Samochód terenowy\suv do 30 tys zł ( spalanie , awaryjnosc )

Moderatorzy: fourup, samurajsj700, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Samochód terenowy\suv do 30 tys zł ( spalanie , awaryjnosc )

Post» 08 Sie 2010, 16:47

Witam . Jestem tu nowy i mam nadzieję , że dobrze trafiłem . Otóż ojciec rozgląda się za jakimś samochodem terenowym,bądź lekko terenowym . Auto ma byc zakupione nie później niż za rok . Jednak ja już teraz postanowiłem rozpocząc poszukiwania takiego samochodu . Niestety kwota nie jest duża , bo do 30 tyś zł . Wiem , że za tą kasę nie można miec nic nadzwyczajnego i wybór jest okrojony . Zdaję sobie sprawę , że samochodzik z napędem na obie osie musi swoje spalic . Jednak to spalanie będzie największym priorytetem w wyborze auta . Jeżeli będzie to dieselek to dobrze , aby nie wypijał średnio więcej jak 8 l ON na \100 km , a do benzyniaka zamontowany by został gaz , no i też tak do 12 litrów w cyklu mieszanym . Mój starszy nie jest demonem prędkości , w codziennej 10 kilometrowej jeździe do pracy nie przekracza setki , nie ma korków . W trasie(wakacje) to tak do 120 km\h . Miesięcznie wychodzi około 840 km jazdy . Jeżdząc obecnym samochodem z instalacją lpg przejechanie 100 km kosztuje niecałe 18 zł . Proszę o wyrozumiałosc , Wydaje mi się , że najlepszym kandydatem byłaby grand vitarka , ale nie wiem ile ona może wypic , no i jaki silnik byłby najlepszy . W necie dużo samochodów ma 2 litrowy HDI 109 KM , a może 1.6 ? Ma on stały napęd na 4 koła ? posiada reduktor ? A może jakies inne samochody do tej kwoty by się znalazły ? Jakaś starsza Honda crv , a może I generacja ravki ? Przepraszam , że się bardzo rozpisałem , Z góry bardzo dziękuję za odp. W gre wchodzą auta 5 drzwiowe .
zuberek
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

Re: Samochód terenowy\suv do 30 tys zł ( spalanie , awaryjno

Post» 08 Sie 2010, 19:08

Autka pięciodrzwiowe swoje ważą i nie ma co liczyć na to, że silnik 1,6 będzie mało palił. Znajomy kupił grand vitarę 1,6 w krótkiej budzie i mówi, że 10l na setkę to normalka. Myślę, że lepiej poszukać więkrzego, mniej wysilonego silnika którego nie trzeba kręcić do 6000 żeby coś z niego wykrzesać.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Moderator
Moderator

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II KA24E 124KM

Post» 08 Sie 2010, 19:13

BRODATY napisał(a):że lepiej poszukać więkrzego, mniej wysilonego silnika którego nie trzeba kręcić do 6000 żeby coś z niego wykrzesać

Wiekszy wcale nie znaczy ze bedzie więcej łykal...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Migi60
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Polska

Post» 08 Sie 2010, 19:34

No właśnie o to mi chodziło :wink:
BRODATY
Moderator
Moderator

Post» 08 Sie 2010, 22:57

BRODATY napisał(a):Znajomy kupił grand vitarę 1,6 w krótkiej budzie i mówi, że 10l na setkę to normalka.
dziwi mnie to z tego względu że 1.6 w krótkiej budzie to bardzo ekonomiczny i fajny silnik :wink: albo twój kolega jeździw sandałach z betonu albo ma zepsuty silnik :mrgreen:
mnie średnio w GV wypadało trasa w granicacg 6-6,5 w miascie nie przekroczyła 9 :mrgreen:
i zdecydowanie lepszy silnik pod względem awaryjności i obsługi niz 2.0 i inne dziwne Vki dostępne w GV :mrgreen:

co do powiedzenia że duży silnik może byc bardziej oszczędny to w zupełności się z wami zgadzam ;)
no i 3 sprawa SUVa lub terenówki nie kupuje sie dla oszczędności, ekonomia i te samochody nie mają wspólnych punktów :)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

Post» 13 Sie 2010, 10:49

Nie wiem z czego kolega ma podeszwy :mrgreen: ale tak mówił, znajoma natomiast ma forda fokusa z silniczkiem 1.6 i także łyka 10l na setkę więc wierzę koledze. Ja dla odmiany mam silniczek 2,4 który potrafi spalić 12l LPG w cyklu mieszanym.
BRODATY
Moderator
Moderator

Post» 13 Sie 2010, 12:14

ja mam 2.0T który poniżej 20 nie schodzi i co :mrgreen:
mam też 2.0 który powyżej 9lLPG nie wychodzi :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

Post» 13 Sie 2010, 18:53

I nic. Ogólnie jak ktoś myśli o autku 4x4 to musi się liczyć z niemałym spalaniem (choć można je ograniczyć) ale mamy za to więcej możliwości i mnóstwo radochy :mrgreen:
BRODATY
Moderator
Moderator

Post» 13 Sie 2010, 22:05

Teraz za taką cenę łatwo dostać jakiegoś Hyundaia (Tucson, Santa Fe). Wiem, że nie jest to bardzo uznana firma, ale ich auta są tanie, ekonomiczne i niezbyt awaryjne.
http://moto.allegro.pl/item1171485949_h ... e_zdj.html
http://moto.allegro.pl/item1171340802_h ... egiem.html

Za rok te auta będą o jedną wiosnę starsze, a co się z tym wiąże, dużo tańsze :)
czagrz
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Gryfów Śląski

Post» 19 Sie 2010, 12:48

to nie pozostaje mi nic innego jak tylko jakaś praca dodatkowa żebym wydolił na paliwo do takiego 4x4..... :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez staffff, 19 Sie 2010, 22:14, edytowano w sumie 1 raz
staffff
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice