Samochód do 5 tys. (uwaga- wybredny user ;))

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Samochód do 5 tys. (uwaga- wybredny user ;))

Post» 02 Sie 2010, 20:17

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu czytam forum (zwłaszcza tematy dotyczące zakupu samochodu właśnie w kwocie około 5 000), ale dopiero teraz dojrzałem (;-)) do tego by się zarejestrować :)

Przechodząc do rzeczy- szukam właśnie samochodu, który kupię właśnie za wspomniane wyżej 5 tysięcy- jeśli będzie to taniej to oczywiście super. Powiedzmy, że ta kwota jest przeznaczona na samochód- na opłaty i pakiet startowy te 1.5k będę miał osobne. Jest jeszcze taka opcja, że poczekam trochę dłużej z zakupem i uzbieram większą kwotę pieniędzy- do 10k.

Wspomniałem również, że czytałem wiele tematów o zakupie wozu w tej cenie, ale mimo wszystko zakładam swój- bo wiadomo, każdy ma inne wymagania itd. Ale przyznam się, że zrobiły mi te tematy swoistą wodę z mózgu :)

Przechodząc do rzeczy:
- wielkość samochodu- sam nie wiem- na początku chciałem coś małego (jakiś Golf 2, Astra F itd.) ale teraz stwierdzam, że jednak jest mi to bez znaczenia, a wręcz przeciwnie- coś większego też ujdzie, znajdując co jakiś czas ważne plusy).
- silnik- najważniejsze, żeby nie zjadły mnie opłaty, bo jestem świeżym, półtorarocznym posiadaczem prawka i to będzie mój pierwszy samochód. Dlatego też cichym faworytem jest gaz, ale benzyna i diesel też ujdą, raczej nie będę wybrzydzać w tym względzie- ale liczy się ekonomiczność.
- bieżące naprawy- ceny części, nie ma co ukrywać, muszą być niskie :P

Na razie zainteresowałem się w pewnym stopniu:
- Golf 2,
- Astra F,
- Mazda 323f,
- Vectra A,
- Vectra B (wspomniana wyżej dopłata i kupno wersji już z elektryką + klima)- bardzo kusząca opcja.

Ale naturalnie to są tylko luźne propozycje, jestem ciekawy co wy zaproponujecie :) Ja się na samochodach nie znam, wiec bardzo polegam na Was drodzy forumowicze :)

Oprócz tych propozycji, jest też parę samochodów które przewijały się w podobnych tematach ale mnie nie urzekły. A nie ukrywam, że jeśli coś mi się nie podoba, to tego unikam- a przecież własnego samochodu raczej bym chciał nie unikać :D

Jest też ważna kwestia terminu zakupu samochodu- nie jest mi potrzebny od zaraz, więc podejmę decyzję na spokojnie, aby być w pełni zadowolonym :)
A co za tym idzie nie kupię np. Samochodu X (który mi się z jakiegoś powodu nie podoba) bo w tej cenie jest akurat u mnie dostępny w dobrym stanie, tylko mogę poczekać na Samochód Y, bo może taki się pojawi w dobrym stanie.

Ależ wyszedł mi referat :)
gdanszczanin
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

Re: Samochód do 5 tys. (uwaga- wybredny user ;))

Post» 02 Sie 2010, 20:28

Mówisz że auto rejestrujesz na siebie więc pojemność do 1.4 to będzie max żeby Cie opłaty nie zjadły.Ja bym na Twoim miejscu dozbierał troche więcej kasy i kupił coś lepszego.
np takiego Civiczka http://otomoto.forumsamochodowe.pl/honda-civic-klima-abs ... 49463.html
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 02 Sie 2010, 20:36

barol91 napisał(a):Mówisz że auto rejestrujesz na siebie więc pojemność do 1.4 to będzie max żeby Cie opłaty nie zjadły.Ja bym na Twoim miejscu dozbierał troche więcej kasy i kupił coś lepszego.
np takiego Civiczka http://otomoto.forumsamochodowe.pl/honda-civic-klima-abs ... 49463.html

Dokładnie tak jak mówisz, zaczynam z zerowym kontem i nie za bardzo mam na kogo rejestrować jako współwłaściciela.
O Civicu faktycznie też myślałem, ale zapomniałem ująć w moich typach :)
To jest Civic V tak? Jak się ma do np. Vectry B? Przede wszystkim pod względem spalania i części?
gdanszczanin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 02 Sie 2010, 20:47

Ten z linku to Civic VI :wink: co do części to zdecydowanie będą droższe niestety w Civicu niż w Vectrze.A co do spalania no to Civic tutaj wypada lepiej ale wiadomo wszystko zależy od silnika.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 02 Sie 2010, 21:45

Ale które to cześci są droższe? Ceny części eksploatacyjnych (klocki itp) są identyczne.
Chyba że mowisz o częściach z szrotów, tam faktyczne więcej jest cześci do opla, więc sa tańsze. Ale chyba klocków czy pasków tam nie kupujesz?
AreBie
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: NML

Post» 02 Sie 2010, 22:10

gdanszczanin, a nie myślałeś o takim seacie? :arrow: http://moto.allegro.pl/item1159496601_s ... talic.html
Częsci nie powinny być drogie, z gazem też raczej łatwo znaleźć :grin:
Awatar użytkownika
klajster
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie

