Witam. Zdaje sobie sprawę, że podobnych tematów było i jest tutaj bez liku, aczkolwiek żaden z istniejących nie oddaje w pełni mojego problemu. Otóż bez mała od dwóch miesięcy poszukuję samochodu. Przejrzałem już niezliczone ilości stron internetowych, odwiedziłem również giełdę samochodową w Gliwicach. Ciągle jednak jestem "niezdecydowany". Jako że fachowcem w dziedzinie samochodów nie jestem, chciałbym zaczerpnąć rady tutaj. Otóż poszukuję:
- samochodu do maksymalnie 30 tyś złotych
- samochodu z nadwoziem typu hatchback, w wyjątkowych przypadkach coś innego
- samochodu z niskim przebiegiem, maksymalnie 40-50 tyś km
- samochodu w miarę niewyeksploatowanego
- samochodu z roczników od 2005 wzwyż, w wyjątkowych sytuacjach może być coś starszego
- samochodu raczej z silnikiem diesla, w wyjątkowych sytuacjach może być benzyna, aczkolwiek ekonomia odgrywa bardzo dużą rolę
- samochodu, w którym wraz z ekonomią pójdzie w parze moc i dynamika - myślę, że 80 km to minimum
- samochodu solidnego pod każdym względem, z dużym naciskiem na bezawaryjność i wytrzymałość
- samochodu dobrze wyposażonego, z klimatyzacją jeśli będzie "się dało"
- samochodu, którym będę mógł pojeździć kolejne 10 lat ze spokojną głową
- samochodu bezwypadkowego, a nie tylko ładnie wyklepanego i odmalowanego.
Z aut, które na razie sam wyszukałem względnie podobają mi się:
- VW Golf V (jednakże cena odstarasza)
- VW Polo
- Fiat Grande Punto Multijet
- Ford Focus
- Ford Fiesta
- Opel Corsa D
- Seat Ibiza
- Mercedes A
- Audi A3
- Toyota Yaris
- Nissan Almera
- Mitsubishi Colt 3
Przy czym wszystkie auta powyżej, które spełniają przedstawione przeze mnie wymogi są bardzo szerokim wachlarzem wyboru. Gdybyście mogli o kilku z nich powiedzieć coś więcej, coś doradzić, coś pomóc - byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam