Rowy przy drogach

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czy Twoim zdaniem powinny być kopane głębokie rowy przy drogach?

Tak
11
26%
Nie
32
74%

Razem głosów : 43

Rowy przy drogach

Post» 20 Lis 2010, 20:21

Witam. Prosiłbym o odpowiedź kogoś znającego się na rzeczy, zaznaczam, że wcześniej szukałem odpowiedzi na pytanie w internecie, ale nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej mnie :)
Ostatnio trochę podróżuję po kraju i zastanawia mnie po co są kopane te głębokie rowy(czasami to jest ponad 2m) wzdłuż dróg. Rozumiem, że chodzi tutaj m.in. o odśnieżanie i odwadnianie, ale w przypadku, gdy ktoś wpadnie w poślizg albo gościu z naprzeciwka wyprzedzając będzie leciał na czołówkę z Tobą to się ratujesz uciekając... do rowu?! czy nie lepiej by było po prostu sadzić drzewa powiedzmy te 6 m dalej od drogi i wtedy kierowca ma szanse na "wybronienie się" jeszcze na poboczu lub na polu przydrożnym... Z góry dzięki za każdą odpowiedź. :)
kuszczak
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek

Re: Rowy przy drogach

Post» 20 Lis 2010, 22:23

Tak jak napisałeś - rowy są po to, by odprowadzać z drogi wodę oraz by było gdzie zwalić śnieg. A ich głębokość wynika z rzeźby i ukształtowania terenu. Tam gdzie jest górka, to rowy muszą być głębsze, a tam gdzie dolina, to są płytsze. Chodzi poprostu o to, by woda nie stała w tych rowach bądz nie wylewała się na drogę tylko spływała.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 21 Lis 2010, 12:34

Tak jak mowicie panowie przedewszstkim do odprowadzania wody i odsniezania ale tez do odwadniania pol uprawnych przy ktorych sie znajduja i to prawda zaleza od uksztaltowania terenu (głębokośc) dodatkowo pod kazdym wjazdem na pole musza byc przepusty do odprowadzania wody moze to i niebezpieczne jak wpadasz w poslizg czy cos ale woda z ulicy splywa do rowow tak samo woda z topniejacego sniego no i budujemy rowy bo unia kaze:D
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Jelenia Góra
Auto: VW Golf IV 1.6 SR 100 KM
Prawo jazdy od: 11 02 2007

Post» 21 Lis 2010, 14:21

zabrzan13 napisał(a):budujemy rowy bo unia kaze:D

... czekamy niecierpliwie na rozkaz wycięcia drzew rosnących przy drogach ... UNIO please :!: :!: :!: najlepiej w 48 godzin ...
Masz prawo zachować milczenie, a wszystko co napiszesz może zostać zmoderowane ..
Awatar użytkownika
silvo44
Moderator
Moderator

Miejscowość: Olkusz
Auto: OPEL ASTRA F X14NZ + LPG
Prawo jazdy od: 01 09 1983

Post» 25 Lis 2010, 21:25

Ty czekasz ja na pewno nie
Awatar użytkownika
skalops
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Szczecin

Post» 26 Lis 2010, 10:35

skalops napisał(a):ja na pewno nie

... może się rozwiniesz - chyba nie jeździsz po drogach zdeformowanych przez korzenie drzew rosnących prawie na nich ...
Masz prawo zachować milczenie, a wszystko co napiszesz może zostać zmoderowane ..
Awatar użytkownika
silvo44
Moderator
Moderator

Miejscowość: Olkusz
Auto: OPEL ASTRA F X14NZ + LPG
Prawo jazdy od: 01 09 1983

Post» 27 Lis 2010, 15:45

Same rowy nie stwarzają śmiertelnego niebezpieczeństwa dla kierowcy, który wpadnie poślizg i do takowego wpadnie. Problemem są mostki na tych że rowach, które skutecznie kasują auto gdy z takowe w nie wjedzie.
Kalister
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

Post» 27 Lis 2010, 18:51

Minusem rowu jest to, że nie daje szans kierowcy, aby po wojażach na polu mógł niemal o własnych siłach wrócić na łono cywilizowanej drogi. Tu ukłon w stronę ekip przyjeżdżających na miejsce wypadków, bo wyciągnąć auto z takiego rowu samemu nie da się na pewno. Nikt bowiem nie mówi od razu, że trzeba w ten rów wjechać przy 60 km/h. Można się do niego zsunąć.

Rowy działają też psychologicznie. Masz poczucie, że droga nie jest taka szeroka. Ja promuję drogi, które wybaczają błędy, rowy moim zdaniem błędów nie wybaczają.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 27 Lis 2010, 21:06

Mam podobne zdanie jak Dishman. Jeśli natomiast rów już musi być, niech chociaż będą te barierki metalowe. U mnie (trasa Kalisz- Turek) jak ostatnio robili remont drogi to rowy pokopali tak duże, że nie tyle maluch co co nawet samochód taki jak vw sharan się w nich "chowa". O ile latem taki rów to nie problem bo jest lepsza przyczepność, o tyle zimą już tak wesoło nie jest. Wystarczy nawet jadąc wolno uszkodzić nieźle samochód, tym bardziej, że owe rowy są strome i kończy się z reguły na boku/dachu.
Awatar użytkownika
Brynio
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: okolice Kalisza

Post» 28 Lis 2010, 16:56

No zgadazam sie z wami koledzy ale coz poradzicie robimy w naszym kraju rowy bo trzeba odwadniac drogi i przydrozne pola nikt nie mowil ze maja byc az takie duze ale coz u nas ze skrajnosci w skrajnosc jak kiedys zasypywali rowy i ich nie bylo wogole tak teraz przesadzaja z wielkoscia niekiedy nie mowie juz o niektorych miejscach gdzie uksztaltowanie terenu to wymusza ale nieraz to wielkosc takiego rowu to przesada
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Jelenia Góra
Auto: VW Golf IV 1.6 SR 100 KM
Prawo jazdy od: 11 02 2007

Post» 28 Lis 2010, 21:16

zagłosowałem na nie! Przy śliskiej nawierzchni, wpadnięcie do takiego dołu może się bardzo źle skończyć
jarek_777
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

Post» 28 Lis 2010, 21:26

jarek_777 napisał(a):zagłosowałem na nie! Przy śliskiej nawierzchni, wpadnięcie do takiego dołu może się bardzo źle skończyć

To robisz tak żeby nie wpaść w poślizg - Dostosowujesz prędkość do warunków panujących :wink:
Awatar użytkownika
samurajsj700
Moderator
Moderator

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Śląsk
Prawo jazdy od: 18 11 1912

Post» 29 Lis 2010, 21:12

samurajsj700 napisał(a):To robisz tak żeby nie wpaść w poślizg - Dostosowujesz prędkość do warunków panujących

Tak, ale nie o to chodzi. Droga ma wybaczać błędy, droga powinna "przewidzieć" że przejechać po niej będzie musiała karetka w korku, itd.
Zatem droga powinna być wybudowana w ten sposób, że np. na zakręcie gdzie jest ograniczenie do 60 km/h, gdy pojadę 80 km/h to nie powinno mi się nie stać nic.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 30 Lis 2010, 21:37

[ Dodano: 30 Listopad 2010, 20:37 ]
jarek_777 napisał(a):zagłosowałem na nie! Przy śliskiej nawierzchni, wpadnięcie do takiego dołu może się bardzo źle skończyć

I nie tylko przez ślizgą nawierzchnie, ale też przez inne przypadki. Po co te rowy? Żeby więcej trupów było? Najpierw drzewa wycinają przy drogach żeby ludzie się o nie nie zabijali, a teraz ktoś rowy wymyślił? Ja jestem za "nie"
Awatar użytkownika
Atlasik20
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: modern talking

Post» 01 Gru 2010, 12:24

wg mnie wszystkie drogi w polsce powinny być takie z lewej drzewa rów 1m lub głębszy 50cm nieutwardzonego pobodza dziurawego pas drogowy, drugi pas i to samo po prawej stronie co lewej
na takich drogach gdzie zeby wyprzedzic rowerzyste trzyma zwolnić z 100km/h do 10km/h i poczekac az skończą jechac z przeciwka nie dochodzi do wypadków
bo na takich drogach nikt nie wyprzedza na 3 są wąskie takie ze 2 tiry ledwo mijają na lusterka
a większość dróg krajowych w polsce jest 2-3 ktotnie za szeroka
po cholere 1m czy 2m asfaltowe pobocza jak nikt po nich nie chodzi tylko auta sie wyprzedzają na trzeciego, czwartego na wzniesieniach, skrzyżowaniach i na zakrętach a później są tragedie no i na takich szerokich drogach auta zamiast jechac 90-100km/h gnają grubo ponad 140-150km/h bo wydaje sie ze bezpiecznie a później sie zderzają czołowo
jak juz są takie drogi z poboczami utwardzonymi to niech przebudują w taki sposób na srodku podwójna ciągła i 2 pasy w lewo i 2 pasy w prawo z pewnością dało by sie tak zrobic, pasy wązsze by były ale było by bezpieczniej
bo aktualnie nie raz jak jechałem w zakręcie albo sie zliżałem do wzniesienia mialem taką sytuację ze osobówka lub tir na trzeciego wyprzedzał i musiałem uciekać na pobocze
piotrauto
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Ostrzeżenia: 1

Następna