Forum Motoryzacyjne, Forum Samochodowe, Auto Forum

Album | Reklama | Regulamin | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy |  Rejestracja |  Zaloguj 

[RENAULT SCENIC] PROBLEM Z SILNIKIEM

Poprzedni temat «» Następny temat
[RENAULT SCENIC] PROBLEM Z SILNIKIEM
Autor Wiadomość
Maveryk
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 08:46   [RENAULT SCENIC] PROBLEM Z SILNIKIEM  

Witam mam problem z silnikiem w SCENIKU, 1,6 16V,1999, Jak chcę zapalić to wchodzi na bardzo wysokie obroty 2300 ob., a jak dodam gazu, albo bym próbował jechać i podczas jazdy wcisnę sprzęgło to wyje jak by miał odfrunąć a obroty pracują wahliwie. Dopiero muszę go zagrzać przed każdą jazdą i jak się zagrzeje to jest wszystko ok. Wymieniłem rozrząd , bo był czas ,czujnik położenia wału, czujnik temperatury płynu, i bez rezultatu.
Tak zaczęło się dziać od 3 lat . jeśli ktoś może mi doradzić co się stało i czy są jakieś jeszcze
Czujniki to proszę o pomoc. A do tego jeszcze wycieraczki chodzą jak chcą nie reagują na impulsy , w lecie jeszcze jest ok., ale zima to katastrofa.

Pozdrawiam Maveryk.cccmtaxi@wp.pl :( :( :(

chicken19
Stały forumowicz

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 09:25   Re: RENO SCENIC PROBLEM Z SILNIKIEM  

sprawdzałeś silniczek krokowy lub czujnik położenia przepustnicy?zauważ tez ze czujników temperatury płynu jest więcej niż jeden.do wskaznika temperatury na tablicy przyżadów jeden,do włączenia wentylatora chłodnicy jest drugi,a trzeci dopiero wysyła sygnały do komputera,więc mogłes sie pomylić i wymieniłeś nie ten co trzeba.czy jestes na 100 % pewny że był to ten właściwy?

Maveryk
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 13:52   Re: RENO SCENIC PROBLEM Z SILNIKIEM  

Dzięki że opisałeś Czy na 100% jestem pewny to nie wiem tak w serwisie powiedzieli, ten czujnik jest patrząc na silnik po prawej stronie w bloku, silnika, A gdzie są jeszcze jakieś czujniki????, a zwłaszcza ten położenia przepustnicy?? nie jestem mechanikiem ale co coś tam wiem. A ktoś mówił mi żeby spróbować wyczyścić przepustnice???? Bo silnik krokowy jest zespolony z przepustnicą

MotoAlbercik
fs...VIP

Auto: 1.Hummer H2 Hydra Matic Lexury
Moc: 398KM

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 15:32   Re: RENO SCENIC PROBLEM Z SILNIKIEM  

Jak się znasz,to wymontuj całe to urządzenie z przepustnicą i dokładnie wyczyść - łącznie z silniczkiem krokowym i tym czujnikiem przepustnicy.Oba te urządzenia są zamontowane zaraz przy przepustnicy.Niezapomnij powymieniać uszczelek.Czujnik temp. raczej zostawiłbym na koniec,ponieważ jak piszesz,obroty są za wysokie tylko na zimnym silniku,natomiast na ciepłym jest już ok.Tak więc czujnik działa raczej prawidłowo.Problemem są tylko te wysokie obroty na zimnym silniku.

Maveryk
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 17:50   Re: RENO SCENIC PROBLEM Z SILNIKIEM  

Dzięki za radę. I wytłumaczenie gdzie ten czujnik jest. Sam raczej tego robił nie będę. Ale będę wiedział co mają robić fachowcy. Atak na prawdę to który czujnik jest za to odpowiedzialny??? :D :D