Renault megane 2001 1,9 dci 102km

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

[Renault megane] 2001 1,9 dci 102km

Post» 07 Cze 2007, 20:00

Auto nagle na trasie straciło moc (przed awarią zapaliła sie kontrolka świec żarowych), teraz z trudem nawet rusza, do tego kopci jak smok. Zaznaczam, że sprawdzano już przepływomierz, pompowtryski , pompe wtryskową i filtr paliwa - działają prawidłowo. Podejrzewają turbinę, ale nie ma opiłków w filtrze, a auto ma dopiero 100 tyś. przebiegu. Co mogło się zepsuć pomijając awarię turbiny (mysle że to ostateczność). I jeszcze jedno pytanie. Jeśli komputer przełączył auto na stan awaryjny to po usunięciu wadliwej części samoczynnie wróci do trybu normalnego czy trzeba przestawić to na komputerze? Z góry dzięki, Pozdrawiam.
Poranek
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz

Re: [Renault megane] 2001 1,9 dci 102km

Post» 10 Cze 2007, 00:02

a kto tego sprawdzenia dokonał i na jakiej podstawie,bo bez diagnoskopu i wiedzy to nie ma szans tego sprawdzić.
kontrolka świec żarowych zasygnalizowała usterkę w układzie.
co ciekawe jak sprawdzono pompe wtryskową jak tam są wtryskiwacze sterowane elektronicznie(prądem) :lol: i jest tylko pompa wysokiego ciśnienia :lol: :lol: .
powodem usterki może być elektroniczny pedał przyspieszenia.
a tak ogulnie to bardzo usterkowe jednostki napędowe.
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
Awatar użytkownika
grzestv
Moderator
Moderator

Miejscowość: okolice Warszawy

Re: [Renault megane] 2001 1,9 dci 102km

Post» 22 Sie 2007, 17:11

Witam,

Ja mam taki sam model megane (2002r.). Te same objawy tyle tylko, że mnie złapało 80 km od Berlina o 3 nad ranem. Diagnoza - w recyrkulatorze spalin (taki idiotyczny wynalazek made in renault) odpadła pokrywka i silnik zaczął się dławić własnymi spalinam. Bez serwisu się nie obyło. Polscy magicy przyspawali mi tą przykrywkę i jakoś do tej pory jeżdżę. Cena za naprawę - 200PLN, cena za holowanie - 800 PLN :(. Pozdrawiam.
tadek103
Nowicjusz
Nowicjusz

Problemy techniczne