Samochód nie chce odpalać przy małej ilości paliwa
» 19 Sty 2012, 20:37
Witam, otóż ostatnio mój samochód gaśnie ale tylko wtedy gdy w baku jest mała ilość paliwa. Tzn mała... gdy jest około 15 litrów (przed zapaleniem rezerwy). Samochód wtedy nie chce odpalać, a jedyne uruchomienie go odbywa się przez dodawanie gazu. Czy ktoś się kiedyś z czymś podobnym spotkał?
Re: Samochód nie chce odpalać przy małej ilości paliwa
» 19 Sty 2012, 21:23
a ten samochód to jakaś typowa produkcja ? i czym opalany ? ale pesel niepotrzebny, na NFZ napewno nie bedzie reperowany choć sam rocznik też coś może pomóc
zamiast zwalać na okoliczności i warunki -pora je wcześniej uwzględniać
» 19 Sty 2012, 21:47
zatem może w zbiorniku paliwa wśród tych ~15ltr jest dużo wody ?? może czujnik poziomu paliwa cygani ? może filtr paliwa jest przepełniony ? trzeba by tam zajrzeć
» 23 Sty 2012, 08:14
Jestem przeciwny dmuchania kompresorem w przewód paliwa. W renault jest jeden przewód od pompy paliwa do listwy wtryskiwaczy, nie ma żadnego powrotu itd, w związku z czym zawór nadciśnienia paliwa znajduje się na przewodzie przy pompie. Wdmuchanie syfu do środka może zablokować jego działanie ( jest bardzo delikatna membrana). Zgadzam się za to, że czujnik poziomu paliwa nie działa prawidłowo.
» 23 Sty 2012, 09:18
Dokładnie, nawet jesli regulatora cisnienie paliwa nie ma w zbiorniku, to jest tam często pompa która blokuje przepływ powrotny, przedmuchanie nic tu nie da a może przynieść dodatkowe usterki.
» 25 Sty 2012, 17:52
Pojechałem do mechanika. Podłączenie pod komputer niczego nie wykazało. Wszystko w normie - wskaźniki "książkowe" powiedział mechanik. Wymienił silniczek krokowy ale gdy dzisiaj jechałem powoli, samochód najprawdopodobniej zgadł, bo zauważyłem tylko palącą się kontrolkę stopu i żadnego szarpnięcia nie wyczułem gdy popuściłem sprzęgło... Zresztą już sam nie wiem... Poczekam jeszcze trochę i jak to się powtórzy, to znowu kierunek mechanik.
» 25 Sty 2012, 20:34
Kolego Valantir ; nie mam parcia na szkło po cholere komputer, myślisz że wszystkie układy są diagnozowane w tak popularnym aucie jakbym był hydraulikiem, prawnikiem, pismakiem nie wypowiadałbym sie tutaj chciałeś porady - napisałem wyżej gdzie szukać , gratis a co łaska ... na powodzian
» 25 Sty 2012, 21:30
sympatyk napisał(a):zatem może w zbiorniku paliwa wśród tych ~15ltr jest dużo wody ?? może czujnik poziomu paliwa cygani ? może filtr paliwa jest przepełniony ? trzeba by tam zajrzeć
Dorzucił bym jeszcze problem z odpowietrzeniem zbiornika ..............może ?