Od jakiegoś czasu czytam forum (zwłaszcza tematy dotyczące zakupu samochodu właśnie w kwocie około 5 000), ale dopiero teraz dojrzałem (;-)) do tego by się zarejestrować
Przechodząc do rzeczy- szukam właśnie samochodu, który kupię właśnie za wspomniane wyżej 5 tysięcy- jeśli będzie to taniej to oczywiście super. Powiedzmy, że ta kwota jest przeznaczona na samochód- na opłaty i pakiet startowy te 1.5k będę miał osobne. Jest jeszcze taka opcja, że poczekam trochę dłużej z zakupem i uzbieram większą kwotę pieniędzy- do 10k.
Wspomniałem również, że czytałem wiele tematów o zakupie wozu w tej cenie, ale mimo wszystko zakładam swój- bo wiadomo, każdy ma inne wymagania itd. Ale przyznam się, że zrobiły mi te tematy swoistą wodę z mózgu
Przechodząc do rzeczy:
- wielkość samochodu- sam nie wiem- na początku chciałem coś małego (jakiś Golf 2, Astra F itd.) ale teraz stwierdzam, że jednak jest mi to bez znaczenia, a wręcz przeciwnie- coś większego też ujdzie, znajdując co jakiś czas ważne plusy).
- silnik- najważniejsze, żeby nie zjadły mnie opłaty, bo jestem świeżym, półtorarocznym posiadaczem prawka i to będzie mój pierwszy samochód. Dlatego też cichym faworytem jest gaz, ale benzyna i diesel też ujdą, raczej nie będę wybrzydzać w tym względzie- ale liczy się ekonomiczność.
- bieżące naprawy- ceny części, nie ma co ukrywać, muszą być niskie
Na razie zainteresowałem się w pewnym stopniu:
- Golf 2,
- Astra F,
- Mazda 323f,
- Vectra A,
- Vectra B (wspomniana wyżej dopłata i kupno wersji już z elektryką + klima)- bardzo kusząca opcja.
Ale naturalnie to są tylko luźne propozycje, jestem ciekawy co wy zaproponujecie
Oprócz tych propozycji, jest też parę samochodów które przewijały się w podobnych tematach ale mnie nie urzekły. A nie ukrywam, że jeśli coś mi się nie podoba, to tego unikam- a przecież własnego samochodu raczej bym chciał nie unikać
Jest też ważna kwestia terminu zakupu samochodu- nie jest mi potrzebny od zaraz, więc podejmę decyzję na spokojnie, aby być w pełni zadowolonym
A co za tym idzie nie kupię np. Samochodu X (który mi się z jakiegoś powodu nie podoba) bo w tej cenie jest akurat u mnie dostępny w dobrym stanie, tylko mogę poczekać na Samochód Y, bo może taki się pojawi w dobrym stanie.
Ależ wyszedł mi referat