymierzając Polonez ( bez obrazy dla Poldka :wink: ).
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

Ciąg dalszy eskapady z Mercedesem

Post» 26 Sie 2009, 21:28

Witam po raz kolejny.
Sytuacja sie diametrialnie zmienila od 31.03.2009r. , ale dalej walcze.
Pisma do serwisu nic nie daly - brak jakiejkolwiek odpowiedzi.
Pisma do warszawy - brak odpowiedzi.
Dopiero jak zrobilem opinie Bieglego dostalem pismo z Mastricht z ktorego wynikalo zebym sobie dal spokój , bo to moja wina a rdza jest "rdzą nalotową" i żebym zrozumiał i zaakceptował ich stanowisko.
Było jeszcze kilka pism, skarg i zażaleń które do Mercedesa kierowałem.
Napisałem email do Tvn ( Turbo Kamera ), w ciągu kilku dni od kiedy dostali moją prośbę zajęcia się sprawą,z Mercedesa otrzymałem dwa (faxem) pisma w tym jedno w niedzielę w nocy.
W dniu wczorajszym był technik z Warszawy który stwierdził, że to moja wina że źle dbam o samochód. ( nie wiem jak to robić lepiej )
Odkręcono plastikową boczną listwę drzwi przesuwnych - i zgroza pęcherze rdzy.
W dn jutrzejszym tj. 27.08.2009r. na miejscu ma być Tvn i kręcić reportaż na temat tej rdzy.
Będę informować na bieżąco przbieg zaistniałej sytuacji.

Przyjrzyjcie się swoim Sprinterom i nie dajcie się robić w balona.
Gwarancja jest gwarancją ( co kolwiek to słowo znaczy dla Mercedes Benz Polska)

[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 21:50 ]
W dniu dzisiejszym byli z TVN-u.
Najprawdopodobniej 21.09.2009r. w programie TVN Turbo (Turbo Kamera), bedzie reportaz z moim i kolegów udziałem, w sumie były trzy sprintery (2x2007 i 2008 rocznik).
Zachęcam wszystkich urzytkowników aby nie zostawili sprawy rdzy samej sobie.
Bedę informował na bieżąco postępy walki z mercedesem.
fermagryfino
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 29 Sie 2009, 23:21

fermagryfino napisał(a):Odkręcono plastikową boczną listwę drzwi

ot, to cały Mercedes :D
pozdro
ayekt4
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

Galeryjka zdjęć

Post» 01 Wrz 2009, 23:24

Mała galeryjka zdjęć.

Proszę o opinie czy taka rdza powinna znajdować sie na 18 miesięcznym samochodzie ???

http://fermagryfino.fotosik.pl/albumy/680470.html
fermagryfino
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 06 Wrz 2009, 21:38

Logiką jest ,ze nie powinno to mieć miejsca :!:
ale jak juz pisałem,Mercedesa to urok....ruda go lubi i tyle.
PS,tak wogóle to sam bym sie mocno wkurzył jak po tak krotkim czasie ujżałbym bym rudą.
pozdro
ayekt4
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

Post» 21 Lut 2010, 23:50

p. Marku
Hętnie poświęcił bym panu chwile ale nie zostawił mi pan maila na który mam sie skontaktować z panem.
A jeżeli chodzi o walkę z Mercedesem to bardzo ciężka sprawa ale na chwilę obecną jeszcze mam nadzieję , że sąd roztrzygnie sprawę w sposób satysfakcjonujący moją i wiele innych osób w ten sposób oszukanych przez Mercedesa .
Jednocześnie muszę napisać , że osób oszukanych w ten sposób jest bardzo dużo lecz bardzo mało osób zamierza walczyć o swoje tzn. przede wszystkim opłaty sądowe z jakimi się to wiąże są kosmiczne ( i jak można walczyć o swoje opłaty sądowe ok. 7500 PLN + koszty adwokata )
fermagryfino
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 08 Wrz 2011, 21:27

Witam ponownie.

Walka z Mercedesem dalej trwa .

Dam znać jak coś się zmieni.

wg mecenasa sprawa powinna być roztrzygnięta na moją strone, ale zobaczymy.
fermagryfino
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 08 Wrz 2011, 22:32

fermagryfino napisał(a):Narazie nie będę pisał jaki to servis i gdzie.

Nie musisz.Znam ich adres bardzo dobrze.Mam tam kolęgę na Stacji Diagnostycznej... :wink:
Jestem pewny ze to jest wlasnie produkt Made in Poland.Dla mnie taki stan rzeczy jest normalka bo spotykam sie z tym w trakcie wykonywania OBT na SKP...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Migi60
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Polska