Sluchaj marco_polo... jestem na podobnym etapie co Ty, bo tez kupuje auto, z tym, że wiem co ja chce i troche mam pojecie. na poczatek co do kolegow powyzej to macie racje, we wszystkim jest ziarenko prawdy, a to kto z jakiego samochodu zrobi przyslowiowa wies zalezy od mentalnosci danego czlowieka. bo znam ludzi ktorzy poprostu kochaja np. bmw za to jaka frajde z jazdy daje im ich samochod (wiecie V6 150 KM, tył napęd) i wcale nie tuninguja aut. ja np. nie kupiłbym bmw e36 coupe (super auto) bo...nie. nie wiem, poprostu jestem uprzedzony a daleczego to nie wiem, nie widze sie w takim aucie. kazdy ma swoje upodobania, ale jako ze kocham auta to nie bede wysmiewal bmw bo to wspaniale samochody, tyle tylko ze nieodpowieni ludzie sie ich dopadli i poszla opinia.
dobra teraz do tematu
MARCO- mozesz kupic fiata i mozesz nim jezdzic i jezdzic az sie ze starosci rozsypie i mozesz kupic VW lub honde i bedziesz bulił za naprawy... i na odwrot. poprostu jak sie trafi. ale jest jedno ale. mozesz ryzyko zniwelowac. pamietaj w kazdej plotce jest ziarnko prawdy. wiec japonia i niemcy=dobre samochody. teraz co kto lubi. w moim i podkreslam MOIM odczuciu, auta po 2000r. sa raczej stosunkowo podone do siebie jesli chodzi o jakosc. marki wczesniej wyrobily sobie opinie i teraz jada na niej. tak wiec np. nowe peugeoty czy nowe fiaty bravo moga okazac sie super trwalymi autami, a jednak opinie samochody na F wszyscy wiemy jaka maja. to jest wyrobiona opinia. dlatego kup sobie Mercedesa w124 z wolnossacym dieslem z 1991r.

taki zart, chociaz jakby trafic to chyba kazdy sie zgodzi ze te auta to dzwony i beda jeszcze jedzic stulecia.
ja jestem zwolennikiem aut JAPAN. jako ze szukasz czegos w miare swiezego nie bede CI pisal o mazdach xedos czy starych accordach bo choc to swietne auta to teraz ciezko Ci bedzie znalezc w naprawde dobrym stanie, a poza tym szukasz czegos w mniejszej pojemnosci bo chodzi o oplaty, dlatego tez konkretnie:
1. długo myslalem nad honda civic 3drzwi (japoniec 100%) i Tobie polecalbym z silnikiem 1,4 iS (90KM) - plusy to niska awaryjnosc, oplaty bo pojemnosc mała, ponad czasowa stylistyka i wiadomo honda. minusy to slabe wyposazenie, blacha i bezpieczenstwo. tak ogolnie oczywiscie. ale to naprawde dobre auto. tylko uwazaj bo sa jeszcze wersje 75KM i z tyłu maja tylko literke "i" a handlarze czesto pisza ze maja one 90KM! pamietaj tylko civiki z oznaczeniem "iS" maja 90KM!
2. ludzie polecaja mazdy 323 - ja nie mam o nich wiekszego pojecia bo mi sie nie podobaja i sie nimi przez to nie interesuje ale mozesz cos sie o nich dowiedziec wiecej . . . a noz widelec
3. i teraz moj numer jeden, sam jestem w trakcie poszukiwan - toyota corolla e11 w wersji G6. jesli chodzi o Ciebie to polecam rowniez zwykla Corolle e11 z silnikiem benz 1.4 ( 1332cm3) 86 KM bardzo dobre auto!
spokojnie zmiescisz sie w swoich pieniadzach, musisz tylko poszukac troche, wiesz kolory, wersje, czy 4-drzwi czy 5 czy 3
rzuce Ci jeszcze pare nazw ale to raczej tylko tak o zebys zoabczyl co ci sie pdobal i ewentualnie dalej popytal
-renault megane I coupe np.
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/index.php?sect=show&id=C10836669
- ford focus
- o i fia stilo ale ja osobiscie zadnego z nich bym nie kupil. ale to JA.
co do niemcow ja sie nie orientuje wiec nie pomoge. pozdr!