Wiem, że WK rejestrują samochody z większą ilością miejsc - byle by był ciężarowy bo w świetle Prawa o Ruchu Drogowym w takim przypadku akcyza nie jest wymagana.
Przypadkiem spotkałem się z taką zasadą w UC, dzwoniłem do jakiegoś kierownika a ten powiedział, że to wynika z przepisów celnych - są tam kategorie CN więcej o tym pisałem tu
http://www.druki.rejestracjasamochodu.p ... mping.html
przy okazji informacji o samochodach kempingowych.
"Z informacji uzyskanych z urzędu celnego wynika, że samochody osobowe to pojazdy mechaniczne spełniające kryteria określone w poz. 59 załącznika nr 1 do ustawy.
Pojazdy samochodowe i inne pojazdy przeznaczone zasadniczo do przewozu osób inne niż te objęte pozycją CN8702 włącznie z samochodami osobo.wo-towarowymi (kombi) i wyścigowymi CN8703"
Nie czytałem jeszcze tych załączników ale widziałem np. decyzję jednego z UC gdzie osoba miała czteromiejscowe kombi ciężarowe i przez pomyłkę zgłosiła to do UC, zapłaciła akcyzę.
Jak się spostrzegła, że to błąd wystąpiła do UC o zwrot. UC stwierdził, że nie ma prawa do zwrotu gdzie na trzech stronach wyjaśniał te kategorie CN i udowadniał, że takie kombi jest traktowane jako osobowe mimo, że za granicą jest ciężarowe i podlega akcyzie.
W takich sytuacjach radzę zapytać w swoim UC i ewentualnie trochę sobie poczytać, żeby nagle nie obudzić się po jakimś czasie i mieć do zapłaty akcyzę z odsetkami....
Nie jestem doradcą podatkowym ale z racji mojej pracy spotykam się z różnymi sytuacjami i jeśli mam jakąś wątpliwość to informuję o takich przypadkach ludzi a oni sami podejmują decyzje podatkowe.
pozdrawiam
Dariusz Sawicki