Re: Redukcja z 2 biegu na 1
» 07 Mar 2010, 23:45
Pewnie, że da się ruszyć i z 5 biegu, ale tylko w benzyniaku...jeśli chodzi o diesel to się nie da ;] oczywiście z tego co wiem...tak naprawdę wszystko jest możliwe...ale w moim kangoo 1,5 dCi aby ruszyć z miejsca z dwójki trzeba sobie pomóc sprzęgłem dość znacznie...;p
A co do tematu to gdzieś ostatnio czytałem, że to, że jedynka to bieg wyłącznie do ruszania jest bajką wmawianą w szkółkach jazdy...i że jedynka jest pełno prawnym biegiem tak jak każdy inny. Jednak ja jestem zwolennikiem tego, że lepiej pomęczyć na niskich obrotach ewentualnie przycisnąć troszeczkę sprzęgło i zostać na dwójce niż redukcja do jedynki.
Co do szarpań przy redukcji i wrażenia jakby auto miało zaraz zgasnąć to z oboma można sobie bez problemu poradzić...jeśli masz wrażenie, jakby autko miało zgasnąć wystarczy lekko nacisnąć sprzęgło nie puszczając gazu, obroty podskoczą i będzie ok...oczywiście może szarpnąć, ale po kilku próbach spokojnie można opanować to i wszystko zrobić elegancko i płynnie. Natomiast jeśli chodzi o redeukcję do jedynki i szarpnięcie to występuje ono dlatego, że jest duża różnica w obrotach...normalnie jedynka na początku ma niskie obroty np. 900 czy 1000 a przy redukcji zazwyczaj znacnznie wyższe np. 2,5 tys czy 3 tys i jeśli zanim całkowicie puścisz sprzęgło dodasz trochę gazu i podbijesz obroty do np. 2,5 tys to wtedy nie powinno szarpać. Kwestia wyczucia :p