Samochód terenowy\suv do 30 tys zł ( spalanie , awaryjnosc )
» 08 Sie 2010, 16:47
Witam . Jestem tu nowy i mam nadzieję , że dobrze trafiłem . Otóż ojciec rozgląda się za jakimś samochodem terenowym,bądź lekko terenowym . Auto ma byc zakupione nie później niż za rok . Jednak ja już teraz postanowiłem rozpocząc poszukiwania takiego samochodu . Niestety kwota nie jest duża , bo do 30 tyś zł . Wiem , że za tą kasę nie można miec nic nadzwyczajnego i wybór jest okrojony . Zdaję sobie sprawę , że samochodzik z napędem na obie osie musi swoje spalic . Jednak to spalanie będzie największym priorytetem w wyborze auta . Jeżeli będzie to dieselek to dobrze , aby nie wypijał średnio więcej jak 8 l ON na \100 km , a do benzyniaka zamontowany by został gaz , no i też tak do 12 litrów w cyklu mieszanym . Mój starszy nie jest demonem prędkości , w codziennej 10 kilometrowej jeździe do pracy nie przekracza setki , nie ma korków . W trasie(wakacje) to tak do 120 km\h . Miesięcznie wychodzi około 840 km jazdy . Jeżdząc obecnym samochodem z instalacją lpg przejechanie 100 km kosztuje niecałe 18 zł . Proszę o wyrozumiałosc , Wydaje mi się , że najlepszym kandydatem byłaby grand vitarka , ale nie wiem ile ona może wypic , no i jaki silnik byłby najlepszy . W necie dużo samochodów ma 2 litrowy HDI 109 KM , a może 1.6 ? Ma on stały napęd na 4 koła ? posiada reduktor ? A może jakies inne samochody do tej kwoty by się znalazły ? Jakaś starsza Honda crv , a może I generacja ravki ? Przepraszam , że się bardzo rozpisałem , Z góry bardzo dziękuję za odp. W gre wchodzą auta 5 drzwiowe .