Różnica w sposobie regulacji LPG

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Post» 06 Kwi 2009, 12:52

Chciałbym zainwestowac w porządną regulację instalacji.
Mamy w domu Astrę I z 1,4 95,instalacja była założona 8 miesięcy temu i ma 10 tys przebiegu.Ostatnio pojechałem na serwis gwarancyjny i wymianę filterka i gazownik wyregulował mi auto na słuch. Pierwszego dnia było ok ale następngo dusiło się podczas ruszania i jak nigdy 2 razy strzeliło w kolektor.
W związku z tym,że w tym warsztacie nie ma żadnego analizatora i regulację odbywają się na słuch,chciałbym pojechac do innej firmy wyposażonej w całe zaplecze do diagnostyki.
Moje pytanie jest takie czy ma to sens? Oraz czy po takiej regulacji na przyrządach rzeczywiście auto na jakiś czas będzie dobrze podregulowane?
Awatar użytkownika
artur73
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Poznań
Auto: Astra F kombi lpg A3 TDI 110KM
Prawo jazdy od: 02 10 1991

Post» 06 Kwi 2009, 17:56

Regulacja silnika na słuch....Nie wiedziałem,że w dzisiejszych czasach są jeszcze takie marne warsztaty,że tak robią...I że mają klientow...
Jedz na taki warsztat,gdzie do regulacji używają odpowiedniego sprzętu,którym z pewnością nie są uszy....
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: Różnica w sposobie regulacji LPG

Post» 06 Kwi 2009, 22:50

Pojedź do tego gazownika i powiedz mu, że komunizm się skończył i jak tego nie rozumie to niech zamknie ten przybytek.
Regulacja gazu tylko i wyłącznie na sprzęcie (analizator, komputer)
Migaz
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: warszawa

Post» 07 Kwi 2009, 07:54

Dziś na 11-stą jestem umówiony na regulację na sprzęcie...
Napiszę jaka jest różnica po jej przeprowadzeniu.
Dziś odwoziłem tym autem żonę do pracy i zauważyłem,że jak chcę ruszyc spod świateł a stałem na nich minutkę,to ciężko się wkręca na obroty i szarpie a potem strzela...jakby jakaś "poduszka gazowa" się na postoju tworzyła... :roll:
Awatar użytkownika
artur73
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 07 Kwi 2009, 13:08

Jestem po regulacji...Koszt 50 zł.
Dwóch gazowników podłączyło sprzęt ale najpierw zauważyłem że sprawdzali takie sprawy jak np: ładowanie itp...
Potem 15 minut regulacji z analizatorem spalin i oboje pojechali na jazdę próbną.Wrócili,korekta i znów jazda próbna.
Następnie powidziano mi że jest ok. ale przydałby się sterownik wyższej klasy,bo ten który mam to jego praca polega głownie na szczytywaniu wartości z sondy lambda i na tym jego rola się kończy.Zaznaczyli że w przyszłości warto go wymienic a koszt takie wymiany to ok 500 zł.
Odnieśli się też do samej regulacji którą zrobili a mianowicie powiększyli dawkę gazu w wyższych zakresach obrotów,natomiast drastycznie ją obcięli przy niskich obrotach stwierdzając,że taką dawką gazu z jaką przyjechałem na regulację na niskich obrotach,możnaby obdzielic pięc innych samochodów...
Jadąc do domu stwierdziłem,że auto lepiej wkręca się na obroty i jest szybsze.Nie wiem jak będzie ze spalaniem..?
Reasumując,to warto było na tę regulację pojechac a właściwie trzebabyło... :roll:
Awatar użytkownika
artur73
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 07 Kwi 2009, 19:02

Tak więc masz nauczkę,że z takich gazowników cudotwórców,którzy mają warsztaty,a nie mają kasy na sprzęt diagnostyczny,to lepiej nie korzystać.Taki mechanik bez sprzętu diagnostycznego,to tak jakby wędkarz bez przynęty.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 07 Kwi 2009, 22:15

Ja bym nawet tego warsztatem nie nazwał, tylko garażem bez sprzetu. :? Fajnie, że trafiłeś w końcu na fachowca. :lol:
Migaz
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: warszawa

Instalacje gazowe