Post» 02 Sie 2010, 22:33

No prosze Cie klocki i paski na szrocie.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 03 Sie 2010, 10:25

klajster napisał(a):gdanszczanin, a nie myślałeś o takim seacie? :arrow: http://moto.allegro.pl/item1159496601_s ... talic.html
Częsci nie powinny być drogie, z gazem też raczej łatwo znaleźć :grin:

Pomysł generalnie nie najgorszy, ale w tym przypadku wolałbym już chyba dozbierać do tego Civica albo Vectry B. Ewentualnie kupić za mniejsze pieniądze (<3000) Mazdę 323F :)
Ile taki Civic może spalić? z 8l benzyny w mieście?
gdanszczanin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 03 Sie 2010, 11:13

Witaj, a więc :
co do golfa II - bym odpuścił fajny samochód lecz tani będzie zużyty a dobry będzie drogi.
Astra - bardzo fajny samochód posiadam taką na silniku 1.7 tdi Isuzu spala średnio 5,5L części tanie ogólnodostępne jak na te klase dosyć wygodny.

Vectra A polecam z silnikiem 2.0 8V - jednak jeśli to Twój pierwszy samochód i pierwsze oc to trzeba odpuścić
Vectra B - w tych pieniądzach trzeba odpuścić

Od siebie bym polecił jeszcze lanosa 1.5 z gazem, peugeota 306 i chyba najbardziej renault megane 1.4 energy.

Ps: co do civica dobry samochód lecz mały i niewygodny. 1.3 z gazem spali 8l. Jak coś to szukaj 1.5 gdyż tyle samo spali i jest na wtrysku.
Smoke
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Rzeszowa

Post» 03 Sie 2010, 14:53

Ja proponuję mazdę 323C (mało jeździ tego po drogach ale przyciąga oko)-mam ją i jestem bardzo zadowolony.
Silnik 1.5 16V 88KM zadowoli amatorów szybkiej jazdy poza tym: małe spalanie, zerowa awaryjność (jeżdzę już ponad 2 lata tym samochodem i wymieniłem tylko płyny i filry!), tanie części-nie słuchaj ludzi mówiących że kupując japońca wykosztujesz się na części...
Niektórzy mówią że japończyk im bardziej ma przejechane tym bardziej silnik budzi się do życia (coś w tym jest)Poza tym bardzo dobrze trzyma sie drogi. Pamiętaj że ten silnik lubi wysokie obroty - w końcu 16V ale przyjemność z jazdy nieziemska jak na takie autko.
PS. Następny samochód jaki kupię również będzie japończykiem-Toyota Celica VII gen ale to już inna bajka...
shorty1988
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Rawicz
Auto: Mitsubishi Eclipse 1997r 150KM

Post» 03 Sie 2010, 16:06

Co do wypowiedzi powyżej odnośnie Golfa II to za 5tys.zł napewno znajdzie egzemplarz z dobrych rąk i to z ostatnich lat produkcji (1991-1992).

Co do spalania Civica to chodzi o VI generacje więc tam silnika 1.3 nie było a takie 1.4 jak w linku średnio łyknie spokojnie z 8l ale za to 90KM pozwala wmiare dynamicznie się przemieszczać.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 04 Sie 2010, 10:22

Smoke napisał(a):Vectra B - w tych pieniądzach trzeba odpuścić

Ps: co do civica dobry samochód lecz mały i niewygodny. 1.3 z gazem spali 8l. Jak coś to szukaj 1.5 gdyż tyle samo spali i jest na wtrysku.

A od jakich mniej więcej zacząć szukać takiej Vectry?

Civic mały? Wydaje mi się, że większy od Golfa, Astry, a porównywalny z Mazda 323f i faktycznie trochę mniejszy od Vectry.
Ale nie potrzebuję limuzyny- większość czasu będę jeździć albo ja sam, albo z pasażerką, do tego po mieście, więc pod tym względem bardzo wybrzydzać nie będę :) Mały to by był jakiś Cienias albo Tico :P

Jak na tą chwilę to najbardziej mi odpowiada właśnie taki Civic jaki polecił Barol :)
gdanszczanin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 04 Sie 2010, 15:54

Na dobrą Vectre B musisz mieć najmniej z 7tys.zł.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 04 Sie 2010, 23:09

barol91 napisał(a):Na dobrą Vectre B musisz mieć najmniej z 7tys.zł.

No to podobnie jak na takiego Civica.
I tak będzie najlepiej- zdecydowałem, że odkładam na coś młodszego i lepiej wyposażonego.

Ale mam takie pytanie- w przyszłym roku na 90% pojadę do Niemiec na dwa tygodnie- czy dobrym pomysłem byłoby rozejrzenie się i kupienie tam samochodu? Powiedzmy, że wtedy już bym miał do 10 000. Warto w tej cenie (pomijamy cenę samego wyjazdu, bo on będzie mimo wszystko)? Jakie byłyby opłaty np. za takiego Civica?
gdanszczanin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 05 Sie 2010, 06:04

Myśle że warto.Co do opłat no to nie powinieneś zapłacić za nie więcej jak 2000zł.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Jakie auto kupić?